Stenen in Beerze

Steen met gezicht (Foto: Dick Waanders)

[11 mei 2007]

Alle drie stenen in dit hoofdstuk hebben iets met elkaar gemeen: ze staan op korte afstand van elkaar in de omgeving van het gehucht Beerze, in een mooie bosrijke omgeving.
De steen met het spitse-neus-gezicht staat samen met een tweelingsteen zonder uitdrukking, aan weerszijden van de toegangsweg naar Huize Beerze.

HMS-steen (Foto: Dick Waanders)

Inscriptie HMS (Foto: Dick Waanders)

Bij de oprit naar het kasteeltje zelf staat een indrukwekkende paal met het opschrift HMS. Halverwege de ongeveer 2,5 meter hoge paal zit een lelijke breuklijn, die er op duidt dat de stenen paal ooit een keer doormidden gebroken is.
De inscriptie “HMS” aan de voorkant doet bij ons geen belletje rinkelen. Naar de betekenis moeten we ooit nog eens onderzoek doen.

Ook over de leeftijd hebben we geen enkele aanwijzing, hoewel hij behoorlijk oud oogt.

Steen bij Huis Beerze (Foto: Dick Waanders)

Na een flinke klim in de directe omgeving komen we op een heuveltje waar we nog niet eerder geweest zijn. En daardoor hebben we de grenssteen-achtige steen die er op het heuveltje staat nog niet eerder opgemerkt.

RD-steen (Foto: Dick Waanders)

Op mooie hoogte (Foto: Dick Waanders)

Op de kleine foto is enigszins te zien dat we ons hier op tamelijk hoog niveau bevinden. Gerekend naar Twentse maatstaven natuurlijk.
Op de kleine vierkante steen staat op één zijde “RD”, en op de bovenzijde is een + gegraveerd.
De afkorting RD kennen we wel, en die zou hier ook van toepassing kunnen zijn.

(Foto: Dick Waanders)

In de topografische atlas staat de steen vermeld als “merksteen RD” en bij de legenda staat hij onder het kopje “Getrianguleerde punten”.
We weten allemaal wat een triangel is, en RD staat voor “Rijksdriehoekspunt” (als ik het goed zeg), en dat heeft dus allemaal te maken met plaatsbepaling vanuit de lucht.
Deze steen zal door de bomen en de bladeren nu waarschijnlijk niet meer zo goed te zien zijn vanuit de lucht.
Ook de steen die beschreven wordt in het hoofdstuk “Mysteriesteen” staat in deze zelfde omgeving.