Driemarkenpunt bij Nijverdal

(Foto: Dick Waanders)

[26 september 2013]

De wereld, en dus ook die van grenzen en grensmarkeringen, blijft in beweging. Grensstenen gaan en grensstenen komen. Bij de Nijverdalse Berg - op de Sallandse Heuvelrug - is een oud driemarkenpunt in ere hersteld. Met een levensechte vierkante grenssteen, voorzien van inscripties aan twee zijden.

(Foto: Dick Waanders)

De ene zijde bevat de tekst “DRIE MARKEN PUNT”, in een authentiek lettertype gegraveerd.

(Foto: Dick Waanders)

Op de andere zijde staan verticaal de drie namen van de voormalige marken: Haarle, Noetsele en Hellendoorn. Hellendoorn is nu een gemeente waaronder ook Nijverdal valt. Haarle is een Sallands plaatsje en Noetsele is een streek met een eigen berg: de Noetselerberg.

(Foto: Dick Waanders)

De zijkant is mooi geribbeld bekapt.

(Foto: Dick Waanders)

In de nabijheid liggen twee zwerfkeien met een rood geverfd houten stokje ernaast. De bedoeling ervan kunnen we niet achterhalen.

(Foto: Dick Waanders)

Ook op zeer korte afstand van het driemarkenpunt bevond zich vanaf 1942 een joods werkkamp, dat daarvoor een gewoon, vrij werkkamp was geweest voor werkloze arbeiders uit andere delen van Nederland die hier ontginningswerk kwamen verrichten.

(Foto: Dick Waanders)

Voorheen bestond het aanwezige monument alleen uit de twee ingeraamde foto's, maar in 2012 heeft men er veel meer werk van gemaakt. De indeling van het voormalige kamp is zichtbaar gemaakt door middel van opgeworpen taluds van zand en de houten toegangspoort, die een exacte kopie is van het origineel.

(Foto: Dick Waanders)

Een groot bord met uitleg vertelt het verhaal van de joodse mannen die hier dwangarbeid moesten verrichten, en die vervolgens via het treinstation Nijverdal op transport werden gezet naar vernietigingskampen in Duitsland en Polen.
Het uitgebreide monument is nu een indrukwekkend geheel waar je een beetje stil van wordt.

(Foto: Dick Waanders)

Ook indrukwekkend zijn de aparte, slijmerige en spierwitte padstoelen aan de rand van het terrein.