Robert Janssen, nieuwe hobby

Robert Janssen uit Heerlen is nog maar een paar maanden bezig met het zoeken naar grenspalen, maar hij heeft er al een indrukwekkend aantal gevonden en fotografisch vastgelegd.

Robert JanssenProfiel van Robert Janssen

Datum interview: 25 juli 2012
Leeftijd: 45
Geboortedatum: 24 mei 1967
Sterrenbeeld: Tweelingen
Woont in: Heerlen
Beroep: Picker/packer
Hobby's: Reizen, elektronische muziek, wandelen, fietsen, en grenspalen
Aanvullende informatie: -
Webzijde: Nee, nog niet

Wanneer ben je begonnen met het zoeken naar grenspalen?

Mijn eerste serieuze zoektocht naar grenspalen was in maart, 16 maart om precies te zijn. Die van Neutraal Moresnet.

Dan ben je nog maar kort bezig. Beschouw je het als een echte hobby?

In het begin nog niet. In het begin was het meer een uitdaging. Maar door het bezoeken van websites met betrekking tot grenspalen kwam ik steeds meer te weten over de achtergrond en de geschiedenis. En toen het mij bleek dat er toch wel een hoop mensen zich met de grenzen bezighouden, ben ik het gaan zien als een hobby en ben ik mezelf er steeds meer mee gaan bezighouden. Maar het blijft toch ook een uitdaging.

Waardoor ben je op het idee gekomen om grenspalen te gaan opzoeken en te fotograferen?

Het was geen idee van mijzelf om grenspalen te gaan opzoeken en te fotograferen, het was een idee van een vriend van mij. Hij vroeg mij of ik geen interesse had om de grens van Neutraal Moresnet te bewandelen. Na twee niet al te serieuze pogingen waren we bij 24 blijven steken. Mijn vriend was daarmee tevreden, maar ik niet. Dus besloot ik alleen de rest van de palen te gaan zoeken. En na twee nogal lange dagen was het me gelukt ook de rest van de palen te vinden. En zoals altijd komt van het een het ander. Ik begon op het Drielandenpunt (Vaals), en zoals iedereen wel weet lopen en beginnen daar een hoop andere grenzen. Burgunderlinie, Aachener Reich enz.

Robert in actie

Robert in actie - grens Neutraal Moresnet


Hoe lang denk je er mee door te gaan?

Geen idee. Eerlijk gezegd, dat ik zover zou komen als ik nu ben, had ik al niet verwacht. Heb sinds ik begon totaal al meer dan 800 palen gevonden. Omdat ik steeds verder weg moet, zal ik eerst moeten uitzoeken wat de beste manier is om verder te gaan. Hangt ook af of ik het op een gegeven moment nog wel leuk vind. Kan voorlopig trouwens nog wel een tijdje vooruit, ben net met de grens tussen Nederland en België begonnen. Probeer ook nog zoveel mogelijk van de grenspalen in Zuid-Limburg op te zoeken, zoals bijvoorbeeld die van het Rijksgraafschap Wittem, waarvan ik de meeste al heb.

Wat vind je zo boeiend aan grenspalen?

De geschiedenis erachter, datgene waar ze voor staan. En sommige, zoals die van het Aachener Reich zijn toch ook al behoorlijk oud. Maar ook het zoeken ernaar, en de voldoening die je hebt als je na een lange dag zoeken de meeste palen weet te vinden. Meestal lukt dat niet in één keer, omdat ondanks een goede voorbereiding de situatie ter plekke soms nogal drastisch gewijzigd kan zijn. De meeste informatie en foto's zijn ook alweer vrij oud. Moet dan meestal nog een keer terug om 'de gaatjes te vullen'. En natuurlijk ook de plaatsen en plekken waar je allemaal terechtkomt. Heb in deze korte tijd veel gezien van de provincie en de omringende grensgebieden.

Gaat je interesse nog verder dan alleen grenspalen? Ik bedoel, interesseert de grens op zich je ook?

Ja, maar de meeste grenzen zijn geschiedenis. En de grenzen die nog bestaan, zoals die van Nederland-Duitsland, Belgie-Nederland enz., hebben hun ontzag en macht, functie en invloed verloren. Vroeger was het nog spannend als je aan de grens kwam. Bijvoorbeeld ten tijde van de RAF, ook wel Baader-Meihoff-Bande. Ik zie ze nog hangen, die gele “Steckbriefe” met de foto's van de bendeleden die gezocht werden. En de soms strenge controles. Het is jammer dat het zo is, want de grenzen boden toch een zekere veiligheid, en sinds de openstelling van de grenzen is het er dan ook niet beter op geworden. Voor het zoeken naar grenspalen is het natuurlijk dan weer gunstig, geen grenspolitie meer, geen paspoortcontrole.

Heb je een filosofie over de grens en grenzen?

Filosofie, heb ik daar in de vorige vraag niet iets over verteld? Als je dat tenminste filosofisch kunt noemen.

Heb je een voorkeur voor een type grenspalen? Bijvoorbeeld ijzeren of stenen palen?

Nee, het maakt mij niet uit of het nu stenen of ijzeren palen zijn. Al zijn de meeste grenzen voorzien van stenen palen.Burgunderstein nr. 8-12


Hoe kijk je tegen de, inmiddels vele, webzijdes over de grens aan? En welke hebben je voorkeur?

Zijn er behoorlijk wat, en ook vele interessante bij. Welke mijn voorkeur hebben hangt af met welke grens ik op dat moment mee bezig ben. Nu gaat mijn voorkeur uit naar de website van Ad en Lenie. Maar ook jullie website, voor nieuwtjes en voor het geven van eventuele meldingen of tips. Maar naast deze ook de websites van Jannis Deeleman en Eberhard Gutberlett.

Ga je meestal alleen op zoektocht, of zijn er anderen die je vergezellen?

Tot nu toe ga ik altijd alleen op zoektocht. Mijn vrienden zijn niet echt geďnteresseerd, maar misschien kom ik nog wel iemand tegen. Al ga ik toch liever alleen, denk ik.

Ben je van plan om álle grenspalen langs de Nederlands-Duitse grens te gaan zoeken?

Ja, zoals ik al eerder aangaf, moet ik alleen nog uitzoeken hoe ik dat ga doen.

En die op de grens met België?

Denk dat ik eerst de Nederlands-Duitse grens probeer af te maken. Ben al met de grens met België begonnen. Ga tot nummer 120, dan heb ik de hele grens van Zuid-Limburg met België gehad. Ik laat het je wel weten over een jaar of zo.

De afbraak van de grens en de grensmarkeringen gaat je aan het hart. Kun je daar iets meer over vertellen?

Ja, voornamelijk de grens tussen Nederland en Duitsland. Ondanks dat er soms ook positieve dingen gemeld worden, zie ik, omdat ik nog steeds bezig ben met deze grens, toch ook een boel negatieve dingen. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de foto's van mensen die mij voor zijn geweest, zie ik toch grote verschillen. Palen verdwijnen, worden uit de grond getrokken, moedwillig vernield enz. En dat zijn voornamelijk die palen die staan op plaatsen waar bijna niemand komt. Heb er meer dan 600, en heb net 'n kwart van de grens gedaan. Dus totaal praten we misschien wel over 2500 palen. Het is dan wel niet hetzelfde als een oude kerk, monument, of een andere bezienswaardigheid. En de meeste mensen zien ze nog niet eens staan. En zo'n paaltje heb je natuurlijk al snel weggehaald. Maar het gaat om het geheel. Het is er één van duizenden. Ook dit is geschiedenis, en het is jammer dat in zo'n korte tijd sinds het “verdwijnen” van de grenzen al zoveel stenen zijn verdwenen, afgebroken, uit de grond getrokken, enz.

Heb je ervaringen met of een mening over de diverse Kadasters (Nederland, Duitsland, Belgie)?

Zelf heb ik geen ervaring met, of direct een mening over de diverse Kadasters. Maar wat ik zo lees houden ze zich niet altijd aan hun beloftes. Dat kan echter per regio verschillen.

Wat zou er moeten gebeuren met betrekking tot het onderhoud van grenspalen?

Een hele hoop, en dan voornamelijk de Nederlands-Duitse grens.

Heb je een GPS-ontvanger en een lijst met coördinaten van grenspalen?

Nee, sinds kort gebruik ik wel een kaart, maar dat is alleen om te kijken wat de kortste weg is om bij de volgende grenspalen te komen. Kijk naar de foto's van mensen die voor mij zijn geweest. Dan maak ik een lijstje met de grenspalen die ik wil bezoeken, daarbij zet ik dan aantekeningen. Zoals: staat bij boom, in bocht, in heg, ligt in water enz. De rest is gewoon ouderwets zoekwerk. GPS zou in sommige gevallen wel handig zijn, omdat er soms palen onder de grond zijn verdwenen. Nu moet ik met een schroevedraaier in de grond prikken om de paal te vinden, en als je dan niet precies weet waar die staat, kost dat soms veel tijd.

Zonder GPS heb je meer plezier van het vinden van een paal, maar kan het wel iets meer tijd kosten. Welk vervoermiddel gebruik je momenteel als je op pad gaat?

Het meeste de fiets, maar nu ook steeds meer de bus, en dan te voet.

En mocht je verder noordelijk gaan, hoe reis je dan?

Met de fiets, in de vakantie, voor een week of twee. Overnachten in een B&B, hotel of zelfs jeugdherberg. Heb dus geen auto, zelfs niet eens een rijbewijs! Maar dit lijkt me de beste mogelijkheid.Adelaarsteen nr. 11


Hoe vind je dat andere grenspalenliefhebbers te werk gaan?

Iedereen heeft zo zijn manier, hoop dat ze in ieder geval respect hebben voor de natuur, gewassen, de grens, en andermans eigendommen. Want je komt soms op de meest vreemde plekken. Ik vraag mezelf af en toe wel eens af waar ik mee bezig ben. Heb zelfs gelezen dat er al mensen een bekeuring hebben gekregen. Heb zelf gelukkig nog geen problemen gehad. Behalve dan met prikkeldraad, schrikdraad, en vooral nu ook met brandnetels en bramenstruiken. Heb ook al de nodige tekenbeten gehad.

Teken zijn inderdaad een groot gevaar in de zomer en voor- en najaar. Daar kan niet genoeg voor gewaarschuwd worden.
Heb je zelf nog andere vragen, antwoorden of opmerkingen?

Misschien dat iemand mij iets zou kunnen vertellen over het gebruik van een GPS-ontvanger. Ook zou ik willen weten hoe ik mijn foto's op het internet kan zetten, dus een eigen website maken.

Er zullen zeker mensen zijn die je daarmee kunnen helpen. Al is het net als grenspalen zoeken zelf, een kwestie van uitzoeken en doorzetten.
Hartelijk dank voor je deelname aan dit interview.

Jij ook bedankt, en natuurlijk ook alle grenspalenjagers voor de informatie en foto's die het voor mij een stuk eenvoudiger maakten. Hans Hermans, Jannis Deeleman, Ad en Lenie, Frans Meeus, enz. Hoop ook in de toekomst nog een positieve bijdrage te kunnen leveren.