Arjen Salverda, Twentse pionier

rjen Salverda kunnen we de grensstenenpionier van Twente noemen, enkel om het feit dat hij een paar jaar eerder is begonnen met het fotograferen en op internet zetten van de grenspalen dan wijzelf. Wat betreft Twente en Drenthe tenminste. En Arjen's website is destijds een behoorlijke leidraad voor anderen geweest.

Arjen SalverdaProfiel van Arjen Salverda

Datum interview: 27 augustus 2007
Leeftijd: 59
Geboortedatum:
Sterrenbeeld: Waterman
Woont in: Hengelo
Beroep: Test-engineer bij Thales in Hengelo
Hobby's: -
Aanvullende informatie: -

Vraag Arjen, je bent een van de eerste grenspalenbezoekers in Overijssel, weet je nog wanneer je precies begonnen bent?

Antwoord Ik ben er in het voorjaar van 2001 serieus mee begonnen. Daarvoor had ik zo links en rechts al eens een grenssteen gefotografeerd.

Vraag En wat was het waardoor je geraakt werd door de grenspalen?

Antwoord Ik woon niet al te ver van de grens. Ik hou van fietsen en wandelen door het Twentse landschap. Zodoende kwam ik wel eens een grenssteen tegen. Allengs begon ik me er meer en meer voor te interesseren. Ik wilde ze wel allemaal eens gaan bekijken. Ik heb toen besloten de grensstenen te fotograferen.

Vraag Je hebt niet alleen oog voor grenspalen, maar ook voor andere zaken. Zoals bijvoorbeeld?

Antwoord Moeilijke vraag.

Vraag Ik bedoel dat je naast grenspalen ook foto's van jachthuisjes en jachttrappen hebt geplaatst, in dezelfde veronderstelling als wij in het begin, dat die door de douane gebruikt zouden zijn. Heb je daar ooit bewijs van gekregen of was dat je eigen indruk?

Antwoord Het was mijn eigen indruk. Dit werd gesterkt door het feit dat ik ze alleen maar zag vlak aan beide zijden van de grens. Als ik zo'n huisje zag, dan wist ik dat er een steen in de buurt moest zijn.

Vraag Je bent begonnen met het bezoeken en fotograferen van grenspaal nummer 1, waarom heb je daar voor gekozen?

Antwoord Ik besefte op een bepaald moment dat er wel heel veel grensstenen in Nederland waren. Ik heb me daarom een beperkt doel gesteld. Dus waarom niet beginnen bij nummer 1? Hier begint ook de grens met het Grafschaft Bentheim. Daarom leek het me logisch alle grensstenen grenzend aan het Grafschaft Bentheim te bezoeken.

Vraag En vervolgens heb je alle opvolgende nummers bezocht?

Antwoord Inderdaad. Ik ben zelfs nog iets verder gegaan dan steen 156, welke de laatste steen had moeten zijn.

Vraag Ooit had je het plan om ook nog de stenen vanaf 862 en terug te gaan doen, is het daar ooit nog van gekomen?

Antwoord De laatste jaren is het zoeken van grensstenen een beetje op de achtergrond geraakt. Ik ben echter weer voorzichtig begonnen. Ik probeer nu de stenen vanaf 832 (Grens Gelderland, Overijssel, Duitsland) tot 862 te fotograferen.

Vraag Op je website staan alleen foto's van de hele nummers, waarom heb je die keuze gemaakt?

Antwoord Hoofdzakelijk om de hoeveelheid te beperken. Het moest ook geen meerjaren-plan worden. De tussenstenen zien er vaak ook uit als kleintjes tussen de groten. Dit is veel minder het geval met de tussenstenen onder 862 reeks.

Vraag De kwaliteit van je foto's is niet super, maar toch wordt je website regelmatig als referentie gebruikt, dat moet je goed doen?

Antwoord Ja inderdaad, dit had ik niet verwacht. Ik was verrast dat er nog meer mensen waren die zich interesseerden voor grensstenen. Laatst kwam ik nog een boer tegen waaraan ik vroeg waar een bepaalde steen stond. Zijn antwoord: “Wa hej d'r vur belang bie?”
De camera was inderdaad niet best. Het ergste was de kleuroplossing en de zeer matige lens. Ook speelde mee dat toen nog veel telefoonmodems gebruikt werden. Om lange laadtijden te voorkomen heb ik de foto's nog verder ingekrompen. Dus niet de volledig beschikbare resolutie gebruikt. Het wordt tijd dat ik de site eens een opknapbeurt geef.

Vraag Heb je tijdens je wandelingen wel eens contact gehad met grenscontroleurs?

Antwoord Officiele beambten niet. Wel ben ik een keer staande gehouden. Op de grens met Drenthe wordt nog veel gestroopt (o.a. herten). Twee Duitsers vonden dat ik me daar verdacht ophield en eisten inspectie van m'n auto, anders zouden ze de politie waarschuwen. Nadat ze niets gevonden hadden kwam het gesprek op mijn in hun ogen wel heel vreemde hobby.

Arjen in het veld

Arjen Salverda in het veld


Vraag Heb je nog andere ontmoetingen gehad langs de grens?

Antwoord Niet met personen. Wel met koeien. Ik was eens ingespannen bezig met de camera om een steen in het vizier te nemen, toen ik van achteren aangeduwd werd door een koe waardoor ik bijna in de sloot viel. Het zijn nieuwsgierige beesten.

Vraag Wat heeft je het meest getroffen tijdens je tochten?

Antwoord Dat de grens herkenbaar is. Het is toch ook nog een grens tussen twee werelden.

Vraag Ging je meestal alleen of met meerderen?

Antwoord Alleen.

Vraag Hoe lang heeft het je gekost om de hele serie af te werken?

Antwoord Een jaar.

Vraag Met welke camera heb je destijds gewerkt?

Antwoord Merk: Trust; resolutie 0,3 Megabytes. Kostte toen nog 200 gulden.

Vraag Ben je momenteel nog actief?

Antwoord Zo nu en dan, niet zo actief als in 2001. Ik denk toch wel weer actiever te gaan worden. Volgend jaar ga ik met de VUT.

Vraag Hoe ervaar je de afbraak van de grens en de desinteresse van de overheden voor de grensstenen?

Antwoord Tja, In deze moderne tijd verliezen grensstenen hun nut. Wat niet nuttig is zal verdwijnen. Ik vind wel dat we een paar historische stenen moeten bewaren als een soort museumstuk.

Vraag Grenspalenwandelaars komen er daarentegen steeds meer, evenals websites waar alle ervaringen op worden gepubliceerd. Vind je dat een goede zaak?

Antwoord Jawel, Het is leuk de ervaringen van anderen te lezen over wat jij ook hebt gedaan.

Vraag Wat zou je nog meer willen vertellen?

Antwoord Niets meer.

Vraag Bedankt voor het beantwoorden van onze vragen.