Vaals (3)

e voornaamste grensovergang van Vaals stelt een beetje teleur. Op het eerste gezicht wijst niets er op dat hier de grens is. Geen grenspaal te zien. Dan ontdek ik het woord Messpunkt op iets wat op een putdekseltje lijkt met een gaatje in het midden. Tegen het muurtje zit een bordje geschroefd met de tekst D|N 196A. Kennelijk heeft hier een grenssteen in de weg gestaan. Een originele oplossing. Nu valt ons ook het asfalt op, daarin is de grens overduidelijk te zien.
We gaan niet uitputtend op zoek naar het grensverloop in Vaals zelf. We zijn tenslotte op vakantie! We gaan liever de mooie natuur in. Maar ook dat kan op de grens.

Substituut voor 196A

Asfaltscheiding

Nummer 200

De Selzerbeek vormt over enige kilometers de grens tussen Nederland en Duitsland. We bezoeken het piepkleine plaatsje Oud Lemiers, gelegen aan de voet van de Schneeberg. Het heeft een stokoud kerkje, een kasteel en heel wat grensstenen. Aan weerszijden van een bruggetje over de Selzerbeek staan de nummers 200. We raken meteen een beetje in de war door de positie van steen 199 een eindje verderop. Die staat namelijk niet bij het water. Nummer 198 wel, we vinden hem door via een smal pad een eindje langs de beek te lopen. Kennelijk wijkt de grens hier even af van de loop van de beek. Of de beek is verlegd.

De drie stenen leveren wel een mooi plaatje op. Diverse zitplaatsen bieden gelegenheid om op ons gemak van deze aanblik te genieten.

Trio in Oud Lemiers

Er staat ook nog een heel aparte steen in een hoekje bij de kerk. Hij is hooguit 75 cm hoog en er staat een stevig hekwerk voor. Ik maak er een foto van omdat ik nu al voor de derde keer een exemplaar met een adelaar tegenkom.

Later thuis ontdek ik bij het bekijken van de foto's onderstaand bordje. Het zat op de muur van het kleine douanemuseumpje in Vaals, boven de tweede steen met adelaar die ik tegenkwam. De tekst was niet heel goed tot mij doorgedrongen.

Bordje met info

Had ik het maar beter gelezen toen ik de foto nam, dan was ik misschien ook nog in Mamelis gaan kijken. Nu kan ik maar drie van de vier stenen van de vrije rijksstad Aken laten zien.
Van links naar rechts: de grenssteen met adelaar op de Vaalserberg, bij het museumpje en in Oud Lemiers.

Vaalserberg Bij museumpje Lemiers

Tot ziens in Vaals

Aafke de Wijk