Vaals (1)

anneer een rechtgeaarde grenspalenverzamelaar in Vaals verzeild raakt, is een bezoek aan het drielandenpunt natuurlijk een verplicht nummer. Gewend aan de eenzaamheid van de plekken waar ďonzeĒ grensstenen zich meestal bevinden, is het wel even slikken daar op de Vaalserberg. Het is gelukkig laat in de middag, het souvenirwinkeltje gaat sluiten en de meeste parkeerplaatsen zijn al leeg.

Drie stenen

Het hoogste punt van Nederland bestaat uit drie grenspalen op een rijtje. Hier worden de meeste foto's gemaakt en deze drie stenen vormen het beeldmerk van gemeente Vaals. Achter de rechtersteen is de Boudewijnstoren te zien. Die moet op Belgische grond staan want langs de middelste grenspaal ontwaren we het echte drielandenpunt.

Drielandenpunt

Het is een stevige, achtkantige steen die twee nummers heeft: 193 en 1032. En er staan natuurlijk een B, een D en een N op geschilderd. In de cirkel rondom de steen zijn als een soort taartpunten de landen aangegeven. De geelgekleurde stenen geven het Nederlandse deel aan. Het Duitse deel is grijs en het Belgische roodachtig. De Belgisch-Duitse grens loopt ongeveer voor het groene bankje langs. Er zijn trouwens geen 3 maar 4 taartpunten want gedurende ongeveer 100 jaar was er sprake van een vierde land: Neutraal Moresnet. Links staat een vreemdsoortige driedelige sokkel. De drie vlaggen die hier de boel horen op te fleuren zijn al naar binnengehaald.

Duitse slagboomLangs de Belgisch-Duitse grens, voorbij het gedeelte dat voor de toeristen bedoeld is, wordt het een stuk rommeliger. Her en der staan slagbomen of overblijfsels daarvan. Duitsland is afgesloten met een slagboom. BelgiŽ is toegankelijker.
Er is een groot monument voor een gevallen Belgische soldaat. En we stappen zomaar het Franse taalgebied binnen.

Langs de weg die BelgiŽ ingaat, vinden we dikke lage grensstenen, nummer 1031 en 1030. Ik vraag mij af waarom er op de drielandensteen maar twee nummers staan. Hier is ook nummer 1 van de Nederlands-Belgische grens. En waarom begint de Nederlands-Duitse serie niet bij 1? Ik had altijd gedacht dat de nummering bij Luxemburg begon en doorliep naar Drieland bij Overdinkel. Maar de Belgisch-Duitse grens eindigt met 1032. Later vind ik op de website van Jannis Deeleman het antwoord op mijn vragen.

Monumentje voor MarionAan de Duitse kant van de grens is onder een boom een wat minder officiŽel en groots monument. Wie Marion was en hoe ze op zo'n vreemde plaats aan haar einde kwam, weet ik helaas niet.
Verder is er op het drielandenpunt weinig Duitse aanwezigheid. Voor de Duitsers is dit waarschijnlijk niet zo'n interessante plek. Duitsland heeft heel wat meer drielanden-punten en veel hogere bergen.

Aafke de Wijk