Engelse stenen

(Foto: Aafke de Wijk)

Tijdens een korte vakantie in Zuid Engeland kwam ik een paar leuke stenen tegen. Over de stenen kan ik geen informatie vinden maar eigenlijk spreken ze voor zichzelf.

(Foto: Aafke de Wijk)

De eerste steen staat op een heel idyllisch plekje naast een bruggetje over een smal, kronkelend riviertje en geeft de grens aan van gemeente Colbury. De tekst staat alleen aan de kant van de gemeente, de achterkant is blanco. De huidige gemeentegrens van Colbury ligt hier niet meer. De naam Colbury is voor het eerst opgetekend rond 1230. Het plaatsje dat tegenwoordig samengevoegd is met de gemeente Ashurst, ligt in The New Forest, een nationaal park dat ongeveer de grootte heeft van de Veluwe. Het is een afwisselend gebied met prachtige beukenbossen, heide en grasland. Er lopen overal pony's, ezels en koeien los, in de kleinere dorpjes staan ze soms gewoon ergens op de stoep te suffen. De grotere plaatsen en doorgaande wegen zijn omringd door hekken en wildroosters, anders zouden de dieren te veel gevaar lopen.
De steen staat langs een pad dat bijna niet herkenbaar is als pad. Toch staat het op de kaart. Ooit was het misschien een veelgebruikte route tussen Lyndhurst en Colbury, nu loopt er alleen een enkele wandelaar.

(Foto: Aafke de Wijk)

Een paar honderd meter ten noord-westen van het wandelpad ligt de drukke Lyndhurst Road waar ik de volgende steen tegenkwam. Deze driekantige steen geeft aan dat je precies halverwege bent op de weg tussen Southampton en Lymington.

(Foto: Aafke de Wijk)

(Foto: Aafke de Wijk)

(Foto: Aafke de Wijk)

Lyndhurst

Aafke de Wijk
[21 mei 2010]