Driemarkenpunt 't Joppe

(Foto: Aafke de Wijk)

[10 juni 2013]

Bij de Kringloop bladerde ik door een heel aardig boekje met allerlei wandelingen in en rond plaatsjes in de Achterhoek en Salland. Het boekje is geheel met de hand geschreven en rijk geïllustreerd. Wat me overhaalde om het te kopen was de afbeelding van een markepaal in het buurtschap 't Joppe, in de buurt van Gorssel.

(Foto: Aafke de Wijk)

Op een mooie lenteavond vond ik de paal inderdaad op de aangegeven plaats. Alleen zag hij er heel anders uit dan op de tekening. Het is een driemarkenpunt, hier kwamen de marken Eschede, Harfsen en Eefde samen. Volgens het boekje staat deze markepaal al sinds 1712 op deze plaats. Helaas is er nog maar een klein stukje van de paal over. De paal zelf was rechthoekig van vorm en hij is ingebed in een grote driehoekige sokkel met de namen van de drie marken. Op het paaltje ernaast zou wel eens een informatiebordje gezeten kunnen hebben.

(Foto: Aafke de Wijk)

Ik ken twee mensen die in deze omgeving zijn opgegroeid. Ze kwamen hier als kind al wandelen met hun ouders, over de bruggetjes en laantjes die ook in het boekje beschreven zijn, en wandelen er nu met hun eigen kind. Geen van beiden kennen ze de paal. Dat is wel vreemd. Het is ook vreemd dat op de tekening van de paal heel duidelijk de naam Gorssel is te lezen. Die naam komt niet voor op de sokkel. Nu moet vermeld worden dat het boekje al 20 jaar oud is, kennelijk is er sindsdien het nodige veranderd maar de plek klopt precies. Je zou ook verwachten dat de paal driehoekig zou zijn. Dus wie weet, werd het ooit als een punt beschouwd waar vier marken samenkomen.

(Foto: Aafke de Wijk) 

Er was nog iets vreemds. Toen ik mijn auto parkeerde in de knik van de weg waar de paal zou moeten staan, bescheen mijn koplamp een grappig tafereeltje in een holle boomstam. Het leek op het eerste gezicht een kerststalletje maar bij nader inzien kon ik er niet veel wijs uit worden. Misschien hadden kinderen hier gespeeld. Later hoorde ik dat deze holle boom al jaren wordt versierd met dit soort tafereeltjes, vaak met een religieuze inslag. Niemand weet wie dit doet.

(Foto: Aafke de Wijk) 

Waarschijnlijk leidt deze holle boom de aandacht zo af dat men de sokkel met de markepaal die aan de andere kant van het wandelpaadje onder de bomen staat, gewoon over het hoofd ziet.

(Foto: Aafke de Wijk) 

(Foto: Aafke de Wijk)


Het boekje heet ‘Beeld van een Wandeling’
Auteur en tekenaar is Jan Baggen
Uitgegeven door de Deventer Dagblad Combinatie
(de wandelingen verschenen eerst in wekelijkse afleveringen in kranten van de Deventer Dagblad Combinatie)