Herplaatsing gp 20

(Foto: Aafke de Wijk)

[11 maart 2010]

Hij zou eigenlijk voor het eind van 2009 herplaatst worden maar door de weersomstandigheden werd het een paar maanden later. Nu was het dan zo ver, vandaag 11 maart 2010, is steen 20 weer teruggeplaatst.
De mannen van het Duitse kadaster hadden alvast een paar landmeetstokken uitgezet en een gat gegraven. Nummer 20 lag klaar op de takelwagen maar pas om klokslag tien uur werd tot de werkelijke plaatsing overgegaan. Even later hing steen 20 hulpeloos in de touwen te bungelen. Zo konden wij hem eens goed bekijken. Ik had ik me altijd voorgesteld dat hij er als een getrokken kies zou uitzien, misschien wel met een dubbele wortel. Helaas kwam die fantasie niet uit. Hij was ook korter dan we dachten: 1,35 m.
Om de steen rechtop in het gat te krijgen viel niet mee. Eerst hing hij schuin, waarna hij opnieuw een stukje omhooggehesen werd maar na wat ge-heen-en-weer stond hij min of meer rechtop. Er is volgens mij geen waterpas aan te pas gekomen. Wel werd er vanaf de landmeetstokken gemeten of hij precies op de goede plek stond en toen kon het gat gevuld worden en de aarde aangestampt. Als service aan de fotografen werd met een stoffertje de sneeuw een beetje weggeveegd van de steen. Ze hadden echt overal aan gedacht, die mannen van het kadaster. Ze hadden er zo te zien ook veel plezier in.
Er waren geen drommen mensen op het evenement afgekomen, maar toch was er een aardig groepje belangstellenden, vooral uit Nederland. Ook de Duitse en Nederlandse pers was aanwezig.
Dick Taat zorgde voor de inzegening met jonge klare, er werden symbolisch grensoverschrijdend handen geschud.
Grenssteen 20 liet het allemaal sto´cijns over zich heen komen. Op zijn vorige plek was hij tot de schouders weggezonken, nu steekt hij wat meer boven het maaiveld uit en zijn zijn inscripties weer te lezen. Hij wordt geflankeerd door twee stevige bomen. De steen staat nog steeds precies op de grens maar er komt toch een bordje met een verwijzing naar de oorspronkelijke plaats, want daar maakt de grens een knik.
Mooi dat steen 20 weer staat waar hij thuishoort: op de grens, en niet in het een of andere museum.

Aafke de Wijk

(Foto: Aafke de Wijk)

(Foto: Aafke de Wijk)

(Foto: Aafke de Wijk)

(Foto: Aafke de Wijk)

(Foto: Aafke de Wijk)

(Foto: Aafke de Wijk)

(Foto: Aafke de Wijk)

(Foto: Aafke de Wijk)

(Foto: Aafke de Wijk)

(Foto: Aafke de Wijk)