Korte berichten 2012

EU-grenzen

De controles aan de EU-grenzen worden intensiever. Bij ons met camera's bij onze oosterburen door gerichte controles. Van de redactie van Zoll Aktuell kreeg ik toestemming om een paar wapenfeiten van de afgelopen dagen te vermelden:

Sommige mensen houden van zwarte magie, maar met dit soort hocus-pocus is de douane niet blij. Vooral niet als er ook beenderen en ampullen met bloed, bij zitten. Het zijn geen gebruiksvoorwerpen van een geaccepteerde cultuur.

Bijen vliegen grenzeloos, maar dat betekent niet dat bijenkorven met inhoud zo maar over de grens vervoerd mogen worden. De nuttige diertjes kunnen immers ziek zijn en gezonde bijenvolken aansteken.

Wel eens een vrachtwagen gezien met duizenden meloenen? Vanuit warmere landen komen tientallen vrachtwagen onze kant op. Smokkelaars vonden het inwendige van een meloen wel geschikt voor smokkelwaar en probeerden op die manier meer dan 2 ton marihuana over de grens te krijgen.

Caravans zien we steeds minder, maar de woonmobiel is aan zijn opmars begonnen. In zo'n woonmobiel zitten wel honderd verborgen hoekjes en dat weet de douane ook. Tijdens een controle werd op die manier 26 kg marihuana ontdekt.

Als op een zeecontainer staat dat er metalen deuren in zitten hoeft dat niet persé op waarheid te berusten. Duitse Zöllner maakten een container op en telden 50.000 flacons dure parfum. Toen werden ook de andere containers geopend met eveneens 50.000 flesjes per container.

In het koffer van een reiziger werden jonge krokodillen aangetroffen. Volgens de reiziger waren de dieren bestemd voor consumptie. Maar daar trapte de Zöllner niet in. Vervoer van bij de Natuurbeschermingswet genoemde reptielen is streng verboden.

Met of zonder camera's zijn er iedere week smokkelaars die tegen de lamp lopen.

Hans [4 augustus 2012]


Medicijnen op de grens

Medicijnen op de grens (Foto's: Rita Melgert)

Het is nu de tijd dat veel landgenoten op en over de grens met vakantie gaan. Daarbij is men zich er doorgaans niet van bewust dat doodgewone Nederlandse medicamenten in het buitenland onder de Opiumwet kunnen vallen. In dat geval is het noodzakelijk bij de arts om een verklaring te vragen en mee te nemen.

Vooral gebruikers van sterke pijnstillers, ADHD-medicatie en slaap- en kalmeringsmiddelen, moeten er rekening mee houden dat de wetgeving in de overige Schengenlanden anders is dan in Nederland.

Vraag dan ook bij de arts een medicijnpaspoort. Daarin staan alle gegevens genoteerd en vooral de werkzame stoffen zijn belangrijk, zodat eventueel een buitenlandse arts geen fouten kan maken. Natuurlijk kan het paspoort ook van dienst zijn om in het buitenland te kunnen aantonen waarom men bepaalde geneesmiddelen in bezit heeft.

Hans [19 juli 2012]


Namaak op de grens

(Foto: Hans Hermans)

Het invoeren van namaakartikelen is niet helemaal verboden. Een vakantieganger mag drie horloges, 250 milliliter parfum en drie verschillende overige producten zoals kleding, schoenen en accessoires meebrengen.

Bron: Woordvoerder van douane op Schiphol d.d. 19 juli 2012.

Hans [19 juli 2012]


Korte berichten op de grens

In opvallende, meer nog in onopvallende, auto's zijn Nederlandse douane en Duitse collega's onderweg om boeven te vangen. Hier drie interessante ware gebeurtenissen:

In een auto ontdekte men twee kilogram Thiopentol. Dat is geen zoetstof maar waarheidsserum dat ook gebruikt wordt bij ondervragingen als voorbereiding bij een justitiele zaak. Het gevaarlijke spul mag niet zonder vergunning vervoerd worden. In dit geval was het serum bedoeld voor verzending naar Iran.

Als je met 50 km per uur over de autosnelweg rijdt (kruipt) moet er toch wat aan de hand zijn. De auto waarin twee jonge knapen zaten werd naar de kant van de weg gedirigeerd en gecontroleerd. Het voorgevoel klopte, in de auto werd 700 gram marihuana ontdekt.

Je mag wel je eigen limonade maken en ook koffie zetten, maar zelf alcohol stoken is streng verboden. Omdat een man verzuimde om een 'stookvergunning' aan te vragen en op grote schaal consumptie-alcohol produceerde die hij op de markt verkocht, werd hij in de kraag gegrepen. Nu moet hij achterstallige alcoholaccijns, omzetbelasting en boete betalen.

Hans [13 juli 2012]


Flinke klap voor Avantis (2)

Rode grenslijn (Foto: Hans Hermans)

In de fabriekshal waar zonnecellen gefabriceerd worden bevindt zich op de vloer een rode streep. Links van die lijn is Duitsland en rechts Nederland. Grensoverschrijdend werk was ooit een toekomstdroom.

[18 januari 2012]

Met grenssteen 213 in het midden van de feestruimte, werd op 17 november 2000 door een honderdtal Vips geproost op de toekomst van het grensoverschrijdend bedrijvenpark Avantis. Helaas verzuimde men grenssteen 213 terug te plaatsen en het fatum was onafwendbaar.

Nog geen week geleden werd bekend dat het cardiovasculaire centrum van de universiteiten van Aken en Maastricht, door diverse omstandigheden niet gebouwd kan worden. Vandaag publiceren de kranten, dat de ooit veelbelovende, innovatieve zonnecellenfabriek Solland, bijna haar voltallig personeel moet ontslaan. Solland Solar ontslaat op korte termijn 100 van de 110 werknemers. De zonnecellenfabriek stopt voorlopig met research en het produceren van innovatieve sunwebcellen en modules.

Witte grenslijn (Foto: Hans Hermans)

Op het parkeerterrein is de grens zichtbaar d.m.v. een witte streep. In het weiland, in het verlengde van de streep, stond grenssteen nummer 213.

Directeur Henk Roelofs zei vandaag dat hij tot het ontslag van bijna al het personeel is gedwongen vanwege de zeer moeilijke omstandigheden in de solarindustrie. Volgens hem is de concurrentie in de zonnecellensector moordend. Prijsvechters uit het Verre Oosten maken hier de handel kapot en de diverse fabrikanten bevechten elkaar op leven en dood. De verlieslijdende fabriek Solland Solar, met ooit 280 werknemers de trots van Avantis, heeft de strijd verloren. Een paar weken geleden werd de grensoverschrijdende zonnecellenfabriek verkocht aan het Italiaanse bedrijf Pufin. Zoals het meestal na een overname gaat, wordt de kleinste gemene deler afgestoten.

Een pleister op de wonde: De ontslagen werknemers krijgen een prima vertrekregeling, die nog door de vorige eigenaar, de Zeeuwse energie-maatschappij Delta, zal worden betaald.


Flinke klap voor Avantis (1)

Paalsteen 213 in betere tijden, maar de werkkeet staat verdacht kort in de buurt.

[15 januari 2012]

Zo luidt de kop van een artikel in de weekkrant ‘Zondagsnieuws’. Avantis is, zoals we weten, een bilateraal industriepark in Nederland op de grens tussen Heerlen en Aken. Op 17 november 2000 werd het object door burgemeesters, ambtenaren en kapitaalkrachtige genodigden, feestelijk geopend. Om het feest, potentie bij te zetten, werd op 13 november 2000 de paalsteen met nummer 213 uitgegraven en in het centrum van de feestruimte geplaatst. Helaas vergat men na het uitbundige feest om de talisman (lees steen 213) terug te plaatsen. De grenssteen werd naar Aken afgevoerd en is sindsdien onvindbaar.

Miljarden mensen dragen een kleine talisman, mascotte, amulet of ander dierbaar voorwerp op hun lichaam. Er zijn maar weinig mensen die in hun auto geen gelukbrenger hebben. Maar de directie van Avantis vond het niet nodig de grenssteen, die hier langer dan vier eeuwen op een Drielandenpunt stond in bescherming te nemen. Reeds in 1361 ontstond hier het Drielandenpunt tussen de Vrije Duitse Rijksstad Aken en de twee hertogdommen Brabant en Gulik. Sinds deze belangrijke grenssteen weg is, moet de directie van Avantis de ene tegenslag na de andere incasseren.

Een jaar geleden stond het als een paal boven water, dat de universitaire ziekenhuizen van Aken en Maastricht op Avantis, samen, een cardiovasculair centrum zouden bouwen. Maar door te veel onzekerheden rond toekomstige politieke besluitvormen wil Aken noch Maastricht een financieel risico nemen. Toen in 2000 het grensoverschrijdend industriepark geopend werd waren de politiek betrokkenen het met elkaar eens dat geen bilaterale wetten en regels de uitbreiding in de weg zouden staan. Dat blijkt in 2012 anders, want er zijn op juridisch gebied heel wat haken en ogen. Thans blijkt dat op het gebied van gezondheidszorg de wetgeving in de twee landen, totaal anders is. Door het wegvallen van dit miljoenenproject wordt Avantis alweer een zeer zware slag toegebracht. Misschien heeft Avantis het fatum aan zich zelf te danken.


Salto op de grens!

Salto op de grens

[5 januari 2012]

Op 4 januari 2012 zorgde in het Nederlandse Vaals, een Belgische hond voor consternatie met een bus uit het Duitse Aken. De chauffeur van de Duitse lijnbus wist door een handige manoevre de hond te ontwijken, maar kwam onhandig in aanvaring met geparkeerde auto;s. Door de kracht maakte een auto een salto en nam daarbij een boom mee. De Nederlandse boom moest verwijderd worden, de Belgische hond bleef ongedeerd en de Duitse chauffeur werd in lichte shockstoestand naar zijn Heimat gebracht.


Over de verdwenen gp 48 N/B

De verdwenen paal (Foto: Hans Hermans)

[23 december 2011]

Wij hebben een nieuwe Commissaris van de Koningin, die in de provincie Limburg door de burgers 'Gouverneur' genoemd wordt. Het fijne is, dat Theo Bovens, zo heet de gouverneur, brieven van bezorgde burgers beantwoordt. Op 13 september 2011, tijdens een wandeling voor De Natuurgids, het orgaan van natuurminnend Limburg, ontdekte ik dat grenspaal 48 verdwenen was. Voor mij reden een briefje aan de gouverneur te schrijven. Op 20 december 2011 ontving ik een inhoudelijk reactie:

“Geachte heer Hermans,

In uw brief van 13 september jongstleden heeft u mij een aantal vragen gesteld over grenspaal 48. Beantwoording van uw vragen heeft even op zich laten wachten, omdat eerst met de betrokken leden van de rijksgrenscommissie contact is gezocht. Grenspaal 48 is tijdelijk verwijderd en opgeslagen in verband met werkzaamheden aan het sluizencomplex van Ternaaien. Het gaat meer specifiek om de dubbele grenspaal 48, die op Belgisch grondgebied staat. De Belgisch-Nederlandse rijksgrenscommissie voor de provincie Limburg zal beslissen waar grenspaal 48 (B) zal worden herplaatst. Op dit moment is nog niet bekend wanneer herplaatsing zal plaatsvinden. Ik ga er van uit dat ik u met deze brief voldoende heb geïnformeerd.

Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg
drs. Th.J.F.M. Bovens”