Korte berichten 2010

Kerstkaart

Kerstkaart (Foto: Karl en Sophia Habets uit Vaals)

[23 december 2010]

Ik ontving een heel bijzondere kerstkaart. De Schorenkop in Vaals met een steen van het oude Duitse rijk.


Landjepik?

[16 december 2010]

De gemeente Herzogenrath (aan de Duitse kant van Kerkrade) ligt in de clinch met ‘Google Maps’. Op de kaart heeft men tussen H en K de grenslijn verkeerd ingetekend, en daar is Herzogenrath niet blij mee. Google Maps heeft beloofd het abuis ongedaan te maken.
Vandaag een stukje in de krant dat hierdoor de elektronicagigant MediaMarkt die aan de Duitse kant (Herzogenrath) ligt, nu in Kerkrade tercht gekomen is. Ook de straten in de buurt kwamen bij Kerkrade terecht. De krant vraagt: Pikt Nederland een stukje Duitsland in? Neen, niets van dat. Kaartendienst Google Maps verplaatste de grens per ongeluk enkele honderden meters in oostelijke richting, maar zal de fout spoedig herstellen...


Magneetresonantietomografieapparaat op de grens

Wijn

[14 december 2010]

Een leuk woord voor in een kruiswoordpuzzel, maar in dit geval is het een toestel waarmee de Duitse douane werkt om drugsmokkelaars te pakken.

'In Vino Veritas' - in wijn zit de waarheid, maar soms zit in een wijnfles ook een hoeveelheid cocaïne en tot nog toe was het moeilijk om dat te constateren zonder de kurk te lichten. Zelfs de uitstekende neuzen van speurhonden konden het gevaarlijke spul niet ontdekken.

Met het nieuwe magneetresonantietomografieapparaat kunnen douaniers zonder moeite vaststellen wat er onder de kurk zit. Door het toestel worden de protonen in de fles actief en kan men iedere substantie aan de weet komen. Het onderzoek duurt minder dan een minuut, de tijdsduur dat de drugssmokkelaar achter slot en grendel zit, duurt veel langer.


Smokkelfietsers

[23 november 2010]

De fiets blijkt een goed smokkeltuig te zijn. Bij een gezamenlijke actie van de Duitse en Nederlandse politie zijn in de nacht van zondag op maandag twee mannen aangehouden en werden enkele wapens en een hoeveelheid hard drugs in beslag genomen. Twee mannen, die net over de grens bij Vaals in de buurt van de Grensstraat op een fiets reden, bleken bij controle door Duitse agenten bijna 200 gram hard drugs en enkele duizenden Euro's aan contact geld bij zich te hebben. De mannen van 24 en 25 jaar werden aangehouden en naar het politiebureau in Aken overgebracht.
Omdat één van de verdachten in de Maastrichterlaan in Vaals bleek te wonen, doorzochten agenten van het Joint Hit Team gisteren zijn woning. Daar vonden zij twee vuurwapens, munitie, een ploertendoder en een busje pepperspray. Verder troffen de agenten ruim 200 gram heroïne aan in de woning. Het onderzoek wordt verder afgehandeld door de Duitse politie.

(Bron: Limburgse Courant e.a.)


Grensmaas en de regenval

(Foto: Hans Hermans)

[21 november 2010]

Door de zware regenval van de afgelopen week vormen bij grenszuil 118, aan de Belgische kant, de Grensmaas en de grindgaten een grote watervlakte. Grenszuil 118 konden we niet te voet bereiken.

(Foto: Hans Hermans)

En hier stroomt een oude (dode) arm van de Maas in de Grensmaas. Normaal gesproken zit er geen beweging in, maar gisteren was het een kolkende stroom.


Cocaïne in het stuur

Tweetalig Voerstreek (Foto: Hans Hermans)

[15 november 2010]

De Voerstreek is op ieder gebied heel bijzonder. Ze grenst in het noorden aan het Limburgse Mergelland, in het oosten en zuiden aan het Waalse Land van Herve en in het westen aan Belgisch Limburg. De gemeente Voeren werkt aan een netwerk voor fietsers en heeft de ambitie om een knooppunt te worden voor het fietstoerisme tussen Maas en Rijn.

Maar Belgische douaniers houden een oogje in het zeil. Een wielrijders die al eens eerder met zijn auto tegen de lamp reed en nu op een fiets, vermeend onschuldig, vanuit Nederland naar België pedaalde, werd aan een nader onderzoek onderworpen. In de holle ruimte van het stuur had de sportieve man een flinke dosis heroïne opgeborgen. Zijn fiets staat nu in de kelder van de rechtbank en de man wacht op zijn veroordeling.


Boems

[29 oktober 2010]

De Vlamingen zeggen Ronse en de Walen Renaix, we begrijpen het al, de stad met haar 24000 inwoners ligt op de taalgrens in Belgie. De stad heeft zelfs een patroonheilige, het is Sint Hermes. De plaats die ook wel de 'Parel van de Vlaamse Ardennen' genoemd wordt, komt niet vaak in het nieuws.

Aan de rand van de stad staat al (bijne) twee eeuwen een mooie grenspaal. Nu moeten we schrijven, dat er een paalsteen stond, want vannacht werd de twee meter hoge monoliet door een auto omver gereden.

De steen waarop de provincienamen Oost Vlaanderen en Henegouwen, in het Frans gebeiteld staan, was een geschenk van de eerste Nederlandse vorst Willem I uit 1815.


't Verhaol bij de paol

Weekblad De Ster

[13 oktober 2010]

De foto zou de indruk kunnen wekken, dat hier iemand zuil 103 op zijn erf heeft geplant. Maar zuil 103 staat hier op de juiste plek. Het feit wil, dat de bloemenwinkel in NL ligt.Het verhaal dat ik ontving van iemand uit Maastrich is in het dialect van Maastricht.
Hoewel geen grensstenen misschien toch interessant: verhalen over grenspalen, iedere week in het krantje De Ster in Maastricht.

Bloemenwinkel (Foto: Hans Hermans)


Paardenskeletten

[9 oktober 2010]

Ik schreef onlangs een verhaal over de paardenskeletten in Borgharen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de schedels geteld en kwam op 69 stuks.
Op die plek gaat grootschalige grind- en zandwinning plaatsvinden, waarbij de meeste archeologische plekken ontzien zullen worden. Men heeft ook de fundamenten van een Romeinse villa ontdekt en van een Merovingisch grafveld uit de zesde eeuw. Op deze plekken zullen geen ontgrondigen plaatsvinden.


De Maaswerken

(Foto: Hans Hermans)

Eerst komt de nuchtere tekst: In het project De Maaswerken, wordt voor de Grensmaas een drieledig doel nagestreefd: Beperking van overlast bij hoog water, natuurontwikkeling en grindwinning.

(Foto: Hans Hermans)

En dan komt volgens de Belgen de onnuchtere praktijk. Volgens de Belgen is de praktijk onnuchter, want grindwinning komt op de eerste plaats en dan pas bedverruiming en natuurontwikkeling.

(Foto: Hans Hermans)

De harde werker, hier bij grenszuil 108, werkt zich de naad uit de broek.


Macaber

(Foto: Hans Hermans)

Op zulke makabere plekken komen wij tijdens onze wandelingen.
Als dit huis zou kunnen vertellen.
Hoeveel mensen zijn er gestorven?
Hoeveel geesten kunnen er geen rust vinden?


Grensbrug

(Foto: Hans Hermans)

Dat het wegdek van de aanpalende landen anders is, wisten we al. Vandaag ontdekte ik ook, dat de bruggen anders zijn. Dit is de autosnelwegbrug over de Grensmaas bij Elsoo. (tussen de grenszuilen 111 en 112). Aan de linkerzijde zien wij de luchtige bouwwijze van de Belgen en rechts de Nederlandse kant die iets massiever oogt. Aan de onderkant van de brug is goed hoorbaar, dat het B en het NL deel niet naadloos aan elkaar liggen. Vooral vrachtwagens maken veel lawaai, op het moment dat ze de kier tussen de twee bruggedeelten passeren.