Veenbranden Op de Grens (2)

Bluswaterplas (Foto: Rita Melgert)

Geblakerd gebied met grote plassen bluswater.

eertig dagen na de vlaktebrand in de Hoge Venen, ten noorden van Eupen, brak er op 3 juni 2011 een vernietigende brand uit in het 130 hectare grote natuurgebied Het Aamsveen van Landschap Overijssel. Brandweerkorpsen van Twente moesten van groot materieel gebruik maken om het vuur te bestrijden. Daarbij werd assistentie verleend door de blushelikopter van de Koninklijke Luchtmacht, die 23 blusvluchten uitvoerde en daarbij iedere keer 10.000 liter water gebruikte. De brand maakte geen halt voor de grens, zodat in een bijna honderd hectare groot Duitse natuurgebied, zoín driehonderd brandweermannen actief waren.

Grenspaal (Foto: Rita Melgert)

De grenssteen heeft de brand overleefd.

Vanwege een zwaar onweer moest de brandweer de nablussings-werkzaamheden staken. Begrijpelijk als we weten dat hoge waterstralen de bliksem kunnen aantrekken. Na vier dagen had de brandweer de vlaktebrand onder controle. Ook na de bluswerkzaamheden bleken er nog ondergrondse vuurhaarden te zitten die regelmatig oplaaiden.Omdat het niet duidelijk was op welke diepte de vuurnesten zich bevonden, bleef de brandweer in de buurt om het terrein te bewaken.

(Foto: Rita Melgert)

Voor de mensen in de buurt ging niet alleen een kostbaar natuurgebied verloren, maar zij hadden ook langer dan een week last van rook en stank. Dat gold ook voor circa 200 gasten van Camping Aamsveen aan de rand van het gebied, die voor korte tijd hun honk moesten verlaten.

Afgezet gebied (Foto: Rita Melgert)

Afgezet na de brand.

Over de oorzaak van de brand tast men in het donker, maar dat een brand zo maar spontaan ontstaat is vrijwel uitgesloten. Opvallend is het wel dat de brand begonnen schijnt te zijn bij de enige bank in het gebied. Hoe dan ook, het natuurgebied werd na de brand korte tijd afgesloten. Het is vreemd dat een paar maanden eerder een grote veenbrand woedde in het natuurgebied FochteloŽrveen op de grens van Friesland en Drenthe. Ook daarbij gingen zoín honderd hectare natuurgebied verloren.

Grenspaadje (Foto: Rita Melgert)

De plek waar de brand overgeslagen lijkt te zijn naar de Duitse kant van de grens.

Een vlaktebrand is een drama voor de levende natuur. Grassen en kruiden herstellen zich vrij snel, maar voor vogels die hun legsel verliezen, amfibieŽn en reptielen die zich niet op tijd uit de voeten kunnen maken is het een ramp. ďElk nadeel, heb zín voordeel!Ē zei een bekende voetballer. Vertaald naar het heide- en veengebied, mogen we constateren dat allochtone oprukkende bomen door de brand gedood werden. Door ecologen van Landschap Overijssel werd onderzoek verricht naar de fatale gevolgen van de brand. Aan de hand van die tests worden plannen gemaakt om het herstel van het natuurgebied te versnellen.

Duizendpoot (Foto: Rita Melgert)

Een verbrande duizendpoot.

Paddestoel (Foto: Rita Melgert)

Het aantal paddestoelen is uitbundig gegroeid na de brand.

H5 Op de Grens (110)
Foto's: Rita Melgert
[7 januari 2012]