Rails op de grens (2)

Paalsteen (Foto: Hans Hermans)

In de buurt van de spoorweggrensovergang, bij Haanrade, staat paalsteen 238. Aan de ondergrond kunnen we zien dat wij ons in het carboonrijke Wormdal bevinden.

In de vorige aflevering hielden we ons bezig met bilaterale spoorlijnen in het zuidelijkste zuiden van Nederland: De Pruisenlijn uit 1853 en de Zuider Spoorweg uit 1896.

Euregiotrein passeert de grens (Foto: Hans Hermans)

Die Euregiobahn, hier in Haanrade, heeft zo net de grens gepasseerd.

De Zuider Spoorweg, die op 14 mei 1949 onder draad gebracht werd, wordt sinds 2001 gebruikt door ‘Die Euregiobahn’ (RB20). In feite is het een boemeltje, dat ieder uur vanaf Heerlen via Aken en Stolberg naar Düren rijdt. Van Heerlen tot Stolberg (Altstadt) zijn er een dozijn halteplaatsen.

Euregiotrein met op achtergrond huizen (Foto: Hans Hermans)

Die Euregiobahn, hier bij station Kissel, rijdt in de richting Heerlen. Aan de andere kant van de overweg ligt de Heerlense aandachtswijk (Vogelaarwijk) Meezenbroek.

De inwoners van Aken willen mee met de vaart der volkeren en de boemel zo gauw mogelijk inruilen voor een exprestrein, die linea recta naar Amsterdam rijdt. Maar de Nederlandse overheid heeft zo’n haast nog niet. Met andere woorden, de al lang gewenste intercity-achtige bilaterale treindienst komt er voorlopig niet. Ons ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt weliswaar dat het zich inzet voor leefbaarheid en bereikbaarheid en minister Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus voegt hieraan toe dat zij streeft naar krachtige verbindingen over spoor, weg en water. Het motto luidt: ‘Vlot veilig en leefbaar!’ - maar de Zuider Spoorweg ligt heel ver van Den Haag.

Vier verschillende automaten op station (Foto: Hans Hermans)

Vier verschillende automaten naast elkaar, op station Kissel, is het resultaat van topoverleg tussen regering en Euregio. Van links naar rechts: Een Nederlandse automaat om ongedateerde binnenlandse treinkaartjes te stempelen, daarnaast een kaartjesautomaat van de Aachener Verkehrsverbund om fahrkarten voor ritten op Duits gebied te kopen, daarnaast een Nederlandse automaat van de NS waarmee treinkaartjes voor het inlandse en ook voor het bilaterale treinverkeer gekocht kunnen worden. De fahrkarte naar Aken kan bij de NS-automaat, maar ook bij de DB-automaat gekocht worden. Let wel: Iemand die bij de NS-automaat een ticket koopt vanaf de grens tot Stolberg-Altstadt (enkel) moet 5,60 euro betalen. Maar kopen we het kaartje bij een DB-automaat dan betalen we slechts 3,20 euro. Dit is een tijdopname, (einde 2011), want de prijzen zijn in beweging. Tenslotte een automaat van vervoersmaatschappij Veolia, om in en uit te checken. Feitelijk zou hier nog een vijfde automaat moeten staan, want reizigers van de NS moeten immers ook hun OV-chipkaart in- en uitchecken. We merken het al, het bilaterale systeem voor openbaar vervoer, is voor oudere mensen onduidelijk en veel te ingewikkeld.

Het voornemen van de NS anticipeert op bestaande plannen om Aken, net als andere grote buitenlandse stations in grensregio’s, op het Nederlandse intercitynet aan te sluiten.

Regio-Express met een koolzaadveld (Foto: Hans Hermans)

In Aken kunnen reizigers van Die Euregiobahn (boemel) overstappen op de Regio-Express. Dat is een sneltrein die alle belangrijke steden in de regio met elkaar verbindt. Omdat de DB (Deutsche Bahn) sinds 1996 aan haar huissteil werkt en haar materieel een uniform karakter wil geven, werden de afgelopen jaren rode regiotreinen met de kleuren signaalrood (RAL 3001), purperrood (RAL 3004) en oriëntrood (RAL 3031) overgespoten in de kleur verkeersrood (RAL 3020). Er moest nog even geruzied worden, want aanvankelijk wilde men de trein wit en de deuren rood verven. Nu is het andersom.

Maar dan zouden de prijzen van de vervoersbewijzen ook op elkaar afgestemd moeten worden, hetgeen nu niet het geval is. Een Nederlands burger mag zijn OV-kaart niet op Duits gebied gebruiken en moet dus een aanvullende ‘Fahrkarte’ kopen.

Witte ICE-trein (Foto: Hans Hermans)

Voor Nederlandse reizigers die naar Parijs willen, is Die Euregiobahn een uitkomst. Zij stappen in Aken over op de ICE en de reis naar de metropool duurt 156 minuten.Vergelijk: van Heerlen naar Den Haag duurt 164 minuten. De ICE is de meeste comfortabele sneltrein en geldt als het vlaggeschip van de Deutsche Bahn (DB).

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen (112)
Foto's: Hans Hermans
[30 januari 2012]


Geactualiseerd op 12 juni 2012:

De fractie van de Christen Unie in de Tweede Kamer maant minister Schultz van Verkeer in Kamervragen haast te maken met de uitbreiding van het spoor tussen het Nederlandse Heerlen en het Duitse Aken.
Terwijl men in Duitsland enige tijd geleden begonnen is met het aanpassen van het spoor, werd tot nu toe in Nederland nog geen besluit genomen. Volgens de fractie is het in Nederland ook niet duidelijk of de intercity van Eindhoven straks doorrijdt naar Aken.