Kokkerellen op de grens

Steen met nummer 210B (Foto: Hans Hermans)

Het grenspaaltje (210B) stelt net zo weinig voor als de outillage van de internationale grensovergang.

In de buurt van de NL/D grenssteen met nummer 210B steekt de Europese weg 314 de grens over. Aan de Nederlandse kant ligt Heerlen aan de Duitse kant Aken-Vetschau. Wegnummer E314 wordt gehandhaafd, omdat de autosnelweg in België A2, in Nederland A76 en in Duitsland A4 genoemd wordt. De ruim 124 km lange weg E314, verbindt Leuven (België) met Aken (Duitsland). Leuven en Aken liggen tevens aan de E40. Dat is de een meer dan 8000 km lange weg van Calais in Frankrijk naar Kazakstan. In Leuven geven vrachtwagenchauffeurs de voorkeur aan de E314 boven de E40, omdat het landschap via Nederland vlakker is.

Langs autoweg bordje A76 (Foto: Hans Hermans)

In Nederland wordt de E314 meestal A76 genoemd. Hier is het einde van de A76 en begint in Duitsland de A4 bij 0,o km.

Die chauffeurs moeten dan wel in koop nemen, dat langs de E314, voor zover die in Nederland ligt, de voorzieningen zeer primitief en beklagenswaardig zijn. Op de parkeerterreinen Tienbaan (bij Bocholtz) en Langveld (bij Heerlen), bevinden zich geen eetgelegenheden en al evenmin sanitaire voorzieningen. De kern van het probleem: Het AC-autowegrestaurant houdt de deuren gesloten. Dit terrein wordt wel eens ‘Limburgistan’ genoemd, want chauffeurs kokkerellen bij hun auto en bij nooddruft verrichten zij hun behoefte in een bosje aan de rand van het parkeerterrein. De handen wassen is onmogelijk en een warme douche ondenkbaar. De EU die op alle gebied een hand aan de pols houdt, laat de vrachtrijders die de economie draaiend houden, letterlijk en figuurlijk in de kou staan.

Vrachtauto’s parkeren naast elkaar (Foto: Hans Hermans)

Chauffeurs die hier hun verplichte rusttijden houden, maken een dutje.

Vrachtauto uit Boedapest met tv-schotel (Foto: Hans Hermans)

De chauffeur uit Boedapest kijkt tv uit verveling.

Autowegrestaurant Heerlen (Foto: Hans Hermans)

Boven het autowegrestaurant Heerlen, bevinden zich letterlijk en figuurlijk donkere wolken. De deuren zitten al jaren op slot en geen mens weet waarom.

Chauffeur kookt zijn potje (Foto: Hans Hermans)

Een Roemeense chauffeur, op weg van Boekarest naar Londen, maakt hier van de nood een deugd. Hij is bezig met Pörkölt op zijn eigen manier en dat doet hij ook bij sneeuw en regen, want de inwendige mens moet toch versterkt worden.

Plee en stortplaats (Foto: Hans Hermans)

De vrachtrijders gebruiken bij gebrek aan beter, de rand van het parkeerterrein als plee en sluikstort. Geen enkele instantie die de troep opruimt.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen (H5-grens 118)
Foto's: H5-grens
[7 april 2012]