Gas onder de grens

Bordje met EU-symbool

Hier staat B/D-grenssteen 946, maar een grensbewoner heeft de steen achter 'groen' verborgen en er een bordje met EU-symbool voor in de plaats gezet.

Onze behoefte aan energie wordt groter en bij onvoldoende alternatieve energie moeten wij aardgas importeren uit andere laden. Nadat reeds eerder een aardgasbuis gelegd werd tussen de Belgische zeehaven Zeebrugge en de B/D-grensplaats Eynatten, werd kort geleden een 170 km lange buis gelegd tussen Opwijk in Vlaams-Brabant en Eynatten.

Aspect 82D van de gasleiding

In het landschap is na korte tijd niets meer te zien van de grote ingreep. Alleen borden langs de weg maken duidelijk welk aspect van de leiding hier ligt. Die borden zijn ook vanuit de lucht herkenbaar.

In de buurt van de Duits/Belgische grenssteen nr. 946 passeert de buis de grens, die deel uitmaakt van de Fluxys hoofdstructuur en kan 10 miljard kubieke meter aardgas per jaar vervoeren. Er kan dus gas vervoerd worden van Zeebrugge naar Duitsland, maar ook in de tegenovergestelde richting. Zeebrugge is een hoeksteen voor de bevoorradingszekerheid van aardgas voor noordwest Europa. In die havenplaats komen twee onderzeese leidingen aan land; een uit Noorwegen en een uit Engeland. Dankzij de oost-west-as die de maatschappij Fluxys momenteel aan het versterken is met verbindingen naar België, Nederland en Duitsland, kan aardgas in alle richtingen vervoerd worden.

Deze gegevens werden verstrekt door Fluxys Communication Manager: Bérénice Crabs en Fluxys Assistant Communication: Sylvie Vandendooren.

Gasdrukstation bij Eynatten

Eynatten is een plaats op de grens. In de buurt bevindt zich ook een gasdrukstation

Luchtopname

Het graven van de sleuf betekent een grote ingreep, maar hierna wordt alles keurig hersteld. Door transport via buizen zou het op de autowegen een stuk rustiger zijn.

Luchtopname

De luchtopnamen werden gemaakt door P. Henderickx en werden beschikbaar gesteld door Fluxys Fototheek: Marc Provost.

Koeien

Zo maar voor de aardigheid een prentje van tevreden koeien boven een gasleiding. Van de kolossale ingreep is hier niets meer te zien.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen (H5-grens 121)
Foto’s: H5-grens
[24 mei 2012]