Wonen tussen vier grenspalen

Landkaart met draadkruis

In het draadkruis of snijpunt van de twee lijnen ligt Imstenrade.


In 1999 werd Parc Imstenrade uit de grond gestampt en de gemeente Heerlen beloofde dat er een geregelde busdienst zou komen, want in de wijk wonen veel oudere mensen. Ondertussen behoor ik ook tot die categorie en verhuisde onlangs naar Imstenrade. Ik vind het jammer dat de artikelen voor Op De Grens in het gedrang raken. Ik beloof met mijn hand op het hart dat er later een inhaalslag zal volgen.

‘Partir, c’est mourir un peu!’(Vertrekken is een beetje sterven!’) - zeggen de Fransen. Het doet pijn in de ziel als kostbare boeken, die in een tijd gekocht werden toen de gulden nog een gulden waard was, in een doos bij de oude kranten liggen.

Grenssteen nummer 269-D

In het noorden staat op 13,4 km afstand, in de buurt van het Duitse Gangelt, de grenssteen NL/D 269-D.


Ik leef momenteel tussen verhuisdozen, maar wat veel interessanter is: ik woon tussen vier grenspalen. Op de kaart zullen we het kleine Imstenrade niet vinden, maar door een draadkruis te trekken, kan het plekje gemakkelijk getraceerd worden. We trekken dan een denkbeeldige lijn tussen NL/D-steen 269-D in het noorden en NL/B-paal 5 in het zuiden. Dan een lijn tussen NL/B-paal 97 in het westen en NL/D-steen 232-C in het oosten. Imstenrade ligt op het snijpunt van de twee lijnen. De laatste steen staat op 6,4 km afstand redelijk kort in de buurt.

Grenssteen nummer 232-C

In het oosten staat op 6,4 km afstand, in de buurt van kasteel Rolduc, de grenssteen NL/D 232-C.


Tijdens de verhuizing kreeg ik te maken met het bijwoord ‘Limburgen’. Dat adverbe kan ook als werkwoord gebruikt worden en het waren de Spanjaarden die in de Tachtigjarige Oorlog het begrip beminden. In hun thuisland vertalen de Spanjaarden het woord met ‘manana’ en dat betekent morgen. Hier kunnen we ‘Wij limburgen!’ vertalen met: Wij zien wel! Het werkwoord is onafscheidelijk verbonden met de Bourgondische inslag.

Grenspaal nummer 5

In het zuiden staat op 12,2 km afstand, in de buurt van het Belgische Gemmenich, de grenspaal NL/B 5.


Neem b.v. de kabelmaatschappij die er als de kippen bij was om op het oude adres de verbinding af te sluiten, maar er werd een weekje gelimburgd vooraleer telefoon en internet op het nieuwe adres functioneel werden. Televisieboer Ziggo deelde mede dat twee zenders aan de oostkant van de paalstenen (ZDF en WDR), zullen verdwijnen. Ziggo heeft niet veel op met analoge zenders van over en op de grens en de redactie van mijn krant schreef: ‘Ziggo legt de tv-kijkers opnieuw op de pijnbank. Nog even en de kijker zit weer op het niveau van 1960; twee zenders als de antenne niet omwaait!’(…)

Grenspaal nummer 97

In het westen staat op 24,2 km afstand, in de buurt van het Belgische Lanaken, de grenspaal NL/B 97.


De gouverneur en het provinciebestuur van Limburg limburgen verder: Het in 1999 beloofde openbaar vervoer naar Imstenrade is er nog steeds niet. De gemeente Heerlen deponeerde in Imstenrade een dozijn drempels in het wegdek en de busonderneming weigert van dat hobbelpad gebruik te maken. Of het aan de andere kant van die vier grenspalen ook zo moeilijk is?

[7 mei 2011]
Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen