Monument bij NL-D steen 264-B

Paalsteen (Foto: Hans Hermans)

Het drama gebeurde bij paalsteen met nummer 264-B.


Onlangs was ik aan de wandel tussen Landgraaf (NL) en Teveren (BRD), toen ik in de buurt van paalsteen met nummer 264-B een heel bijzondere grenssteen ontdekte. Van kortbij bleek het geen grenssteen, maar een zuilsteen op de grens te zijn. Het is een nieuw gedenkteken dat de herinnering aan vier bemanningsleden levend houdt. Het in verval geraakte en geroeste monument dat hier stond heeft plaats gemaakt voor een hardstenen zuil te midden van een bloemrijk perkje.

De nieuwe gedenkzuil (Foto: Hans Hermans)

Thans staat hier een keurige gedenkzuil. De ‘Stars and Stripes’ stelt duidelijk dat het vier VS militairen waren, die hier om het leven kwamen.


Het is een initiatief van burgers van het Duitse Übach-Palenberg en een aantal Awacs-personeelsleden, die overtuigd zijn dat de bemanning van het Boeing-tankvliegtuig van de 141st Air Refueling Wing, in het belang van vrede en vrijheid om het leven kwamen. De initiatiefnemers hadden er niet mee gerekend, dat de oprichting van een monument met veel papierwerk verbonden is. Een dozijn instanties boog zich intens over de tekeningen, alvorens de vergunning verleend werd. Zonder de hulp van organisaties en geallieerde soldaten van de NATO-basis Teveren, zou het waarschijnlijk nooit gelukt zijn.

Plaatje met vier namen (Foto: Hans Hermans)

De namen van de bemanningsleden staan op een metalen plaatje.

Het oude monument (Foto: Hans Hermans)

Reeds eerder, op 11 januari 2009, schreef ik een bericht over deze onheilsplek waar op 13 januari 1999 een tankvliegtuig neerstortte, waarbij de vier bemanningsleden om het leven kwamen. Het oude monument dat steeds meer in verval raakte, staat nu op de basis.

 

[3 februari 2011]
Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen