Broek in Bocholtz (NL/D 214)

Korstmossen camoufleren het nummer.

Paalsteen No. 214 naast de oprit in Broek te Bocholtz. Korstmossen camoufleren gedeeltelijk het nummer van de steen.

Drie maanden geleden ontving ik een e-bericht van heemkundevriend Pierre Schnackers uit Bocholtz. Hij was overtuigd dat hij naast de oprit van een huis aan de Broek in Bocholtz een kleine maar historische paalsteen met nummer 214 ontdekt had. Maar steen met nummer 214 hoort thuis in het zogenaamde Langveld, ooit gemeente Bocholtz, later gemeente Simpelveld en door de bouw van het grensoverschrijdend industriepark Avantis, thans gemeente Heerlen. Op zoek in het Langveld bleek, dat de lange paalsteen met nummer 214 daar weliswaar 17 graden uit het lood staat, maar verdwenen is hij niet.

De lange steen 214.

In het Langveld (gem. Heerlen) staat de echte paalsteen met No. 214 een beetje uit het lood.

Pierre Schnackers is een heemkundeman van het goede hout. Hij belde aan bij de bewoners van het pand aan de Broek en vroeg of hij de korstmossen aan de nummerzijde zou mogen verwijderen. De eigenaar, ook van het goede hout, nam een staalborstel en maakte de steen aan een kant schoon. Inderdaad is er geen twijfel mogelijk, duidelijk staat No. 214 op de steen vermeld.

Pierre Schnackers bij de steen.

Pierre Schnackers, lid van Heemkundevereniging De Bongard, zag aan het model dat het ooit een grenssteen was. Het dwingt bewondering af hoe heemkundevrienden zich inzetten voor het behoud van ons erfgoed.

Aan alle heemkundemensen dank die de paalsteen van de ondergang gered hebben. Paalsteen met No. 213 die ook op het Langveld stond werd bij de opening van Avantis uitgegraven en later naar een magazijn in Aken vervoerd. Daar is hij niet meer te vinden…

De steen 214 van kortbij.

Hier de steen van kortbij. Nu blijft de vraag: Hoe is de steen hier terecht gekomen? Waarschijnlijk werd deze steen, lang geleden, beschadigd tijdens akkerwerkzaamheden. Toen in het Langveld een nieuwe steen geplaatst werd, heeft iemand de kop van de oude paalsteen meegenomen. Iemand die een betere hypothese weet, mag het schrijven!

Bij twee stenen met gelijk nummer, kan men zich altijd de vraag stellen: is er misschien sprake (geweest) van een water?
De echte steen 214 staat op het hooggelegen Langveld-plateau en dat is een waterscheiding. Aan de Duitse kant stroomt het neerslagwater via (Wurm) Worm en (Rur) Roer naar Roermond in de Maas. Maar aan de Nederlandse kant stroomt het water via Eyserbeek en Geul naar Meerssen in de Maas. Paalsteen staat dus niet alleen Op De Grens (bilateraal) maar ook op de grens van twee watersystemen.

Op de grens H5, 24 augustus 2011