Saeffelen in de Zelfkant bij grenssteen 324

Saeffelen bij Koningsbosch

Wij schrijven Zelfkant en onze oosterburen Selfkant, maar het ene woord is fout en het andere niet goed. De gebruikte namen zijn een verbastering van het toponiem Saeffelkant, genoemd naar het historisch plaatsje Saeffelen dat aan de Saeffelbeek ligt. Voor mensen die het precies willen weten: Het plekje waar Nederland op z’n smalst en Koningsbosch in de buurt ligt.


I

n 1963 trad ik het huwelijk en kan mij vaag herinneren dat in dat jaar paus Johannes XXIII stierf en dat president Kennedy vermoord werd. Dat bondskanselier Adenauer en president De Gaulle hand-in-hand stonden en het Duits-Franse vriendschapsverdrag ondertekenden. Dat de Zelfkant, die in 1949 door geannexeerd werd, aan Duitsland teruggegeven werd. In 1949 was het feitelijk bedoeld als een annexatie die als vergelding moest dienen. De Duitse inwoners waren bang want de Tweede Wereldoorlog lag vers in het geheugen. Voor die oorlog leefden de mensen links en rechts van de grens in vrede met elkaar; het waren buren en grensstenen waren geen littekens. Van 1949 tot 1963 schonk Nederland zijn Zelfkant, opmerkelijke subsidies, exportvoordelen voor agrarische producten en een voorbeeldige infrastructuur. Veertien jaar lang waren de Zelfkanters ‘Neu-Holländer’ en in het arme Duitsland van na de oorlog, leefden die mensen in een land van Melk en Honing. Geen wonder dat de iets oudere bewoners met dankbaarheid terugdenken aan een bewogen tijd. Tijdens het WK voetballen hangen Nederlandse en Duitse vlaggen broederlijk naast elkaar, maar geen mens weet hoe Oranjegekte op z’n Duits heet.

Paalsteen nummer 324

Op de grens bij Saeffelen (Zelfkant) staat paalsteen met nummer 324. Had deze grenssteen ooit een oranje kop of is het verbeelding?


Vrachtwagen met vlaggetjes

Ook deze truck uit de Kreisstadt Heinsberg (HS) heeft partij gekozen.


Monument voor de gesneuvelden van Saeffelen

Bij alle voetbalgekte staan we ook even stil bij de waanzin van de twee wereldoorlogen.


[20 juni 2010]
Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen