Sneeuwwinter 2010

Grenssteen 200

In Lemiers bij grenssteen 200 is een pak plaksneeuw gevallen.


V

olgens meteorologische rapporten behoort 2010 tot de sneeuwwinters. Dat blijkt ook Op de Grens, want nog niet eerder werden zoveel grenspalen temidden van een winterse sneeuwpracht geplaatst. Bij bezoekers van de site leidde dat tot de vraag: ‘Bestaat sneeuw in diverse soorten?’

Inderdaad, de vorm die de ijskristallen aannemen is afhankelijk van de temperatuur en als de temperatuur net rond het vriespunt schommelt, kunnen de kristallen smelten en vervolgens weer aan elkaar vriezen. Dat zijn meestal dikke ‘Vrouw Holle’ vlokken met een sneeuwsoort die kinderen graag gebruiken om met ballen te werpen of een sneeuwman te maken. In de volksmond wordt ie plaksneeuw genoemd. Een andere sneeuwsoort die vrij nat is noemt men motsneeuw.

Bosweg

In de hooggelegen bossen waar het kouder is valt poedersneeuw


Als de temperatuur een flink stuk onder nul is, ontstaat er droge sneeuw die minder goed plakt, waardoor de vlokken kleiner zijn. We spreken dan over poedersneeuw. Droge sneeuw is eerder geneigd te stuiven en sneeuwduinen te vormen. Die opgewaaide sneeuw noemen we driftsneeuw.

Maar door wisselende temperaturen kunnen onregelmatige ijskristallen ontstaan zodat die sneeuwsoort korrelsneeuw genoemd wordt. Als de temperaturen extreem laag zijn valt sneeuw in de vorm van ijskristallen en dan spreken we over poolsneeuw.

Grenssteen 209A

In Bocholtz bij grenssteen 209A lag een pak driftsneeuw.

[9 februari 2010]
Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen