Smokkelaarmonument

Nog ingepakt

Goed ingepakt bij de kerk van Lemiers voor de onthulling.


E

r zijn legio plaatsen in Nederland die een of meerdere grensstenen in hun landschap hebben staan, maar er bij mijn weten slechts één plaats die zich mag verheugen op een smokkelaarmonument. Reeds in 2008 mochten de inwoners van Lemiers hun menig geven over een monument dat er geplaatst zou worden. De Lemiersenaren kozen unaniem voor “D’r Jrenssjieber” (de grensschuiver of smokkelaar), het thema dat aangereikt werd door de Heemkundekring van Lemiers. Het bronzen kunstwerk werd vervaardigd door Sandra Schoemakers uit St.Geertruid en in 2009 onthuld. De inwoners hadden het monument liever bij paalsteen met nummer 200 gezien, maar dat wilde de gemeente Vaals persé niet.

Het monument

Het abstracte monument dat gemaakt werd door Sandra Schoemakers.


Het monument toont twee abstracte handen met daartussen de grens tussen Nederland en Duitsland. De smokkelwaar moet van de ene hand naar de andere hand ‘geschoven’ (gesmokkeld) worden. “D’r Jrenssjieber” is een zeer toepasselijke naam, ook de plaatselijke carnavalsvereniging koos die naam, toen ze op 18 maart 1957 opgericht werd.

Paalsteen nummer 200 in Oud Lemiers

In de buurt van paalsteen nummer 200 wensten de inwoners van Lemiers hun monument, maar op dat verzoek reageerde de gemeente Vaals negatief.

[15 maart 2010]
Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen