De ‘grens’ op de rotonde…

Paalsteen nummer 187  twee eeuwen lang (Foto: Hans Hermans)

In 1815 plaatste het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden grenspaal met nummer 1 in Schengen, nummer 193 in Vaals en nummer 862 in Driland. Bijna twee eeuwen lang stond paal 187, tussen Moresnet en Henri-Chapelle tegen een heg, aan de rand van een weiland.


I

n Nederland is een rotonde een soort gelijkvloerse kruising waar het verkeer op de rotonde meestal voorrang heeft. Een veilige rotonde is beter dan een kruispunt, maar fietsers blijven de zwakke schakel. Meestal hebben ze en soms pikken ze voorrang. In toenemende mate denkt de overheid er goed aan te doen, om bijzondere objecten als blikvangers in het centrum van een rotonde te plaatsen. Hier en daar met blikschade tot gevolg… Automobilisten vergapen zich aan de twijfelachtige kunst en vergeten hun afrit. Soms zijn de objecten grandioos en expressief, zodat de bestuurder een paar rondjes extra rijdt; dat is niet verboden. Hij heeft immers voorrang en niemand kan hem dat recht ontzeggen. Ook martiale objecten trekken de aandacht en ik zag op een rotonde in België een Fouga Magister; een vliegtuig van de Luchtmacht. In Nijmegen maakte men een vijver binnen een rotonde en toen kikkers en salamanders hun geluk op land wilden zoeken werden ze massaal overreden. In het Drielandengebied bij Vaals zijn nu drie rotondes waar grensgerelateerde blikvangers geplaatst werden.

Rotonde met paalsteen 187 (Foto: Hans Hermans)

Maar begin 2010 werd hier een rotonde aangelegd en omdat men dringend om een blikvanger verlegen zat, werd steen 187 midden op het verkeerspleintje gezet. Inmiddels schreef ik een brief aan de gemeente Welkenraedt met het verzoek de paalsteen met nummer 187 op zijn eigenlijke plek terug te plaatsen.

Rotonde Hombourg met Drielandenpunt (Foto: Hans Hermans)

Tien kilometer zuidwestelijk van het Drielandenpunt, werd begin 2010 een rotonde gebouwd tussen de plaatsen Hombourg en Aubel. Hier wordt de aandacht van de automobilist opgeëist door een imitatiedrielandenpunt. De ontwerper heeft kosten noch moeite gespaard om de drie paalstenen na te bootsen in hout.

Rotonde in Vaals met drie buizen (Foto: Hans Hermans)

In Vaals bevindt zich een rotonde bij de ingang van de plaats. Ook hier waren plannen om nep-palen te gebruiken, maar na enig overleg vond men het beter om in de berm een botanisch drielandenpunt en midden op de rotonde drie prestante buizen te plaatsen. Ook hier zal de automobilist een paar rondjes extra moeten rijden, om van al dat schoons te kunnen genieten…

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen
[15 september 2010]


EBC (Foto: Hans Hermans)

[16 september 2010]

Wie had dat gedacht. Ik werd attent gemaakt op een rotonde met een echte grens. Het is de rotonde bij paalsteen 232, waaraan ook het bilaterale Eurode Business Center gevestigd is. De NL/D grens loopt zowel over de rotonde alsook door het gebouw. In dit gebouw bevinden zich bedrijven die grensoverschrijdend werken. Aan de Nederlandse kant ligt Kerkrade en aan de Duitse Herzogenrath. Beide namen eindigen op rode (rade of rath).