Pelgrimsweg bij grenspaal 1018

Paalsteen 1018

Bij paalsteen met nr. 1018 trekken de pelgrims de D/B-grens over. Van Lübeck tot hier zijn slechts 556 km, de resterende 1974 km naar Santiago komen dan nog.


P

elgrimstochten naar Santiago de Compostela hadden door de eeuwen heen een godsdienstig karakter. Voor de meeste pelgrims was het een boetetocht, want in de middeleeuwen legden biechtvaders, als straf voor begane zonden, niet zelden zware boetes op. Thans zijn er steeds meer mensen die het jachtige bedrijfsleven de rug toekeren en nagenoeg 2000 km met het verstand op nul en de blik op oneindig, naar het graf van Sint Jacobus trekken. Tegenwoordig is de tocht naar Santiago heel vaak een fysieke uitdaging die gecombineerd wordt met belangstelling voor cultuurhistorischs- en religieus erfgoed.

Adelaarsteen 14

Eeuwen voordat er nummer 1018 geplaatst werd stond hier al een Adelaarsteen van de Vrije Rijksstad Aken. Thans is het nummer 15 van 20.


Ooit was het hooggelegen Santiago de Compostela de hoofdstad van Galicië. Het belangrijkste gebouw is ongetwijfeld de St. Jacobuskathedraal, waar de stoffelijke resten van de heilige bijgezet werden. Jacobus stierf in het jaar 45 de marteldood en gelovigen brachten het lichaam naar die plek en bouwden er een kerk.

“Ultreia!” (voorwaarts), zongen de middeleeuwse bedevaartgangers op de belangrijkste pelgrimsroute van Europa, op weg naar het graf van Jacobus. Maar het was ook het motto waarmee men onderweg andere pelgrims begroette en een goede reis wenste. Die waren goed herkenbaar aan hun kleding en dat geldt ook nu nog voor sommige pelgrims, die bij voorkeur een wijde cape en breedgerande hoed dragen met als kenmerk een echte ‘Coquille Saint-Jacques’ (Sint-Jacobsschelp). In de christelijk emblematiek is deze schelp het attribuut van Jacobus de Meerdere. Natuurlijk is deze schelp ook symbool en kenteken van de Jacobsweg.

Wegwijzer Aken-Moresnet

De Pelgrimsweg ligt in de buurt van het Drielandenpunt.


Op de 2530 km lange Jacobsweg tussen Lübeck in het noorden van Duitsland en Santiago de Compostela in Spanje, volgt de brave pelgrim de route: Lübeck, Paderborn, Keulen, Aken, Moresnet, Luik, Namen, Mons, Parijs, Tours, Bordeaux, Bayonne, Burgos, Santiago de Compostela. Op de grens tussen Duitsland en België staat paalsteen 1018 aan de rand van de pelgrimsweg. Daar staat ook een historische Adelaarsteen. Hier ligt de acht kilometer lange ‘Pilgerweg’ tevens Jacobsweg, tussen Aken en Moresnet, waar sinds 1863 iedere woensdag een bedevaart trekt. Alleen tijdens de oorlog was dit niet mogelijk.

Groepje bedevaartgangers

Iedere woensdag, bij welk weer dan ook, trekken pelgrims van Aken naar Moresnet.


Na een wonderbare genezing in 1747 werd Moresnet een pelgrimsoord, in 1823 werd er een kerk gebouwd en in 1829 werd de eerste kerkelijke bedevaart gehouden.

Wegmarkering schelpembleem

Aan de rand van de Pelgrimsweg zien we markeringen in de vorm van een schelp.

Jacobusbaken in Moresnet.

In Moresnet staat een baken van de ‘Wegen der Jacobuspelgrims’.

[27 februari 2010]
Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen