Tragische vergissing bij grenszuil 116

Veerpont

Met de veerpont dachten Nederlandse soldaten heelhuids België te bereiken.


W

e weten dat Duitse legers op 10 mei 1940 om 3.55 uur NL.tijd (5.35 uur Duitse tijd) ons land binnenvielen. Het is nu 70 jaar geleden dat zich bij NL/B grenszuil nr. 116 een drama afspeelde dat aan vijf Nederlandse soldaten het leven kostte.

In de ochtendschemering rond 4 uur, de oorlog was net begonnen, vonden 15 Nederlandse militairen, die op wacht stonden in Berg aan de Maas, het raadzamer om zich strategisch terug te trekken naar de westkant van de Maas in het zgn. Molenveld, waar zich een Belgische kazemat bevond.

Molenveld

De kazemat bestaat niet meer, maar ‘Molenveld’ is bewaard gebleven.


De bedoeling was dat een veerman de soldaten zou overzetten, maar die man kreeg opeens knikkende knieën. Een soldaat nam het roer over, doch de veerpont ging dwars liggen. Met enige moeite kon het veer de overkant bereiken, maar kwam onder vuur te liggen van Belgische soldaten die verdachte geluiden gehoord hadden en dachten dat Duitsers al bij de Maas waren. Vijf Nederlandse soldaten sneuvelden, de anderen vluchtten naar het Belgische plaatsje Meeswijk en de gewonden werden naar het ziekenhuis van Leut gebracht. Toen Duitse soldaten tegen de avond het ziekenhuis bereikten, hadden ze niet in de gaten dat er Nederlandse soldaten verpleegd werden. In de loop van de volgende dagen gingen de gewonden op eigen gelegenheid terug naar Nederland en wisten aan een nazi-stalag te ontkomen.

Meeswijk

De soldaten vluchtten eerst naar Meeswijk en later terug naar Nederland

Gedenkkruis met grenszuil 116 

Het gedenkkruis werd ingehuldigd op 18 augustus 1989 naar aanleiding van 150 jaar scheiding van de beide Limburgen.

Zij vielen voor het vaderland

De namen van vijf Nederlandse soldaten die door ‘vriendelijk vuur’ om het leven kwamen. Er is nog een andere hypothese: Een Duitse voorhoede zou reeds om 4 uur de Maas bereikt hebben en nam toen de veerpont onder vuur.


[18 mei 2010]
Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen