De ‘Drie Stenen’ een trapje lager…

Inscriptie 322,5 MTR (Foto: Hans Hermans)

Misschien kunnen we ons nog herinneren dat tijdens een TROS Honeymoonquiz de vraag gesteld werd: ‘Waar ligt het hoogste punt van Nederland?’ Een deelnemer antwoordde: ‘Dat is de Sint-Pietersberg bij Maastricht!’ Het gekke is, dat het foute antwoord door de jury goed gerekend werd.
Bij de ‘Drie Stenen’ in Vaals lezen wij de inscriptie: Hoogste punt van Nederland 322,5 MTR boven A.P. Dat werd vermeld in een tijd toen nauwkeurige hoogtemetingen nog niet mogelijk waren. Nu weten wij dat de Drie Stenen feitelijk 322,7 meter boven N.A.P. staan, maar een kniesoor die daarop let. Sinds 10-10-2010 bevindt het hoogste punt van Nederland zich op Saba; het is de 877,7 meter hoge (slapende) vulkaan met de naam Mount Scenery.


Op school leerden wij, dat de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao, tot de Benedenwindse Eilanden behoren. We leerden ook dat er Bovenwindse eilanden bestaan, waartoe Saba, Sint Eustachius en Sint Maarten. De zes eilanden herinneren ons ook nu nog aan het koloniale verleden van Nederland.

Op 10-10-2010 werden de ‘BES-eilanden’: Bonaire, Sint Eustachius en Saba bijzondere gemeenten van Nederland. De MAC-eilanden: Sint Maarten, Aruba en Curaçao zijn nu soevereine landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Waarschijnlijk een eerste stap naar een optimale onafhankelijkheid?

Burgemeester spreekt (Foto: Hans Hermans)

In Vaals was feitelijk nooit een Vierlandenpunt en nu moest Reg van Loo, de burgemeester van Vaals, ook nog met veel lichaamstaal duidelijk maken, dat Vaals ook zijn hoogste punt moet inpakken. Maar hij voegde er in één adem aan toe: ‘Het hoogste punt op Saba is een holle vulkaankrater en dat eiland heeft geen Drielandenpunt!’(…)

Pip Murer met tuba (Foto: Hans Hermans)

De koninklijke harmonie St. Cecilia (1836) uit Vaals speelde een afscheidspotpourri en hier zien wij tubaspeler Pip Murer, die een duidelijk embleem op zijn uniform draagt.

Prinsejarde met kanon (Foto: Hans Hermans)

Ook de ‘Prinsejarde va de Jrensülle’ (Prinsengarde van de Grensuilen) gaf act de présence en zette de drie stenen door middel van drie saluutschoten in de rook.

Champagne (Foto: Hans Hermans)

Na afloop werden de afscheidstranen met een glaasje champagne weggespoeld.

Hans Hermans
[12 oktober 2010]