Boerkaverbod bij grenspaal NL/B 122

Grenspaal nr. 122 aan de oostkant (Foto: Hans Hermans)

Tussen Maaseik in België en Roosteren in Nederland stroomt de Grensmaas. De grens is open, maar zo nu en dan houden Belgische douaniers een steekproef. Bij een dergelijke controle konden zij hun ogen niet geloven.


V

olgens de ene douanier, daar bij de Grensmaasbrug van Maaseik, droegen de twee jonge dames een boerka maar volgens zijn collega was het een nikab, want hij kon de meisjes in de donkerbruine ogen kijken. Bij een boerka, die de ogen bedekt, is dat immers niet mogelijk.

Maaseik is de enige gemeente in de westerse wereld, waar boerka, noch nikab in het openbaar gedragen mogen worden. Maar douaniers mogen niet handelend optreden en de vrouwen maakten aanstalten om verder te rijden. “Ho, ho!” – zei een van die Belgisch commiezen, laten we eerst even in de auto kijken. Ze waren stomverbaasd, toen ze onder de stoelen twintig kostbare met parels bestikte buikdansoutfits ontdekten.

Het is verbazingwekkend hoe dicht in de oosterse wereld de lichaamverhullende en lijfonthullende cultuur naast elkaar ligt.

Maaseik een uitnodigend stadje (Foto: Hans Hermans)

Maaseik ontving reeds stadsrechten in 1244. Thans is het een toeristische gemeente, niet alleen vanwege het historisch centrum, maar ook door zijn natuurrijke omgeving.

[1 april 2010]
Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen