Drieherensteen Trilogie (2)

De Herrenpfahlweg een goede keuze (Foto: Hans Hermans)

De directie stelde voor de Drieherensteen aan het begin van de Herrenpfahlweg te plaatsen, want daar staat ook de politieke paalsteen met nummer 212.


2. Onthulling van Drieherensteen

Gedurende de tijd dat de Drieherenpaal in een loods van (GOB Avantis), het Grensoverschrijdend Bedrijventerrein lag, was het rustig, doch vanaf het moment dat de steen opgeslagen werd bij het Archeologisch Bodemdepot van de Provincie Limburg te Maastricht, begon het getouwtrek. De conservator van het Thermenmuseum te Heerlen wilde de steen bij voorkeur naar haar gebouw verplaatsen, want zo’n waardevolle grenssteen in de openlucht plaatsen zou te riskant zijn. (…) De Heimatfreunde des Heydener Ländchens 1989 e.V., wilden de Herrenpfahl in het Zollmuseum-Friedrichs te Aachen-Horbach plaatsen, want daar zou de Rijkssteen het best tot zijn recht komen.. (…) Het beste voorstel kwam van de Heemkundevereniging ‘De Bongard’ uit Simpelveld-Bocholtz, die de steen op zijn oorspronkelijk plek, in de buurt van de politieke paalsteen met nummer 213 wilde plaatsen. Maar dat was tegen de zin van de directie van GOB Avantis, die er van overtuigd was dat op die plek gebouwd zou moeten worden. Men stelde voor om de Drieherensteen bij de politieke paalsteen met nummer 212, bij het begin van de Herrenpfahlweg, te plaatsen en daarmee was iedereen tevreden. Woensdag 21 mei 2003 werd de steen, op instigatie van Heemkundevereniging De Bongard, met enig feestelijk vertoon bij de politieke paalsteen nummer 212 geplaatst. Die heemkundevereniging plaatste er 22 mei 2004 een tekstbord in Nederlandse taal, met nuttige informatie over de Drieherensteen. Hiermee zou het verhaal afgesloten kunnen worden, ware het niet dat er van Duitse zijde op aangedrongen werd om hier een tweetalig tekstbord te plaatsen. Helaas deden er op dat moment de meest rare roddels de ronde.

Onthulling Drieherensteen (Foto: Leo Franzen)

Op 21 mei 2003 werd, door de Europese vlag te verwijderen, de Drieherensteen feestelijk onthuld. Van links naar rechts zien we op de foto: Carola Janssen van GOB Avantis, gedeeltelijk zichtbaar Loek Daemen wethouder van Heerlen, Hans Hermans die de steen ontdekte, Wiel Weijers wethouder van Simpelveld en Math Klinkers, voorzitter a.i. van Heemkundevereniging De Bongard.

De Drieherenpaal in vol ornaat (Miriam Hermans-Mevissen)

De uiervormige Drieherenpaal in vol ornaat. Zoals wij zien is ‘Grès Mammifère’ is een zeer bijzondere soort zandsteen.

Overzichtkaartje (Foto: Hans Hermans)

Na een reeks omzwervingen, kwam door de onthulling een einde aan de ‘Odyssee’ van de Drieherensteen. Vanaf zijn oorspronkelijk plek (paalsteen 213), werd hij verplaatst naar een puinhoop (paalsteen 210B), dan naar oprit autosnelweg A76 en na een verblijf in Maastricht naar de huidige standplaats (paalsteen 212).

[8 januari 2010]
Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen