Het perroen van Tongeren

Perroen van Tongeren (Foto: Hans Hermans)

In 1336 werd het Land van Loon (thans Belgisch Limburg), bij het rijksbisdom Luik gevoegd, doch reeds in 1335 mocht Tongeren een perroen op de Markt plaatsen. Pas vanaf 1366 viel het Land van Loon de juro onder het gezag van de rijksbisschop van Luik. Jammer dat het nieuwe perroen sinds 1956 een beetje verscholen op de hoek van Plein en Putstraat staat.


[3 november 2009]

Tongeren ligt in het dal van de Jeker, een riviertje dat in Maastricht in de Maas stroomt. Met de naam Civitas Tungris, was Tongeren bekend in de Romeinse tijd en kreeg reeds in de 2e eeuw stadsrechten. De plaats lag toen aan de belangrijke heerbaan van Boulogne-sur-Mer, via Maastricht en Heerlen naar Keulen. Thans wordt deze Romeinse ‘snelweg’ door historici respectvol Via Belgica of ironisch Limes Allius (knoflookgrens) genoemd. Die laatste naam is niet kwansuis, want ten zuiden van deze limes is knoflook een lekkernij.

De gotische Onze-Lieve-Vrouwe basiliek (Foto: Hans Hermans)

In 1336 werd het Land van Loon, bij het rijksbisdom Luik gevoegd en behoorde tot ‘les bonnes villes’ (de goede steden). Die steden kregen toestemming om een perroen met vier treden op te richten. In Tongeren werd het perroen een jaar eerder geplaatst en er was sprake van een ronde zuil met een verhoog van vier treden, halverwege de zuil een band en bovenop een dennenappel, getopt door een klein metalen kruis. Zoals gangbaar in Luik werden er vonnissen voorgelezen en werden er echte en vermeende misdadigers aan de kaak gesteld. Omdat het perroen over een ijzeren band beschikte, kon de zuil ook als schandpaal gebruikt worden en als het nodig was, werd naast het perroen een schavot geplaatst.

Op 1 november 1467 werd ten gevolge van de Luikse nederlaag tegen Karel de Stoute (1433-1477), Tongeren van zijn stadsrechten beroofd en werd het perroen verplaatst naar Brugge. Na de dood van Karel, verleende zijn dochter Maria van Bourgondië toestemming om het perroen terug te plaatsen.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

Ambiorix (Foto: Hans Hermans)

De verovering van Tongeren door Romeinen ging niet zonder slag of stoot. In het jaar 54 vóór Christus viel Ambiorix, de leider van Eburonen, de occupanten aan, waarbij 7200 Romeinse soldaten om het leven kwamen. Caesar was woedend en gaf opdracht om de Eburonen te vernietigen en hij maakte van Tongeren een hoofdstad. De omgeving is zeer vruchtbaar en kon de 8000 inwoners van granen voorzien. Caesar schreef in zijn dagboek: Horum omnium fortissimi sunt Belgae, (De Belgen zijn de dappersten aller Kelten). In 1866 werd een Ambiorixstandbeeld opgericht op de Grote Markt, waarbij het perroen verplaatst moest worden.