Het perroen van Sint Truiden

Perroen van Sint Truiden (Foto: Hans Hermans)

Het perroen van Sint Truiden

Een vreemde gewaarwording; een perroen uit gietijzer, waarbij zelfs de kaakband nagebootst werd. Op de top een kruisje met daar bovenop een gekroonde dubbele arend uit het wapen van de mogendheid Habsburg die in 1482, in de persoon van Maximiliaan, een vaste positie in de Nederlanden verwierf.


[28 november 2009]

In de volksmond wordt Sint Truiden meestal ‘Sintruin’ genoemd. Met een oppervlakte van meer dan tienduizend hectaren en 40000 inwoners is het de grootste gemeente van de Belgische provincie Limburg. De stad werd genoemd naar Sint Trudo, die in Zerkingen, omstreeks 655, een abdij stichtte. In 1058 kreeg de plaats stadsrechten, mocht ommuurd worden en werd voortaan in de boeken Oppidum Sancti Trudonis genoemd.

In 1336 werd het Land van Loon, de facto, bij het rijksbisdom Luik gevoegd, ook Sint Truiden behoorde tot ‘les 23 bonnes villes’ en kreeg in 1362 toestemming om een perroen te plaatsen. In 1366, toen de plaats ook, de juro, bij het rijksbisdom Luik behoorde, mochten er zelfs hallen, overdekte stapel- en marktplaatsen, gebouwd worden. Om te pralen met hun economische ontwikkeling werden toen in de Zuidelijke Nederlanden op meer plaatsen zgn. lakenhallen gebouwd. Het stenen perroen werd in 1598 vervangen door een soevereine zuil uit ‘geut’ (gietijzer) en staat thans voor de belforttoren. De kaakband op halshoogte, werd toen nagebootst, want iemand aan de kaak stellen was in onbruik geraakt. Het belfort van het oude stadhuis, staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het oudste gedeelte is uit de 13e eeuw. Het stadje heeft ook een rijke religieuze architectuur en zeer bekend is de hooggotische Lievevrouwenkerk. Het Gildenhuis werd in 1720 gebouwd.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen


(Foto: Hans Hermans)

Detailfoto van het perroen. Met dennenappel, kruis en dubbele arend.

(Foto: Hans Hermans)

Op de muur de schaduw van het perroen. Hier kunnen we lezen dat het perroen tevens een herinneringsmonument is. In 1302 vond de Guldensporenslag plaats. In 1798 werd de abdij door Franse troepen afgebroken. In 1830 begon de vrijheidsstrijd tegen koning Willem I der Nederlanden en werd Belgie onafhankelijk.

(Foto: Hans Hermans)

Links het stadhuis met Belforttoren. Daarnaast staat perroen. Rechts de hooggotische Onzelievenvrouwenkerk.

(Foto: Hans Hermans)

De Sint in carboonkalksteen

Om legenden en volksgebruiken rond Sinterklaas te bevorderen werd op 10 mei 1989 in België het Sint-Nicolaas-Genootschap opgericht. In 2004 werd Sint Truiden uitgeroepen tot de Vlaamse Sinterklaasstad van het jaar, want in die plaats bevindt zich de prachtige kerk van Sint Niklaas en Sint Pieter.

(Foto: Hans Hermans)

De Sint op een kerkvenster

Op afbeeldingen zien we meestal Sint Nicolaas in gezelschap van drie kinderen. Volgens een mirakel werden ooit in Parijs drie door een herbergier vermoorde en tot pekelvlees verwerkte studenten, door Sint Nicolaas weer tot leven gewekt. De studenten werden klein afgebeeld, zodat de mensen later dachten dat het kinderen waren. Zodoende ontstond de legende van de Goedheiligman als kindervriend.