Een grenswandeling bij Orsbach

Paalsteen 204 oost (Foto: Hans Hermans)

Van de Stad Aken kreeg ik gisteren het bericht: ‘Zuständig ist ab dem 1.10.2009 nicht mehr die Stadt Aachen, sondern die neue Gebietskörperschaft “Städteregion Aachen”. Diese ist Nachfolgerin des aufgelösten Landkreises Aachen, die durch das Aachengesetz im Stadtgebiet Aachen einige ehemalige Aufgaben der Stadt Aachen übertragen bekommen hat.’ (...)
Ik blijf natuurlijk aan de bal en heb vandaag een bericht geschreven aan ‘Städteregion Aachen’.


[1 december 2009]

Vandaag besloot ik nog eens een kijkje te nemen bij de afgebroken steenpaal met nummer 204 (oost) bij Orsbach. Ofschoon ik meerdere malen het Kataster Aachen beleefd verzocht heb de grenssteen te herstellen, is er nog niets gebeurd. Men heeft nog 31 dagen de tijd, want in 2010 is Kadaster Nederland weer aan de beurt. Wacht men daarop?
Omdat de schoenen toch al tot aan het boord onder de smurrie zaten, nam ik me voor ook de steenpalen 203 en 202 van kortbij te bekijken.

Schutting op de grens (Foto: Hans Hermans)

Bij steenpaal met nummer 202 staat, precies, op de grens een schutting. Om nieuwsgierige grenswandelaars te beletten een blik over de schutting te werpen, heeft de eigenaar stevige stalen pinnen op de kop van de grenspaal bevestigd.

Paalsteen 202 en schutting (Foto: Hans Hermans)

Hier een detailfoto van de stalen pinnen. Dit doet een beetje denken aan de Berlijnse Muur, maar die werd toch in 1989 afgebroken? Wat is hier aan de hand? Hoe is het mogelijk dat de Nederlandse en Duitse regering dit tolereren?

Griezelige auto (Foto: Hans Hermans)

Hier is veel meer aan de hand. Een stukje verder staat op de grensweg een uitgebrande auto. Een merkwaardige, meer nog een griezelige vertoning. Waarom laat men de auto hier staan? Vroeger hingen overal bordjes: ‘Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen… !’

Holle weg werd bergbeekje (Foto: Hans Hermans)

Terug naar huis via paalsteen 201 neem ik de Mamelisser Molenweg. Nou ja ‘weg’. Ik zou ook kunnen schrijven: ‘De weg is weg!’ Hier stroomt thans een bergbeekje in de richting van de Selzerbeek.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen