Op Smokkeltocht in Bokrijk

Verwijzing naar de Smokkelroute (Foto: Hans Hermans)

Deze bordjes maken de bezoeker attent op de smokkelroute in het Openluchtmuseum Bokrijk.


[13 mei 2009]

In Belgisch Limburg ligt het 555 ha grote Domein Bokrijk, dat bekend is door zijn openluchtmuseum. Reeds in 1938 werden er plannen gemaakt, maar vanwege de oorlog kon men pas in 1953 beginnen. Het was trouwens de allerhoogste tijd, want veel historische huizen uit Oost- en West-Vlaanderen, Haspengouw en de Kempen, dreigden verloren te gaan. Er werden 140 authentieke huizen herbouwd, waarbij het oudste huis uit 1507 is. In 1958 kon het openluchtmuseum geopend worden.

Het beleid is gericht op een interactieve en dynamische ontsluiting van de erfgoedcollectie. Er werden meer dan 30.000 facetten van het Vlaams erfgoed verzameld. Het Openluchtmuseum maakt de geschiedenis tastbaar en 'zelf beleefbaar', want in de Haspengouwse kerk wordt gepreekt, in het schoollokaal wordt met de griffel geschreven en natuurlijk is er ook een snoepwinkel, waar handgemaakt snoepgoed, volgens oude recepten, over de oude toonbank gaat. Er zijn ook ouderwetse herbergen, waar men traditionele gerechten kan proeven.

Op de grote Dries van de Kempen wordt ieder jaar een nieuw thema uitgewerkt. Vorig jaar luidde het motto ‘Aan tafel ‘t is feest’ en dit jaar is het ‘Op smokkeltocht’. Het is een interactief spel, dat bezoekers de avonturen, maar soms levensgevaarlijke historie, van het smokkelen toont. Smokkelen is van alle tijden, want in één van de negen zeecontainers, zien wij hoe mensen gesmokkeld worden. Op zeven locaties brengt Bokrijk het verhaal van het smokkelen door de eeuwen heen. Dat gebeurt aan de hand van een multimediale en interactieve route die individueel of met een gids te volgen is. Het leert dat achter kleine en schijnbaar onschuldige smokkel, soms grote criminele structuren schuil gaan.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

Schandpaal (Foto: Hans Hermans)

Ooit kwamen smokkelaars aan de schandpaal.