‘Vuurwerk’ bij grenspaal 3

Voormalig grenskantoor Wolfhaag (Foto: Hans Hermans)

Het voormalige grenskantoor Wolfhaag bij grenspaal 3


[20 december 2008]

Op 14 juni 1985 ondertekenden de regeringsleiders van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland het zogenaamde Akkoord van Schengen. Besloten werd om aan de gemeenschappelijke grenzen de personencontrole af te schaffen. Maar helemaal zonder personencontrole blijkt het niet te gaan, dat bleek vandaag aan de Belgisch/Nederlandse grensovergang Wolfhaag bij Vaals. De dienstdoende douanier stelde het zelfs niet op prijs dat ik een foto wilde maken. Gelijk heeft ie, want de privacy moet gewaarborgd blijven, vooral als ‘vuurwerk’ op het spel staat.
De illegale vuurwerkhandel floreert, de volksgezondheid is in gevaar, zodat ambtenaren jacht maken op kopstukken maar ook op particulieren die in België onveilig vuurwerk inkopen.
In de kofferbak van een auto zie ik vier kisten vol met knalvuurwerk, genoeg lawaai om een hele hondenkennel een trauma te bezorgen. De twee jonge knapen hebben het spul gekocht in een Belgisch winkeltje even over de grens. De vuurwerkboetieks in België beleven hoogtijdagen, want hun pijlen en bommen zijn veel goedkoper dan in Nederland.
Het zal wel weer een drukte van belang zijn, op de eerste-hulp-afdelingen van de ziekenhuizen, tijdens het eerst uurtje van het nieuwe jaar.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

Grenspaal 3 N-B (Foto: Hans Hermans)

Van hieruit heet de weg naar Vaals: Gemmenicherweg, maar de weg naar Gemmenich heet Rue de Vaals. Het kan verkeren.