GrenzRouten

GrenzRouten (Foto: Hans Hermans)

Bij de startpunten van de zeven wandelroutes staan duidelijke informatieborden in drie talen. Als embleem voor onderweg geldt het logo van een das, een bijzonder zoogdier in de drielandenregio. Ook zien we regelmatig themaborden, die uitleg geven over bijzonderheden onderweg.


[3 september 2008]

De meeste steenpalen ‘vervelen’ zich dood. Dat geldt beslist niet voor de drie stenen op het toeristisch Drielandenpunt te Vaals. In deze lunaparkachtige omgeving is het meestal druk en is er altijd wel wat te zien. Dat gold in meerdere mate op zondag 31 augustus 2008, toen de drie markante grenssymbolen, oneerbiedig, achter snuisterijtentjes en eetkraampjes verborgen stonden. De gedelegeerde ambtenaren van de gemeente Vaals, stad Aken en de communes Kelmis, Raeren en Plombières, konden zich, ondanks de voortreffelijke geluidsinstallatie maar moeilijk verstaanbaar maken. Er was een te hoog polyglot gehalte en het overkoepelend Drielandenpuntdialect speelde een zeer ondergeschikte rol. Maar een ding is duidelijk: Grensstenen, ooit littekens in het landschap, zijn thans lidtekens. Dat was ook de teneur en het ideaal van alle sprekers. Op de diverse goed beschreven GrenzRouten, kunnen wandelaars de natuur en cultuur van de drielandenregio optimaal beleven. Natuurlijk speelt het Drielandenpunt, dat nooit een Vierlandenpunt, maar van 1839 tot 1919 wel een Viergrenzenpunt was, een centrale rol. Naar het noorden via de Schneeberg, de bunkers en Westwalldrakentanden (Siegfriedlijn) van Orsbach. Naar het oosten via het Preusbos met zijn landgraben en adelaarstenentot in Köpfchen. Naar het zuiden via grensstenen uit de Bourgondische- en Habsburger tijd en het Geuldal van Kelmis met zijn prachtige Eyneburcht. Tenslotte naar het westen via Preusbos en Schymperbos naar de zinkflora van Plombières (Bleyberg).

Belevingsbord (Foto: Hans Hermans)

“Op het spoor van de bosbewoners” luidt de tekst van dit belevingsbord. Aan de bovenkant zien wij de das als symbool van de GrenzRouten.


Als toegevoegde waarde bevinden zich op de grens drie natuurbelevingspaden. Het vertrekpunt ligt bij de voormalige Kleine Wacht (steenpaal nr. 196) tussen Vaals en Vaalserquartier (Duitsland). Verdwalen is uitgesloten, want symbooltjes met een kleurige das wijzen de weg. Het project GrenzRouten is een productie van de EuRegionale 2008 in samenwerking met de Stad Aken, de NaBu (Natuurbond Aken), de gemeente Vaals en de Belgische gemeenten Kelmis, Plombières en Raeren.
Zo lang de voorraad strekt is het wandelboekje GrenzRouten met zeven wandelbeschrijvingen en wandelkaart gratis verkrijgbaar bij de gemeente Vaals (tel. 043-3068568) en in Aken bij Fachbereich Umwelt (tel 0049-241.4323629).

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

GrenzRouten (Foto: Hans Hermans)

Een evenwichtige ecologie, een evenwichtige balans tussen natuur en mens. Probeer maar een rondje te lopen op dit plateau en merk hoe gevoelig het evenwicht is.

Hier een aanvulling met (voor mij) zeer emotionele waarde. Op de plek waar thans dit belevingselement staat, crashte op 11 april 1944 een geallieerd vliegtuig. Thans herinnert niets meer aan deze dramatische gebeurtenis, waarbij de bemanning om het leven kwam. Op 11 april 1944 werd van 22.40 uur tot 22.59 uur Aken gebombardeerd door 355 geallieerde vliegtuigen, waarbij meer dan 40.000 bommen gedropt werden. Er vielen ook een groot aantal bommen in Vaals, waarbij het huis van mijn oma door een fosforbom geraakt werd. Oma kon het huis, dat in brand stond, niet meer verlaten en sprong uit het raam van de tweede verdieping. Korte tijd later is zij overleden.