The Big Red One op Drielandenpunt

Drielandenpunt Vaals (Foto: drs. Wolfgang Trees)

Links: Captain William A. Russel (gesneuveld op 22-11-1944 oostelijk van Aken).
Midden: General Willard G. Wyman, brigadegeneraal van de The Big Red One.
Rechts: Colonel George A. Smith (gesneuveld op 1-3-1945 westelijk van Keulen).
De foto werd waarschijnlijk op 13 september 1944 gemaakt. Vaals lag 37 dagen in ‘Niemandsland’ en werd pas op 20 oktober bevrijd.
Foto © Drs. Wolfgang Trees, die mij achteraf toestemming verleende voor plaatsing.


[18 november 2008]

Op 11 november 1918 kwam er een einde aan de 1e Wereldoorlog en dat is nu precies 90 jaar geleden. Nederland was in die oorlog neutraal en het is minder bekend dat de politiek het niet eens kon worden aan welke zijde men eventueel zou vechten… Achteraf mogen we blij zijn! Feitelijk hadden de geallieerden de overwinning te danken aan de 1e US-divisie The Big Red One. De divisie die in 1917 opgericht werd, stond medio april 1918 minder dan 60 kilometer voor Parijs. In juli veroverde men Soissons en in oktober, tijdens de laatste slag in de bossen van Meuse-Argonne, wist men acht Duitse divisies te verslaan.

Ook in de 2e Wereldoorlog deed The Big Red One van zich spreken. Tijdens de Operatie Overlord, in het kader van D-Day, landde deze divisie op 6 juni 1944 in Normandië. Na harde gevechten in Frankrijk en het oosten van België, veroverde men op 11 september Eupen, dat in die tijd bij Duitsland behoorde. Op 12 september werd Kelmis veroverd en volgens een foto uit de The Mexican Post lieten hoge officieren van de The Big Red One zich een dag later op het Drielandenpunt te Vaals fotograferen. Ik was een knaapje van zes, toen weer een dag later, dus op 14 september ‘mijn’ dorpje Lemiers bevrijd werd. Een riskante onderneming, want Lemiers ligt minder dan een km van de Westwall. Die 14e september was tevens de 100e dag na D-Day en had vanwege een te snelle opmars van Amerikaanse soldaten, logistieke gevolgen. Men moest een pas op de plaats maken, zodat Vaals pas op 19 oktober 1944 bevrijd werd. De burgemeester keerde op 20 oktober terug. De Duitse stad Aken werd op 21 oktober veroverd.

The Big Red 1

De bijnaam The Big Red One werd ontleend aan het grote rode cijfer 1 dat de soldaten van de US Eerste Divisie op hun uniform dragen. Het motto luidde aanvankelijk: Duty First, maar werd tijdens de 2e Wereldoorlog vervangen door het motte: No Mission Too Difficult, No Sacrifice Too Great.


In Hürtgenwald, in de buurt van Aken, maakte de US-legerleiding een ernstige fout, door soldaten in het bijna ondoordringbare Eifelwoud met Westwall (Siegfriedlinie) te sturen. Tijdens de bekende Allerseelenschlacht op 2 november verloren daar duizenden GI’s het leven. Nog erger ging het eraan toe, tijdens het ultieme Ardennenoffensief tussen 16 december 1944 en 28 januari 1945. Op de tweede Kerstdag 1944 was er een keerpunt in de Slag om de Ardennen. Pas bij Dinant kwam er een einde aan het Duitse verlangen om over de Maas te komen. Opnieuw maakte de The Big Red One zich verdienstelijke, door de Duitse legers terug te dringen en voor de tweede keer de Westwall te doorbreken. Op 7 maart 1945 veroverde men tijdens de Operatie Lumberjack de bekende spoorbrug Ludendorffbrücke van Remagen. Bij het einde van deze oorlog bevond deze divisie zich in Einsied, thans Mnichov, een gemeente in de Tsjechische regio Karlsbad. De roemruchte divisie verloor tijdens deze oorlog 4.280 manschappen.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

ANWB wegwijzer

Deze ANWB-wegwijzer stond vroeger in de buurt van het Drielandenpunt. We zien duidelijk dat de ‘Rode 1’ op de uniformen geretoucheerd werd. Deze foto werd op 13 of 14 september 1944 gemaakt en later gepubliceerd in The Mexican Post. Opmerkelijk is, dat veel Mexicanen meevochten in deze divisie.