Harry ten Veen: “Op zoek naar grenspalen”

Olav Reijers en Herman Posthumus

De boekpresentatie in Ter Apel


Voor Herman Posthumus keert de rust terug, vanmiddag rond vier uur namelijk werd zijn boek Op zoek naar grenspalen officieel gepresenteerd.
Want voordat zijn boek af was, moest er nog veel gebeuren. Hij moest nog regelmatig terug naar de grens om betere digitale foto’s van de grenspalen te nemen. Hij moest alle gegevens controleren en het typoscript checken en natuurlijk had hij te zorgen voor sponsoren, de vormgeving en het laten uitgeven natuurlijk. Uiteindelijk is het interessante boek uitgegeven door de Koninklijke Van Gorcum te Assen.

Het boek beschrijft de Duits-/Nederlandse grenspalen van Drenthe en Groningen in 16 wandelingen en hoe de grens in de loop der jaren werd vastgesteld en soms ook gewijzigd werd. Het geheel voorzien van mooie kaartjes.
Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de voorzitter van het Drents Plateau, dhr. Olav Reijers. Dit alles vond plaats in het Klooster Ter Apel, een prachtig oud monument.

 Klooster Ter Apel

Onder de aanwezigen waren ook Ad en Lenie, helemaal vanuit het zuiden, en Dick, een vriend van Herman, die ook al eens een “Harry van der Sleen-wandeling” meewandelde. Ik vertelde aan Ad en Lenie dat ik vooraf nog even grenspaal 162 gefotografeerd had. Deze grenspaal was namelijk altijd als ontbrekend beschouwd, totdat Herman tijdens zijn boekvoorbereidsels een kadasterstokje met rode kop ontdekte op de plaats waar de gp altijd onvindbaar leek. Gp162 was ontdekt! Tot toen kende ik alleen foto’s van “de plaats van”….

Het rode stokje

Ik had wel gezien dat de grenspaal niet zo lang geleden uitgegraven was, hij zit namelijk onder het maaiveld, maar dat Ad en Lenie dit graafwerk verricht hadden kon ik natuurlijk ook niet weten. Zo zie je maar dat er altijd wel een combinatie te maken is met een bezoekje aan de grens. Ad en Lenie bezochten zelfs nog een paar andere palen.
Misschien is het een idee om eerst inspiratie op te doen in het boek Op zoek naar grenspalen om vervolgens er op uit te trekken om de palen op te zoeken in hun eigen niemandsland, de vaak geweldig mooie gebieden waar Nederland aan Duitsland raakt.

[Zie ook: Publicaties/Op zoek naar grenspalen]

[24 november 2010]
Harry ten Veen