Harry ten Veen: Gp 4 in Martinustoren (1)

Martinustoren Losser (Foto: Harry ten Veen)

[9 september 2012]

In het Grensforum vroeg ik in een bericht van 15-4-2007 of iemand iets wist van een grenssteen die ik op TV zag tijdens een programma over leylijnen. De Martinustoren in Losser werd getoond en ik zag een grenssteen liggen. Ik heb daar geloof ik nooit een antwoord op gezien.

Onlangs dacht ik daar eens weer aan terug en ik nam me voor om bij de Open Monumentendag eens te kijken of de toren dan ook open was voor bezichtiging. Om ongeveer kwart voor één zocht ik op internet en om één uur zat ik in de auto. Heel snel had ik de planning omgegooid. “Het verdriet van Steenwijk” dat vandaag tijden de manifestatie “Kopje Cultuur” in de stad zou worden opgevoerd moest het maar zonder mij doen.

Behalve de openstelling van de toren was vanuit Losser ook een speciale fietstocht gepland. Namelijk een “Fietstocht langs de Groene Grens”. Start hiervan eveneens bij de Martinustoren.
Een van de rondleiders zat in de deuropening te wachten op publiek. Hij had dus alle tijd voor mij. Ik heb een genoeglijk uurtje doorgebracht in de toren luisterend naar de geschiedenis en de historie van het gebouw en de inmiddels verdwenen kerken. We klommen nog naar de zolder met het uurwerk, dat ieder uur wordt gestopt omdat het te snel loopt en vervolgens exact op het volle uur weer wordt gestart. Dit alles aangestuurd door de langegolf tijdzender DCF77 te Frankfurt. De drie klokken op de volgende zolder hebben we een voor een zacht laten klinken. De hoogste zolder wordt alleen gebruik voor het daarvandaan uitsteken van de vlaggenstok met vlag. Nu hing de Monumentendagvlag uit. Verder was de Nederlandse driekleur met wimpel beschikbaar en een geheel groene vlag die werd uitgestoken als de ijsbaan open was.

De afgebroken steen (Foto: Harry ten Veen)

De rondleider wist eigenlijk weinig meer van de grenssteen dan dat ie er al een tijd lag. Gelukkig was er een tweede rondleider die iets meer wist. De steen stond oorspronkelijk aan de Ravenhorsterweg en werd ooit veiliggesteld toen hij afgebroken bleek. Er ligt namelijk geen complete steen maar alleen de kop. Een stuk van zo’n centimeter of 40.
De steen heeft aan de ene kant de inscriptie H van Hannover en het nummer vermeld als No=4. Men was zo vriendelijk ook de achterkant te showen. Daarop is alleen de N van Nederland te zien. Er werd mij verteld dat vanmorgen de steen ook getoond was bij de start van die grensfietstocht. Het bleek dat de fietsleiders zelf ook niet wisten van de steen in de toren.
Inmiddels staat er een veel minder fraaie grenssteen op de oorspronkelijke plaats.
Nu ga ik natuurlijk zelf mijn vraag in het Grensforum niet beantwoorden, feit is wel dat ik me had vergist in het nummer. Het is niet 7 zoals ik toen gezien dacht te hebben maar 4.

Op de terugweg naar huis ben ik nog even langs De Lutte gereden. Daar staat bij de VVV een grenssteen 18II die ik nog eens moest fotograferen.
Weer een stukje Overijsselse grensgeschiedenis ontrafeld!

[9 september 2012]
Harry ten Veen