Ivo Bovend'aerde: Kippengaas

Kippengaas Baarle-Nassau

E

indelijk heb ik het zwart op wit uit de getuigenis van Frans de Bont. Hij zou dit jaar 98 zijn. En hij heeft hem zelf nog zien staan de drie meters hoge gaasdraad rondom Baarle-Nassau. Doordat het enclavegebied Baarle Hertog en Nassau een doorn in het oog was van de BelgiŽ bezettende Duitsers tijdens WO I , diende Nederland maatregelen te nemen. De elektrische draad bood hier geen de minste uitkomst. Baarle-Nassau was een doorgangsluik voor personen, post en berichten. Doordat het in BelgiŽ niet mogelijk was met het buitenland verbinding te maken stond er op Baarle-Nassauís grondgebied een zend- en ontvanginstallatie met een hoge mast langszij. Via dat station hield BelgiŽ contact met het buitenland. En rond die installatie stond drie meter hoog gaasdraad gespannen. Maar Duitsland werd het beu en ook Nederland diende Baarle-Nassau volledig af te sluiten. Ze zouden in opdracht van de Duitsers een draadafsluiting dienen te spannen rondom geheel Baarle-Nassau.

Baarle-Nassau

Maar Nederland was niet in oorlog. Een levensgevaarlijke elektrische draad, zoals de Duitse vanaf het Vaalser Kwartier tot aan de zee in Knokke, zou slachtoffers maken. Dus kwamen de Nederlanders door die kippengaas-afsluiting rond het radiostation op een idee: heel Baarle-Nassau omspannen met een metershoge gaasdraad. Niet minder dan 2000 Nederlandse soldaten zouden die 4,5 km. lange draad bewaken. Ze werden met meerdere honderden in huizen, boerderijen en kampementen in Baarle-Nassau op Nederlands grondgebied ingekwartierd. De Nederlandse neutraliteit was gered. De inwoners van Baarle-Nassau leefden voortaan als kippen in een kippenren. Bij iedere weg stonden wachtposten. En wilde je er uit, dan diende je over een speciaal pasje te beschikken.

Besluit. Dus heeft dit fenomeen te Baarle-Nassau tijdens WO I wel degelijk bestaan. Ook al kreeg ik het tot nog toe geregeld ontkend. Het moet aan de Belgische kant weinig of niet bekend zijn geweest. Net zoals Frans de Bont vanuit Nederland ook nooit de elektrische draad heeft weten staan.

(Bronnen: HKK Amalia van Solms & Van Wirs Kaante Baarle)

[19 maart 2010]
Ivo Bovend'aerde