Harry ten Veen: Nieuwe FR/GR palen ontdekt

(Foto: Harry ten Veen)

Beste grenspaal(be)zoekers,

Er worden de laatste tijd veel grenspalen ontdekt of herontdekt in het verre zuiden, lees ik op het grenspalen forum. Je zou denken dat er in het noorden niets meer te ontdekken valt. Niets is minder waar.
Google Alerts leverde mij weer wat meldingen over nieuwe webpagina's met het woord “grenspaal” erin. Tot mijn vreugde vond ik daarbij een foto op Flickr, met een voor mij onbekende grenspaal met het Groninger Wapen. Uiteraard heb ik direct e.e.a. nageplozen om te zien waar die steen dan wel zou moeten staan. Op Google Streetview wist ik de paal al snel te vinden.
Voor de volgende dag (woensdag) stond een tripje naar een groot Zweeds warenhuis in Groningen op het programma. Op de terugweg de ideale gelegenheid de grenspaal op te zoeken. Dat was vrij gemakkelijk. Vanaf Groningen het van Starkenborghkanaal gezocht en aan de noordzijde daarlangs gereden, helemaal tot aan Stroobos. Stroobos ligt net aan de Friese kant van de provinciegrens. Bij die grens inderdaad de paal gevonden. Het betreft hier ongenummerde betonnen palen. Ongeveer 40 x 40 cm en een kleine meter hoog. Deze passen dus duidelijk niet in de serie gietijzeren grenspalen. Deze zijn wel genummerd.

Paal 1 t/m 9 staan in de omgeving van Lauwerszijl. Verder naar het zuiden vormt het riviertje De Lauwers de grens.
Grenspaal 10 staat dan veel verder zuidwaarts, ook zuidelijker dan dit kanaal, namelijk ten oosten van Surhuisterveen.
Zie ook http://home.planet.nl/~veenhh/borderland/overijssel/fr-gr.htm
Ik ben benieuwd wie of welke organisatie deze twee grenspalen, want dat zijn het denk ik wel, geplaatst heeft.
Uiteraard kijkt de rechtgeaarde grenspaal(be)zoeker altijd verder dan de spreekwoordelijke neus lang is. (Je moet altijd even rondkijken, al is het maar om de asfaltbotsing even te bewonderen.) Ik vroeg me namelijk af of er aan de overkant van het kanaal ook een grenspaal zou staan. En zowaar: ja daar stond er ook een.
Dus reed ik in Stroobos over de brug en ging linksaf. De weg boog van het kanaal weg. Dus moest ik te voet over de grasdijk naar de paal. In de regen, in korte broek en op sandalen door het hoge gras. Je moet er wat voor over hebben. Geen wonder dat vrouw en kinders lekker in de auto bleven. Het toeval wil dat we een dag eerder hier ook in de buurt waren. We bezochten toen het Blote Voeten Pad.
Dat was onder de huidige natte condities bijna vergelijkbaar met een wadlooptocht. Na de tocht naar de noordkant en een kopje koffie in Peebos, ben ik met de jongste dochter over de gewone weg teruggewandeld. Deze weg heet heel toepasselijk de Fryske Dyk want de FR/GR grens loopt hier exact overheen. Dit is trouwens een zandpad en was in een zodanige conditie dat het niet voor Blote Voeten Pad onderdeed. Afijn, ik wil de foto's graag aan jullie laten zien.

(Foto: Harry ten Veen)

De eerste toont de gp met de kant met het Friese wapen, we kijken Fryslân in. De tweede foto is van de paal aan de zuidzijde van het kanaal en toont het Groninger wapen. Hier kijken we dus richting Groningen. Beide palen staan overigens volgens onze regels verkeerd om.

Groeten en suc6
[5 augustus 2010]
Harry ten Veen