Grensforum (9)

Terug Dit is de laatste pagina

337

Van:Harry van der Sleen, Enschede [17 juni 2013]
Onderwerp:Markesteen Lonnekermeer

Hallo mensen,

Hier de link naar het nieuwste filmpje van de loakstenencommissie over het plaatsen van de markesteen aan het Lonnekermeer.

http://youtu.be/qbmvD5kNrJE

Groeten,

Harry van der Sleen.

336

Van:Dick Waanders, Almelo [11 februari 2013]
Onderwerp:Nummering tussenstenen

Beste Lex,

Dat is een goede vraag, en daarom zullen we er eens een artikeltje aan wijden.
Als we het hebben over de grens met Duitsland, dan zit het zo:
De eerste serie stenen loopt van het drielandenpunt Vaals tot aan het drielandenpunt bij Overdinkel/Gronau, met als hoogste nummer 862. De tussenstenen van die serie hebben een letter van het alfabet toegevoegd aan het hoofdnummer. Na de Z moet er dus automatisch een nieuw hoofdnummer volgen.
De tweede serie stenen beginnend bij de Drilandsteen begint weer bij 1, maar de tussenstenen zijn nu gemerkt met Romeinse cijfers achter het hoofdnummer.

335

Van:Lex van Rootselaar, - [11 februari 2013]
Onderwerp:Nummering tussenstenen

Kan iemand iets vertellen over de nummering van tussenstenen? Ik heb als hoogste nummer 711z gevonden, maar ben benieuwd of er ook doorgenummerd werd en zoja, hoe dan?

334

Van:J.L. Hermans, Driebergen [20 december 2012]
Onderwerp:Letters G.G. op paaltje in Rijsenburg

Beste bezoeker,

Bij mij in het dorp bestaat er verschil van mening over de betekenis van de letters G.G. op een paaltje. Het paaltje staat op/in Rijsenburg. Bijgaand een foto van het paaltje. Wie weet wat deze afkorting betekent?

(Foto: J.L. Hermans)

Goede groet,
Hans Hermans

333

Van:Harry van der Sleen, Enschede [21 november 2012]
Onderwerp:Lossersteen in ere hersteld!

Hallo mensen,

Enschede/Losser heeft er weer een markesteen bij!
Zie: http://youtu.be/uBFwNZ036eQ

met vriendelijke groeten,
Harry van der Sleen.

332

Van:Frank de Vries, ? [3 november 2012]
Onderwerp:Landweer

L.S.,

De grens van Overijssel en Friesland achter Blesdijke (frl.) wordt gekenmerkt door het riviertje de Reune en de Wheer.
In het boek van Brokamp over landweren in Nederland wordt deze landweer ook als zodanig aangeduid.
Maar ik kan geen enkele specifieke informatie vinden omtrent deze landweer. Wellicht weten jullie meer? Ik hoor het graag.

Bij voorbaat dank en vriendelijke groet,
Frank de Vries.

331

Van:Harry van der Sleen, Enschede [14 oktober 2012]
Onderwerp:Grenswandeling 2012

Hallo mensen,

Voor degenen die hem nog niet zelf bezocht hebben is hier evt. een link naar de site van Eberhard, met een kort verslag van de Krosewickerwandeling en veel fotos.

http://www.eberhard-gutberlett.de/seite1/seite2/d-nrw---nl-von-nr-806b-bis-nr-818a/index.html

Groeten,
Harry van der Sleen.

330

Van:Hans Hermans, Heerlen [17 augustus 2012]
Onderwerp:Smokkelmuseum Overdinkel afgebrand

Ontzettend triest is de brand in het grensmuseum in Overdinkel. Een onherstelbaar verlies voor cultuur en historie. Gevoelens van medeleven voor alle betrokkenen.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

329

Van:Harry van der Sleen, Enschede [14 augustus 2012]
Onderwerp:Grenswandeling 2012

Hallo grenspaalvrienden,

We hebben ook dit jaar inmiddels de voorbereidingen voor de volgende grenswandeling hier in Twente/Achterhoek weer succesvol afgerond en willen jullie dan ook graag uitnodigen deel te nemen aan deze zeer fraaie tocht. De route loopt langs de rijksgrens ter hoogte van het Krosewickerfeld, een mooi bosrijk gebied, we noemen hem daarom de Krosewickerwandeling. Hij staat gepland op zaterdag 6 oktober 2012. We beginnen bij gs 818 A en lopen dan terug naar gs 806 B. Dus globaal lopen we de grens tussen Rekken en Zwillbrock.
We verzamelen ons op de parkeerplaats van restaurant Kloppendiek, Zwillbrock 8, 48691 Vreden Duitsland. Tijdstip 11.00 uur. De wandeling duurt 3 4 uur.
Als je deze wandeling mee wilt maken en bekende gezichten weer eens wilt zien, verzoeken wij je zo snel mogelijk op te geven via goldenstones@home.nl. Als je je opgegeven hebt ontvang je nog wat aanvullende informatie met de betreffende details.

Harry van der Sleen.

328

Van:Hans Hermans, Heerlen [14 juli 2012]
Onderwerp:Zonder benzine

Nederlandse vakantiegangers zijn vandaag massaal onderweg naar Frankrijk en rijden via Luxemburg om er goedkoop te tanken. Benzine is er 39 cent per liter goedkoper dan bij ons in Nederland. Maar een caravan is een extra belasting en met een stormachtige tegenwind bereiken heel wat automobilisten Luxemburg niet. Ze staan in Belgie naast de weg...
Een andere handicap, het is in Luxemburg verboden een reservekannetje te vullen. Waarschijnlijk maakt de EU binnenkort een einde aan het goedkoop tanken in Luxemburg. Op de grens is wel altijd wat loos.

De Europese Commissie heeft aangekondigd een eind te willen maken aan het milieuonvriendelijk tanktoerisme. Er zijn plannen om de accijnzen in Luxemburg voor bijvoorbeeld diesel met 15 cent te verhogen zodat de verschillen met de prijzen in Nederland te verwaarlozen zijn. Brandstof inslaan in een land met lagere accijnzen behoort dan tot het verleden. Er is een begin gemaakt met deze accijnsverhogingen. U kunt echter nog steeds goedkoop tanken in Luxemburg.

327

Van:Dick Waanders, Almelo [13 juli 2012]
Onderwerp:Gp op gemeentegrens van Haaksbergen

Rien de Schipper is pasgeleden op grensstenenjacht in Overijssel geweest, en heeft daarom kunnen bevestigen dat de stenen op de gemeentegrens van Haaksbergen met de provincie Gelderland geen provinciegrensstenen zijn, maar oude markestenen. Het gaat hierbij om de Hellekampspaal en de Mallumseveenpaal.

326

Van:Harry van der Sleen, Enschede [13 juli 2012]
Onderwerp:Haaksberger paaltje

Hallo mensen,

Hier een antwoord op de vraag van Rien over de Haaksberger paaltjes van Eric Ooink, lid van de Historische kring Haaksbergen.

Deze gietijzeren paaltjes (werden hier ook wel Amsterdammertjes genoemd) zijn volgens mij in 1988 geplaatst bij de viering van 800 jaar Haaksbergen, maar het kan ook iets eerder zijn geweest.
Ze stonden in het buitengebied langs wegen en paden daar waar je een grens overging. Eveneens hebben ze in de winkelstraten gestaan, maar volgens mij zijn er daar weinig meer van over.
Op de paaltjes staat dus het gemeentewapen van Haaksbergen.

Harry van der Sleen.

325

Van:Dick Waanders, Almelo [10 juli 2012]
Onderwerp:Haaksberger paaltje

Beste Rien,

Er staan meer van deze ijzeren paaltjes in de gemeente Haaksbergen. Eentje heb ik ooit gefotografeerd aan de Markslagweg in Buurse (gem. Haaksbergen) nabij de grens, en het lijkt een andere te zijn dan deze.

In de ANWB Topografische Atlas van Overijssel staan er in de gemeente Haaksbergen n op de provinciegrens enkele Gp vermeld. Zou het daarbij misschien om deze ijzeren paaltjes kunnen gaan?
Wil iemand uit Haaksbergen of Buurse die hier meer over weet, zich a.u.b. melden bij Op de Grens?

Alvast bedankt,
Dick

324

Van:Rien de Schipper, Eindhoven [10 juli 2012]
Onderwerp:Haaksberger paaltje

Haaksberger paal

Grenspaalvrienden in Overijssel:

Bijgaande foto kreeg ik toegestuurd van een kennis. Het is een paaltje van Haaksbergen.
Weet iemand van jullie of dit een uniek exemplaar is? Of is er een hele serie neergezet?

Met vriendelijke groet,
Rien de Schipper
r.de.schipper@hetnet.nl
06-51579996

323

Van:Hans Hermans, Heerlen [5 juli 2012]
Onderwerp:Witte-Steen in Hierden

Het is fijn om ook weer iets van Aafke te lezen. Aafke schrijft:
En daar stond heel pontificaal een witte steen op een sokkel in zijn eigen driehoekige perkje.
Ik weet niet of het een weg is die door Napoleon of in de Franse tijd aangelegd werd. De Fransen hadden de gewoonte om afstandsstenen te plaatsen. Voor dat doel gebruikten zij klokvormige stenen.

Met vriendelijke groet,
hans

322

Van:Corrie Zorgdrager, De Poppe [4 juli 2012]
Onderwerp:De Poppe

Wij hebben van 1952 tot 1958 aan de grens bij de Poppe gewoond, daar stond een mooie grenspaal, een grote want we konden er bijna niet op komen. En volgens mij stond er om de paar honderd meter een paal. En ergens stond er heel lang een paal met een helm erop. Dat vonden we zo spannend. Die helm was ineens weg.
Die sigaretten-automaat stond er toen nog niet hoor. De Duitse grens was veel dichter bij dan een kilometer waar over geschreven wordt.
Die Duitse huizen zijn er in 1957 neergezet. Wij speelden daar altijd.

Groeten van Corrie Zorgdrager.

321

Van:Hans Hermans, Heerlen [2 april 2012]
Onderwerp:Kwanswijze aprilmop

Kaart van Lemiers

Laat ik voorop stellen dat ik een hekel aan aprilmoppen heb. Nog erger vind ik het, als iemand mij met een dommigheid in de luren wil leggen. In mijn zondagskrantje las ik: Goed wakker deze zondagochtend 1 april. Ik was dus op alle mogelijke fratsen voorbereid.
Inderdaad, er kwam via de pc een bericht en een landkaart uit Aken met het vriendelijk verzoek de wegen op die kaart te verifieren. Er stond een oude molenbeek op, die nu niet meer bestaat. Maar ik ontdekte, dat op de plek waar thans twee grensstenen met nr. 198 staan, op de kaart slechts n steen staat. Ik zag verder dat op de plek waar thans nr. 199 staat, op de kaart steen 198A staat. Bij de voetgangersbrug staan nu twee stenen, ieder met nummer 200, maar op de kaart met nummer 199.
Bij de op 13 september 1944 door Duitse soldaten gedetoneerde brug staat op de kaart steen nr. 200, maar in werkelijkheid staat daar geen grenssteen. Ik dacht natuurlijk aan een aprilmop, maar achteraf blijkt dat de heemkundevrienden in Aken te goeder trouw waren en een landkaart gebruikten uit 1954. Waarschijnlijk werden na 1954 de nummers tussen Nederland en Duitsland veranderd. Daaover kon ik geen documenten vinden.

Wellicht is er de een of ander die weet waarom de nummers veranderd werden.

Met hartelijke groet,
hans

Terug Dit is de laatste pagina