Grensforum (8)

Terug Verder

320

Van:Maria Beening, Aalten [29 november 2011]
Onderwerp:Bewerkte palen grensovergang Beek/Elten

(zie het Meldpunt voor de foto's)

Hallo luitjes,

Weet iemand van jullie waarom de grenspalen bij de grensovergang van Beek/Elten zo zijn bewerkt?
Is toch geen gezicht! En grenspaal 696a is afgebroken en lag onder de takken verstopt.

De grenspalendag bij de Lutte was heel gezellig en een goede vangst met al de palen, alleen... die ene 20 I moeten we nog opzoeken!

Groet,
Maria Beening.

319

Van:Rien de Schipper, Eindhoven [24 november 2011]
Onderwerp:Inscriptie HMS(2)

Vandaag nog eens even gezocht naar het verband van Huis Beerze met kasteel Wittenburg in Wassenaar die beide een identieke paal met HMS markering hebben. Daarmee moet ik terugkomen op de vorige melding. HMS staat voor jonkheer Helenus Marinus Speelman. Hij heeft kasteel Wittenburg gekocht in 1899. Het verband met huis Beerze is dat dit in zijn huidige vorm gebouwd is door baron Bentinck. Van internet is de volgende info:
"Jeanne Wilhelmina Speelman werd in 1889 geboren als jonkvrouw op kasteel de Wittenburg bij Wassenaar. In 1912 trouwde zij met Maximiliaan Robert baron Bentinck tot Buckhorst, in 1923 lieten zij een landhuis bouwen op een landgoed in Beerze." Wellicht was de paal een verjaardagskado van haar vader?

Met vriendelijke groet,
Rien

318

Van:Rien de Schipper, Eindhoven [23 november 2011]
Onderwerp:Inscriptie HMS

Hallo vrienden van Op de Grens,

In het stukje over de grenspalen in Beerze lees ik:
“Bij de oprit naar het kasteeltje zelf staat een indrukwekkende paal met het opschrift HMS. Halverwege de ongeveer 2,5 meter hoge paal zit een lelijke breuklijn, die er op duidt dat de stenen paal ooit een keer doormidden gebroken is. De inscriptie “HMS” aan de voorkant doet bij ons geen belletje rinkelen. Naar de betekenis moeten we ooit nog eens onderzoek doen.”

Nu wil het geval dat ik zo'n paal al eens ben tegengekomen en wel in Wassenaar. Zie de foto op: http://zuidhollandiii.blogspot.com/

HMS staat voor Heer Montauban van Swijndrecht. Dit is eigenlijk alles wat ik er van weet, verder ben ik niet veel te weten gekomen over dit geslacht.
Het is wel opmerkelijk dat de twee palen identiek zijn van makelij, zo te zien door dezelfde steenhouwer.
Wel interessant om eens verder na te gaan hoe het komt dat er zo ver uit elkaar twee identieke palen staan.

Met vriendelijke groet,
Rien

317

Van:Harry van der Sleen, Enschede [7 oktober 2011]
Onderwerp:Lutterzandtocht

Hallo grenspaalvrienden,

We hebben inmiddels de voorbereidingen voor de volgende grenswandeling hier in Twente weer succesvol afgerond en willen jullie dan ook graag uitnodigen deel te nemen aan deze zeer fraaie tocht. Voor sommigen misschien een mooie afsluiting van de herfstvakantie. De route loopt langs de rijksgrens ter hoogte van het Lutterzand en we noemen het daarom de Lutterzandtocht. Hij staat gepland op zaterdag 29 oktober 2011. We beginnen bij gs 26 III en lopen dan terug naar gs 18 IV. Een groot deel van de route zal langs de mooie Puntbeek lopen.

We verzamelen ons op de parkeerplaats van de nieuwe grensovergang autoweg A1 De Poppe bij De Lutte. Tijdstip 11.00 uur. De wandeling duurt 3 á 4 uur.

Als je deze wandeling mee wilt maken (en wiewil dat niet) verzoeken wij je zo snel mogelijk op te geven via goldenstones@home.nl. Als je je opgegeven hebt ontvang je nog wat aanvullende informatie met de betreffende details.

Harry van der Sleen.

316

Van:Harry van der Sleen, Enschede [23 september 2011]
Onderwerp:Grensstenenroute

Op 21 september 2011 is onder feestelijk vertoon en met behulp van Nederlandse en Duitse scholieren, na 3 jaar voorbereiding onze grensstenen sms-fietsroute geopend. Voor een nieuwsimpressie zie: http://www.youtube.com/watch?v=teG9S0vldys&feature=youtu.be&t=2m44s en http://www.youtube.com/watch?v=A5qW7vUMdX0
Folders van de route zijn binnenkort verkrijgbaar bij de plaatselijke vvv's en de horecabedrijven langs de route.

Harry van der Sleen.

315

Van:Harry van der Sleen, Enschede [30 augustus 2011]
Onderwerp:Radio Enschede FM

Hallo mensen,

Ik ben al een tijdje niet meer op TV of radio geweest en vond het daarom wel weer eens tijd worden (grapje).
Ik ben voor a.s. zaterdag 3 september uitgenodigd door Jan Oostindië voor een radiogesprek. Hij heeft met name belangstelling voor de grensbelevings-sms-fietsroute die we 21 september officieel openen.
Voor degenen die belang hebben bij het beluisteren van deze live-uitzending: 3 september tussen 11 en 12 op radio Enschede FM.

Groeten,
Harry van der Sleen.

314

Van:Hans Hermans, Heerlen [7 juni 2011]
Onderwerp:Glanerbrug

De nog nooit getoonde foto's van Johan Boers over Glanerbrug zijn zeer bijzonder. Maar Glanerbrug heeft nog meer nooit getoonde bijzonderheden. In een boek over geologie las ik dat in de buurt van Hoeve Bekering het Groenzand aan de oppervlakte komt. Hiermee toont Glanerbrug in meer dan één opzicht overeenkomsten met Vaals. Glanerbrug ligt aan de Floorbach tegen de Duitse grens aan, Vaals ligt aan de Senserbach tegen Aken aan. Onder de grens tussen Vaals en Aken, heeft het Groenzand een dikte van 35 meter. In de literatuur is meestal sprake van Vaalser Groenzand, want nergens in Europa is die geologische aardlaag zo dik. Voor de liefhebber: De laag bestaat uit zeer fijnkorrelig meelzand waarin zich groene mineraalrijke glauconietdeeltjes bevinden. Met deze formatie, die feitelijk tot de periode van het Krijt behoort, is Vaals een stukje Mergelland. Vreemd genoeg zou dat ook voor Glanerbrug kunnen gelden, want daar komt het tijdvak van het Onder-Krijt aan de oppervlakte.

Groet,
Hans Hermans

313

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [5 juni 2011]
Onderwerp:Brand in Aamsveen

Vanuit het verre zuiden hebben we de brand in het Aamsveen gevolgd via het nieuws. Ik heb op mijn website gekeken welke (mooie) grenspalen in het Aamsveen staan. Op onze website www.adenlenie.nl staat een detailfoto van de grenspalen in Mapsource, en een foto waar goed te zien is waar het heeft gebrand. Ook de foto's die we genomen hebben in janauri 2009 zijn te zien. Onder recent geplaatst berichten.

312

Van:Hans Hermans, Heerlen [4 juni 2011]
Onderwerp:Brand in Aamsveen

Beste Dick, een compliment voor je bijdrage en foto over het Aamsveen. Een veenbrand is veel gevaarlijker dan een bosbrand. Ik hoop dat het goed afloopt en meende via de radio te horen dat op NL gebied de brand geblust is.

311

Van:Egbert van de Haar, Glanerbrug [11 maart 2011]
Onderwerp:Glanerbrug

Weer drie nieuwe oude foto's van Glanerbrug. Nog nooit vertoond. Drie foto's van Johan Boers.
Op het onderstaand adres een bijzondere brief uit 1946.
http://hennepe.jouwweb.nl

Groet Egbert.

310

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [9 januari 2011]
Onderwerp:Grenspalenpad

Hallo Rita,

Jouw toekomstbeeld van het grenspalenpad van Harry van Sleen en Hyls Heeringa is wel heel somber. Hordes mensen met schreeuwende kinderen. Ik zie het nog niet gebeuren. Zelfs op het meest populaire wandelpad van Nederland, het Pieterpad, tref je dat niet aan.
Voor het gedeelte rond Enschede maakt de werkgroep een gidsje waar de route in beschreven staat. Daar komen de telefoonnummers in te staan. Zo heb ik het althans begrepen. Er zijn dus juist géén informatieborden nodig. Als er iemand via zijn telefoon de informatie afluistert dan heeft niemand daar last van. Met een geluidsband kun je tenslotte geen gesprek beginnen, die zegt niets terug. Ik zou de makers van de gids aanraden om een telefoonnummer te plaatsen waar eventuele vernielingen gemeld kunnen worden. Uit eigen ervaring weet ik dat het vaak heel moeilijk is om de juiste instantie te vinden die over de grenspalen gaat.
Ik ben het helemaal met je eens dat het heerlijk is om uren te wandelen zonder iemand tegen te komen. Misschien is het goed om te kijken of het in Drenthe en Groningen helemaal uit de hand loopt sinds het gidsje van Herman Posthumus is uitgekomen?

Vriendelijke groeten,

Aafke

309

Van:Harry van der Sleen, Enschede [27 december 2010]
Onderwerp:TV-programma: Aanpakkers

De TV-omroep NTR zendt op maandag 3 januari 2011 om 19.25 uur op Nederland 2 het programma “Aanpakkers” uit, waar ik ook aan meegewerkt heb.
Dit gaat over het grensbelevingsproject waar ik namens de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker bij betrokken ben.

Harry van der Sleen.

308

Van:Karel Essink, - [16 december 2010]
Onderwerp:Grenspaal Dollard

Dukdalf in DollardBeste mensen,

Hierbij geen melding van een verdwenen grenssteen, maar een toch wel daarmee in verband staande vraag.
Ten Noorden van de laatste grenssteen tussen NL en D (dat is nr. 203-II) naast het sluizencomplex te Nieuwe Statenzijl staat er in de Dollard een grote grenspaal, model dukdalf. Het enige dat ik hierover nu aan de weet ben gekomen is dat deze paal in 1924 zou zijn geplaatst en dat de aanleiding tot plaatsing zou zijn geweest een geschil tussen NL en D vissers omtrent de grens van hun formele visgebied in de Dollard. Deze paal is de laatste grensaanduiding, want het punt waar de grens in westelijke richting afbuigt richting Noordzee wordt door NL en D sinds lang betwist. Over het verloop van de grens naar de Noordzee bestaat een D en een NL opvatting. Hoe beide landen omgaan met het "betwist gebied" tussen deze beide grensopvattingen is in 1960 voor het eerst vastgelegd in het Eems-Dollardverdrag.
Wie kan mij meer vertellen over de achtergrond van plaatsing van deze grenspaal?

Karel Essink

307

Van:Herman Posthumus, Emmen [13 december 2010]
Onderwerp:Boek 'Op zoek naar grenspalen'

Vandaag staat in Dagblad TROUW een uitvoerige recensie van mijn boekje. Al voor ik het zelf gelezen had werd ik er al over gebeld. Zo zie je maar weer, Trouw is een prima krant.
Even later werd ik gebeld door de KRO. die willen mij morgen live interviewen bij grenspaal 170 bij Ter Apel. Uitzending op radio 1 om 9:40 uur.

Herman Posthumus

306

Van:Maria Beening, Aalten [1 december 2010]
Onderwerp:Boek 'Op zoek naar grenspalen' van Herman Posthumus

Hallo Herman,

In de Achterhoek viel vandaag het boek op de deurmat waar we al naar uitkeken. Zat er tussen de middag al zo in te bladeren dat ik bijna vergat om op tijd naar mijn werk te gaan. Eerste indruk: hardstikke mooi en handzaam boekwerk!!
En nu natuurlijk een weekeinde plannen om aan de wandel te gaan en al het moois daar bekijken.

Wandelgroet uut Aalten van Maria Beening.

305

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [29 november 2010]
Onderwerp:Boek 'Op zoek naar grenspalen' van Herman Posthumus

Beste Herman,

Voor mij ligt je boekje 'Op zoek naar grenspalen'. Vandaag viel het in de bus. Ik heb het nog niet van voor naar achter gelezen maar mijn eerste indruk is dat het een heel mooi en goed verzorgd boek is, boordevol informatie. De opmaak is prettig, er is veel te zien: mooie foto's, kaartjes en documenten. Echt een fijn, interessant en aantrekkelijk boek. Mijn complimenten!

Aafke de Wijk

304

Van:Wiel Weijers, Bocholtz [9 oktober 2010]
Onderwerp:Knooppunt Fietsroutes

Beste mensen,

Het is bijzonder fijn dat Hans Hermans extra aandacht besteedt aan de opening van het fietsrouteknooppunt in Bocholtz. Bocholtz (gemeente Simpelveld) is voor velen misschien een minder bekend gebied. Het loont echter absoluut de moeite om er per fiets (of wandelend) een kijkje te gaan nemen. Met name vanwege enkele fraaie te bezoeken locaties, zoals Hoeve Scholtissenhof, Hoeve Overhuizen, Gillishof e.d. Of vanwege de historische gebouwen en Romeinse vondsten. Vergeet daarbij ook het Duitse achterland niet. Kortom Bocholtz via het fietsknooppuntennetwerk een bezoek meer dan waard. Veel plezier.

Groet,
Wiel Weijers

303

Van:Dick Waanders, Almelo [2 oktober 2010]
Onderwerp:Geocaching langs de grens

Het bericht van Harry ten Veen over de geocaches langs de grens, lijkt me geen goed nieuws voor natuur- en grenspalenliefhebbers. Afgaande op de genoemde webzijde wordt het grensgebied in het gewoonlijk stille Aamsveen nu frequent bezocht door deelnemers aan het spelletje uit heel Nederland. Ook wordt er opgeroepen om álle grenspalen van heel Nederland te fotograferen en te publiceren op internet...

302

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [2 oktober 2010]
Onderwerp:Geocaching langs de grens

Er zijn een aantal geocaches langs de grens of die grenspalen als doel hebben. Ik ontdekte een cache langs de DE/NL grens in Overijssel, namelijk in het Aamsveen.
Nu zal dit voor velen al bekend terrein zijn, maar vanaf nu kun je dus ook geocachers tegenkomen. http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=7287a76e-f451-4d11-aa0a-4e842149b901&log=y&decrypt=

Groeten en suc6
Harry ten Veen

301

Van:Henry J. Alles, - [9 september 2010]
Onderwerp:Varkensproject

Beste Dick,

Op 24 en 25 september zal er een mooi grens-event plaatsvinden met het varkensproject, grtn henry

Henry J.Alles
henry@peergroup.nl

300

Van:Hans Hermans, Heerlen [2 juli 2010]
Onderwerp:Dick Taat

Beste Dick Taat,

Ons erelid wordt vandaag een jaartje ouder. Hij schreef en schrijft interessante bijdragen over grensstenen en de daaraan verbonden eigenaardigheden.
Van harte proficiat en ik hoop dat je in goede gezondheid nog veel bijdragen zult schrijven.

Met vriendelijke groet,
hans hermans

299

Van:Dick Waanders, Almelo [6 juni 2010]
Onderwerp:Hundfeldertocht

Hallo Harry,

Bedankt voor je reactie en correctie.
In overleg met Aafke heb ik haar verslag aangepast, zodat de feiten nu hopelijk juist worden weergegeven.

Groeten van,
Dick

298

Van:Harry van der Sleen, Enschede [6 juni 2010]
Onderwerp:Hundfeldertocht

Hallo Dick en Aafke,

Een erg leuk verslag van de Hundfeldertocht door Aafke. Dit geeft precies weer zoals het door ons ervaren is, een mooie dag en een heel gezellige tocht. Ik wil dan ook graag gebruik maken van deze gelegenheid de deelnemers nogmaals te bedanken voor hun participatie.
Er is echter wel wat verwarring ontstaan, merk ik al lezende over de twee stenen op het campingterrein. Ik moet Aafke even iets corrigeren om de juistheid geen geweld aan te doen en voordat hier eventueel vragen over komen.
Steen 844-M staat inderdaad op het campingterrein maar wel op zijn oorspronkelijke plek; net aan de overkant (Ned.) van de grenssloot. De steen die midden op het campingterrein staat, en dus niet op de grenslijn, is steen 49, de voorloper van steen 844-P. Helaas is ons niet bekend hoe die daar gekomen is.

Groeten,
Harry van der Sleen.

297

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [31 mei 2010]
Onderwerp:Grenspaal DR/OV gevonden

Beste gp-adepten,

Zaterdag was ik, net zoals nog 110.000 anderen dit weekeinde, bij de Open Dag van de Landmacht op het terrein van de Kazerne in Havelte. Een heel groot deel van het terrein ligt trouwens in Steenwijk en dat komt omdat de Drents/Overijsselse grens het kazerneterrein doorkruist.
Ik vermoedde al een grenspaal op dit terrein. Mijn missie was dus de paal te zoeken, want dit was dé gelegenheid om hier binnen te komen. (Hoewel een zekere presentator van een zeker programma dat al eens geflikt heeft zonder open dag). En zowaar na niet eens zoveel gezoek vond ik hem.

Gp 35 Overijssel/DrentheHet gaat om gp35.
De paal ziet er redelijk uit alhoewel er lang geen onderhoud aan gepleegd is. Maar dat geeft de paal ook een soort schutkleur. Misschien is het wel beter dat hij niet zo fel zwart/wit geschilderd is.

Gp33 en gp34 behoorden ook ergens bij de kazerne te staan, langs het hek waarschijnlijk. Of die er nog zijn? Mijn dag was goed en de snert lekker! Zie ook:
http://home.planet.nl/~veenhh/borderland/overijssel/dr-ov.htm.
Aan die pagina moet ik trouwens nog drie palen toevoegen, die ik onlangs vond.

Groeten en suc6,
Harry ten Veen

296

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [27 mei 2010]
Onderwerp:Engelse stenen (293 Dick Taat)

Hallo Dick,

De Engelse steen is inderdaad eenzijdig. Misschien hield voor de inwoners van Colbury de wereld daar op. Inmiddels heb ik een kaart uit 1814 gevonden van dit gebied. Die voeg ik binnenkort toe aan mijn verhaal. Ik heb er een stukje uitgeknipt waar de plekken die ik beschreven heb op staan. Je kunt zien dat bij de Colburysteen indertijd een kruispunt van wegen was en er liep een grenslijn. Ik heb gewandeld via The Salt Way, over Fox Hill en langs het heuveltje op White Moor. De grenssteen staat niet op de kaart maar de mijlsteen tussen Southmapton en Lymington staat er wel op, die is dus in ieder geval al 200 jaar oud.

Krijgen we binnenkort van jou iets te zien van de Axelse Ambachtspaal?

Hartelijke groeten,
Aafke

295

Van:Dick Waanders, Almelo [25 mei 2010]
Onderwerp:GPS

Blindvaren (blindwandelen) op een GPS kan tot rare situaties leiden. GPS is een beetje als een stoplicht: je hoeft zelf niet meer na te denken wanneer je moet stoppen of doorrijden. GPS met een wandelkaart kan natuurlijk nooit helemaal betrouwbaar zijn, omdat situaties in bossen en velden vaak veranderen (door omgewaaide bomen, overstroomde wateren of anderszins geblokkeerde paden). Zelf heb ik alleen ervaring met een GPS zónder wandelkaart, met als enige bedoeling om verdwalen te voorkomen. Ik gebruik hem al jaren niet meer, omdat het ding teveel afleidt van ontspannen wandelen.

Dick

294

Van:Hans Hermans, Heerlen [25 mei 2010]
Onderwerp:GPS

Gisteren wandelden Miriam en ik langs de Maas bij Kessenich. Daar hadden we een onderhoudje met iemand die met een GPS liep en verdwaalde in een ooibos met halfwilde koeien. Door onder een paar prikkeldraden door te kruipen kwam hij weer op de maasdijk. Op onze landkaart staat duidelijk dat men niet door het ooibos kan omdat er geen bruggetjes over de waterlopen zijn. Op de GPS kennelijk niet. Soms overweeg ik een GPS te kopen, maar als ik zie dat ik met een ouderwetse kaart beter uit de voeten kom dan maar geen GPS. Denken jullie dat een GPS meer voordeel heeft dan een goede landkaart? Ik gebruik de militaire kaarten van de Topografische Dienst.

Hans

293

Van:Dick Taat, Lonneker [23 mei 2010]
Onderwerp:Engelse stenen

Mooi bericht van Aafke de Wijk, over Engelse stenen. Laat zien dat er meer is dan Rijks-, provincie- en gemeentegrenzen.
Zoals Markestenen. Deze Engelse stenen hebben dus een eenzijdige betekenis. Wat lag er buiten die grenzen?
Hier in Zeeland, waar ik nu een paar dagen ben, kunnen ze er ook wat van! Oude en heel oude grenzen! Ik logeer bij de Paal, een Axelse Ambachtspaal.

Met steengroeten,
Dick Taat.

292

Van:Rita Melgert, Enschede [19 mei 2010]
Onderwerp:De Witte Paal

Hai Dick,

Aan zo'n leuk verzoek van het kikkertje kon ik geen weerstand bieden, dus bij deze.

Fijn dat de Witte Paal weer terug geplaatst is, tijd dat ik die dan eens ga bekijken, aangezien ik de paal alleen maar van 'horen zeggen' ken. Waar heb je het leuke kikkertje trouwens opgedaan? Of is het meegekomen vanuit het vennetje bij de Vasser Grafvelden?

Groetjes,
Rita.

291

Van:Harry van der Sleen, Enschede [13 mei 2010]
Onderwerp:Hundfeldertocht

Hallo grenspaalvrienden,

We hebben inmiddels de voorbereidingen voor de volgende grenswandeling hier in Twente weer succesvol afgerond en willen jullie dan ook graag uitnodigen deel te nemen aan deze zeer fraaie tocht. De route loopt langs de rijksgrens ten zuiden van Enschede en we noemen het de Hundfeldertocht. Hij staat gepland op 5 juni 2010. We bekijken 13 grensstenen en als het lukt nog een paar extra waaronder het grensstenenmonument aan de Aamsveenweg te Enschede.
We verzamelen ons op de parkeerplaats van restaurant Sanders-Küper oftewel de grensovergang Knalhutte op de weg van Enschede naar Ahaus. Tijdstip 11.00 uur. De wandeling duurt 3 à 4 uur. Het gebied is behoorlijk nat, dus waterdichte schoenen of laarzen zijn geen overbodige luxe.
Als je deze wandeling mee wilt maken (en wie wil dat niet) verzoeken wij je zo snel mogelijk op te geven via goldenstones@home.nl. Als je je opgegeven hebt ontvang je nog wat aanvullende informatie met de betreffende details.

Harry van der Sleen en Hyls Heeringa.

290

Van:Hans Hermans, Heerlen [30 april 2010]
Onderwerp:Kadaster

Wij kunnen er niets aan doen en we kunnen er niets aan veranderen. 'Grensstenen hebben geen functie meer!' beweert het kadaster. Van historisch erfgoed heeft die instantie nog nooit iets gehoord. Het is jammer, maar we moeten er mee leren leven.

Hans

289

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [23 april 2010]
Onderwerp:Holland Border Walk 2000

Voor mij is het nieuws dat er blijkbaar meer stenen van de Holland Borderwalk zijn. Ik ken er maar één. Deze ligt bij de Hasseberg en de grensovergang Sellingen. Zie mijn foto:
http://picasaweb.google.com/harry.tenveen/GrenstochtDENLGroningen
Gp172IIIGp176IEnGp180Gp182#5459328650805337298
en de twee foto’s hierna.

Groeten en suc6
Harry ten Veen

288

Van:Dick Waanders, Almelo [11 april 2010]
Onderwerp:Canvas over Neutraal Moresnet

Met de laatste alinea van Hans zijn we het bijzonder eens. Ook wij ergeren ons aan de “grensstenenverzamelaars” die ons een slechte naam bezorgen door het met krijt of viltstift besmeuren van grensstenen voor te stellen als een vast ritueel! Echte liefhebbers tonen respect voor de oude stenen door ze te fotograferen in hun ‘natuurlijke’ staat. En in de Canvas-reportage hebben we kunnen zien dat de inscripties prima leesbaar zijn zónder gekrijt, en daarna niet meer!

Dick

287

Van:Hans Hermans, Heerlen [11 april 2010]
Onderwerp:Canvas over Neutraal Moresnet

Kortgeleden ontving ik het volgende bericht:
“Dinsdagavond 6 april 2010 gaan we (Canvas, VRT2) het ministaatje Neutraal Moresnet van dichtbij onder de loep nemen. Het was een soort Las Vegas in België (...)”
En nu de waarheid: Het vergelijk met Las Vegas had ik wel eens eerder gelezen, zodat ik mij vandaag aansloot bij een Kelmis-excursie, georganiseerd door een gids van de Göhltalvereinigung. Inderdaad, het is een mythe, want op 15 augustus 1903 werd er één casino geopend en op 3 september 1903 werd de bank door de Duitse overheid gesloten. Kelmis was precies 19 dagen een gok-oord met één casino. Kelmis was natuurlijk niet neutraal, want de Pruisen sloten op 3 spetember 1903 het gebouw. Het casino was gevestigd in Hotel Bergerhoff, thans café Select.
Nu is het wachten op een tv-uitzending die het zonder poeha doet.

Tijdens wandelingen blijkt dat de historische grensstenen door allerhande soorten mensen gebruikt wordt om er met krijt of nog erger met viltstift of verf een aantekening te maken. Kunnen we afspreken dat wij de grensstenen in hun natuurlijke staat laten?

Hans

286

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [27 maart 2010]
Onderwerp:Nieuws uit Tubbergen
http://www.vechtekurier.de/index.php?option=com_content&view=article&id=2679:-gezamenlijk-inspectie-van-grensstenen&catid=39:nl&Itemid=65

Groeten en suc6
Harry ten Veen

285

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [21 maart 2010]
Onderwerp:Gp 224

Hallo Beste Grenspalenvrienden.

Onze website www.adenlenie.nl is uitgebreid met een verslagje en enkele foto's van onthulling Gp 224, onder grenspalenwandelingen i) onthulling Gp 224 17 maart 2010.
Op YouTube is een kort filmpje te zien van onthulling Gp 224.
http://www.youtube.com/watch?v=XvZiZSxRa_w

Groetjes Ad en Lenie Rombouts

284

Van:Hans Hermans, Heerlen [18 maart 2010]
Onderwerp:Stekkie

Hallo Rita,

Dank voor je compliment en ik ben ook blij met mijn stekkie. Sta mij toe dat ik het compliment doorspeel aan Dick die door zijn technische know how een prachtige site ontwikkeld heeft. De bezoekers vinden ontzettend veel over grensstenen, maar wat belangrijker is, ze lezen interessante bijzonderheden over het karakter van de grensstenen, - en dat is meer dan alleen maar een nummer.

Vriendelijke groet,
hans

283

Van:Rita Melgert, Enschede [17 maart 2010]
Onderwerp:Herplaatsing gp 20

Hallo Aafke en Harry,

Mooie reportages hebben jullie gemaakt, met prachtige foto's. Ik vond het wel jammer dat ik er niet bij kon zijn, maar jullie reportages en mooie foto's maken het gemis weer goed. Maar het mooiste is natuurlijk dat steen 20 weer op zijn plek staat, daar waar hij ook hoort.

Groetjes, Rita.

282

Van:Rita Melgert, Enschede [17 maart 2010]
Onderwerp:Filmpje Ad en Lenie Rombouts

Hallo Ad en Lenie,

Ik heb net jullie filmpje bekeken, met de kwaliteit valt het reuze mee en het geeft samen met de reportages van Aafke en Harry, en natuurlijk jullie eigen fotoreportage, een mooi totaal beeld van het herplaatsen van grenssteen 20.

Groetjes,
Rita Melgert.

281

Van:Rita Melgert, Enschede [17 maart 2010]
Onderwerp:Voorpagina H5

Hallo Hans,

Gefeliciteerd met je eigen 'voorpagina' in Op de Grens. Leuk om jouw artikelen nu op een 'echt' eigen stekkie te zien. Een mooie blijk van waardering voor al het werk dat je doet, en hopelijk blijf je ons nog lang van aparte, en bovenal interessante verhalen voorzien.

Groetjes, Rita.

Terug Verder