Grensforum (7)

Terug Verder

280

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [17 maart 2010]
Onderwerp:Herplaatsing gp 20 op You Tube

Hallo Beste Grenspaalvrienden,

Als je op onderstaande link klikt, is er een kort filmpje te zien van het herplaatsen van grenssteen no. 20. Het is niet van een al te beste kwaliteit, maar het is toch een redelijke weergave van deze bijzondere happening.
http://www.youtube.com/watch?v=aDSWKNxVZRo


Groetjes,
Ad en Lenie Rombouts

279

Van:Hans Hermans, Heerlen [24 januari 2010]
Onderwerp:VPRO Radio-uitzending 24 januari

Het is een beetje vreemd dat tijdens een overigens serieuze VPRO Radio-uitzending, zes mensen aan het woord komen die de neutraliteit van Moresnet onderstrepen, en er geen plaats is voor één persoon die duidelijk kan stellen dat Pruisen in 1815 in Wenen, noch 1816 in Aken, de neutraliteit van Moresnet ratificeerde. Volgens deze radio-uitzending, kwam de klad in de Esperantobeweging toen de leraar, de heer Schrievers, de Belgische wapenrok moest aantrekken. Zou Moresnet toen werkelijk een neutrale status gehad hebben, dan had Schrievers zijn uniform aan de wilgen kunnen hangen. Dat een neutraal land geen postzegels mocht drukken en geen munten mocht slaan, laten we maar even buiten beschouwing. Neutraal Moresnet met een naar smaakje, dat er bij de gewone toerist in gaat als zoete koek.

278

Van:Hans Hermans, Heerlen [6 januari 2010]
Onderwerp:2010

Hallo Aafke,

Na de wensen voor een goed kalenderjaar, nog geen week later de allerbeste wensen voor een nieuw levensjaar.
Van harte gefeliciteerd met je ronde verjaardag; nog vele gezonde jaren.

Hans

277

Van:Hans Hermans, Heerlen [1 januari 2010]
Onderwerp:2010

Voor iedereen een gezond en voorspoedig 2010

Hans Hermans

276

Van:Dick Waanders, Almelo [27 december 2009]
Onderwerp:Markepaal Zwolle

Beste Egbert,

Het Meldpunt is specifiek bedoeld voor vermiste of teruggevonden grenspalen, vandaar dat ik uw bericht op het Grensforum heb geplaatst.
In Op de Grens besteden we aandacht aan alle mogelijke grensmarkeringen, en dus ook aan markegrenzen. Die behoren zelfs tot de specialiteit van medewerker en erelid Dick Taat uit Lonneker.

275

Van:Egbert Dikken, Zwolle [27 december 2009]
Onderwerp:Markepaal Zwolle

Beste

Op mijn site staat al enkele jaren een artikel dat gaat over een grenspaal (Markegrens) uit Zwolle. Uitbreiding van het artikel zal in januari plaatsvinden en op de site geplaatst worden. Markegrenzen zijn vaak onderbelicht. Daarom mijn artikel. http://www.oudekerstversiering.nl/history/maten/grenspaal.htm

274

Van:R. Sauren, - [22 december 2009]
Onderwerp:De maretak

Hans, wat een prachtige foto's bij het artikel over de maretak. Vooral de foto ‘abseilen’ is geweldig.

Groeten R. Sauren.

273

Van:Ivo Bovend'aerde, Hoogstraten [17 december 2009]
Onderwerp:Halifax

Geachte Redactie,

Het gebeurde hoog boven de grensstenen tussen Nederland en Duitsland tijdens WO II in 1943. De vastberaden moed van een 19-jarige Canadees spaarde heel wat Belgische levens.
Pal boven de Duits-Nederlandse grens kreeg de Halifax HR734 de volle lading. Een Duitse jager doorzeefde het toestel, dat met 653 andere bommenwerpers op terugweg was van een missie boven Keulen. Dertig vliegtuigen zouden daar niet van terugkeren op hun thuisbasis in Groot Brittannië. Het overkwam HR 734 de 4de juli 1943 klokslag 1.00 ’s nachts. Drie bemanningsleden waren direct dood. De piloot probeerde met veel moeite de stad Luik te vermijden. Maar 10 minuten later, boven de gemeente Ans aangekomen, hield hij het toestel niet meer echt in de hand. Het kapseisde geleidelijk aan over één vleugel. Vier van de vijf overlevende bemanningsleden kregen het bevel per parachute de machine dadelijk te verlaten. De piloot bleef achter het stuurwiel zitten en stortte met zijn toestel neer in open veld vlak naast het oude fort van Loncin. De slechts 19-jarige Canadese piloot sergeant-vlieger Charles William Preston overleefde de crash niet. Vier bemanningsleden verbleven de rest van de oorlog in Duitse gevangenschap. De Luikse gemeente Ans heeft voor Sgt. Preston, en ook voor zijn verongelukte crewleden, langs de oude baan Luik-Brussel een monument opgericht.

272

Van:Ivo Bovend'aerde, Hoogstraten [30 november 2009]
Onderwerp:Sinterklaas

Geachte Redactie,

Het verraste mij danig, dat onze St Niklaas devotie feitelijk niet zover uit de buurt startte. Ik ben hem een aantal jaren geleden in Patara en Myra, Demre Turkije gaan zoeken. En stelde me daar terecht de vraag, hoe hij (via Bari desgevallend), in onze streken bekend geraakte. In bijlage een antwoord op de vraag. En het ligt dan ook nog pal in de buurt over de grens. Omdat de Russen onder Ivan destijds de Byzantijnse ritus aannamen is St Niklaas daar wel in. Daarom stuur ik bijgaande samenvatting van de ware toedracht in onze streken even door. Voor het geval deze informatie voor uw lezers enige interesse mocht wekken rondom de de dag van zijn overlijden de 6de december. Voor de rest zijn er heel wat legenden en intenties rondom St Niklaas geweven, teneinde allerhande bedevaartintenties te propageren; big business.

Groeten,
Ivo Bovend'aerde

Sinterklaas.

De verering van die verre heilige uit het Oosten is absoluut niet ver uit de buurt in Aken ontstaan. Zoals Sint Niklaas afgebeeld staat op de icoon van Burtscheid. Zo zou hij in werkelijkheid fysiek uitgezien hebben. Een lang en mager gezicht, dat ernst en eerbiedwaardigheid uitstraalt, met stoutmoedig voorhoofd, opvallend wit hoofdhaar en baard. Die bewuste icoon kwam wel degelijk zeer vroeg in Burtscheid terecht. Bij de stichting van de abdij in 980 reeds. Keizer Otto II regeerde vanuit Aken als hoofdstad. En hij was gehuwd met een Byzantijnse prinses Theophano. Zij had als grote vereerster van Nicolaas deze oude afbeelding van haar geliefde heilige meegebracht. In 983 overleed haar echtgenoot Otto II en werd Theophano een tijd lang regentes over haar minderjarige zoon, de toekomstige keizer Otto III. Zij maakte van haar tijdelijke machtspositie dankbaar gebruik, om de cultus van de heilige St Niklaas via haar toegewijde hovelingen snel uit te breiden in de Duitse en in de kerken binnen de Nederlanden. Tijdens het regentschap van Theophano ontstonden niet minder dan tien St Niklaas heiligdommen bijna tegelijker tijd. Via tijdgenoot Notger van Luik, de allereerste bisschop, die prins geworden was, strekte de verering zich uit tot in Lotharingen. Ook het keizerlijk buitenverblijf Valkhof te Nijmegen was bij de eerste bedevaartplaatsen. In 980 was Otto III er geboren als de helft van een tweeling met zijn zus. En hun beider moeder weduwe keizerin Theophano zou in 991 te Nijmegen overlijden in de nabijheid van haar dochter aldaar.
De eerste abt Gregorius van het klooster te Burtscheid was een in Ravenna verblijvende Byzantijnse abt. Nadat zijn klooster daar door de Sarrazenen vernietigd was, werd hij te Burtscheid aangesteld. Hij deed met de hulp van keizer Otto III aan de St Pieterskerk te Burtscheid twee kapellen bouwen. De ene ter ere van St Apollinaris van Ravenna, het vroegere Byzantijns bezit in Italië, en de andere kapel ter ere van St Niklaas, de heilige van Otto’s moeder Theophano. In deze laatste kapel kwam de oude icoon van St Niklaas terecht. Zij bevindt zich momenteel in de St Jan de Doperkerk te Burtscheid, een stadswijk van Aken. IB2009-11-30

271

Van:Hans Hermans, Heerlen [16 november 2009]
Onderwerp:Brede Grenssteen

Breda, 13 november 2009
Dat de afgelopen vrijdag op een dertiende viel merkten een 31 jarige man uit Turnhout en zijn 18 jarige meid uit Gierle (België). Hij reed zonder rijbewijs in een gestolen Nederlandse auto, verkeerde onder invloed en was in bezit van harddrugs. Agenten hielden het duo in de gaten, omdat ze eerder een verkeersongeval veroorzaakt hadden op de kruising Grenssteen/Verleghstraat. De politie zette de achtervolging in en kon het duo inrekenen.

Hans Hermans

270

Van:Hans Hermans, Heerlen [9 november 2009]
Onderwerp:Grensstenen 204

Gisteren maakte ik een grenswandeling vanaf 198, 199 en 200 (Lemiers) via 201 (Mamelis) naar 204 (Plateweg). Volgens de grensstenenbeschrijving uit 1818 werden links en rechts van de Plateweg, ieder een steen geplaatst met nummer 204. Waarschijnlijk, omdat hier de grens een ooit belanrijke weg kruist. De westelijke steen had ik gauw gevonden, die staat bij een eik naast een devotiekruis. Maar de oostelijke steen nummer 204 staat in een bietenveld en blijkt te zijn afgebroken. Ik heb diverse grenssteenforums geraadpleegd, maar er wordt uitsluitend geschreven over de steen bij de eik. Of is er nog een forum dat ik niet gelezen heb? Of werd de gebroken steen 204, niet eerder ontdekt? Die het weet mag het schrijven?

Hans Hermans

269

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [2 november 2009]
Onderwerp:Kadasterstokje bij gp 97

Dat stokje in het bericht van 30-10-2009 is ongetwijfeld een stokje van het Kadaster, en wel het Duitse.
Voorbeeld van een kadasterstokje en tevens verbeterde standplaatsbepaling: http://www.eberhard-gutberlett.de.
Het kan goed zijn dat de huidige positiebepaling anders is dan de oorspronklijke standplaats. Tegenwoordig zijn de meetmethodes veel nauwkeuriger. Tevens is er een verschil in de Duitse en Nederlandse methodes. Zie: http://www.eu-park.com/grenzen.html, waar dit laatste vermeld is.

Groeten en suc6
Harry ten Veen

268

Van:Hans Hermans, Heerlen [1 november 2009]
Onderwerp:Taalgrenzen

Beste Dick,

Een prachtig idee om het onderwerp van Onze Taal even te vermelden:

'Het novembernummer van het maandblad Onze Taal is geheel gewijd aan Duitsland, met als thema: Het Duits naast het Nederlands. Het gaat natuurlijk ook over taal- en andere grenzen.'

Ik denk dat ik volgende week hierop inhaak, met een bijdrage over de Benrather taalgrens.
De grens tussen: maken en machen, koken en kochen, water en wasser, melk en milch, schaap en schaf en ga zo maar door.
Wij gebruiken 'plofklinkers' (k, t en p) en de Duitsers 'schuifklinkers' (ch, s en f). Dat die taalgrens (bijna op het randje) door Belgie en Nederland loopt weten de meeste mensen niet. Ik probeer het zo eenvoudig mogelijk te houden.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

267

Van:Harry van der Sleen, Enschede [20 oktober 2009]
Onderwerp:Wandelen over de grens

Hallo Aafke en de anderen,

Het project zal inderdaad nogal wat tijd in beslag nemen. Zoals de planning er nu ligt is de afronding van het geheel in mei 2011. Het duurt dus nog even maar het gebeurt in ieder geval en dit brengt bij mij, mijn bericht nummer 187 van dit forum weer in herinnering, met de aankondiging van dit project. Ik wil dan ook van de gelegenheid gebruik maken, jullie er nogmaals op te wijzen dat dit ook op andere plaatsen aan de grens mogelijk is met ieders persoonlijke inzet. Dat heb ik hier dacht ik wel mee bewezen.
Ik zal jullie regelmatig op de hoogte houden van onze vorderingen.

Harry van der Sleen.

266

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [17 oktober 2009]
Onderwerp:Wandelen over de grens

Beste Harry,

Gefeliciteerd, wat een mooi plan om de grensstenen bereikbaar te maken. Niet eenvoudig om te realiseren, lijkt me. Ik ben benieuwd naar jullie vorderingen. Hebben jullie al een idee hoeveel tijd het hele project in beslag gaat nemen? Misschien is het leuk om via Op de Grens zo nu en dan verslag te doen.

Hartelijke groeten,

Aafke de Wijk

265

Van:Harry van der Sleen, Enschede [16 oktober 2009]
Onderwerp:Wandelen over de grens

Beste mensen,

Het gevaar trotserend dat ik er een gewoonte van maak, heb ik jullie toch wederom goed nieuws te melden.

“Vijf goede groene ideeën krijgen hulp
Persbericht | 14-10-2009

Vijf ideeën van burgers 'met groene harten' krijgen hulp bij de uitwerking van minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De minister ondersteunt de initiatieven op maat. Dat betekent dat gekeken wordt wat de initiatiefnemers nodig hebben om het idee van de grond te trekken. Dat kan zijn door advies en praktische ondersteuning van LNV-ambtenaren, door procesgeld beschikbaar te stellen, door het LNV-netwerk in te schakelen of door gebruik te maken van onderzoeks- en kennisinstituten.

De vijf goede groene ideeën zijn:
* Scouts aan de slag in de natuur: Limburgse scouts werken mee aan landschapsonderhoud.
* Het ommetje om het groene erf: bewoners van Emst geven dorpsplan handen en voeten.
* Wandelen over de grens: historische werkgroep Enschede maakt grensstenen beleefbaar voor wandelaars.
* Het groene dorp in het groen: vereniging dorpsbelang Wirdum maakt plannen voor een groen dorp in een groene omgeving.
* Duizend groene handen: één vrijwilliger mobiliseert bijna duizend mensen om een natuurgebied te maken.

Wandelen over de grens

De historische werkgroep Enschede wil oude grensstenen herstellen langs een groot gedeelte van de Duits-Nederlandse grens. Grensstenen worden bereikbaar en beleefbaar gemaakt en er wordt hard gewerkt om landschapselementen langs de route te herstellen. Elke steen heeft zijn eigen spannende verhaal wat het ook voor de jeugd interessant maakt. Door de verspreide ligging en lengte van het traject zijn veel partijen betrokken. De werkgroep legt contact met de terreineigenaren en gaat het plan zelf uitvoeren. Als de wandelroute klaar is, is het een aansprekend voorbeeld van wat burgers kunnen doen in hun eigen leefomgeving. Daarom ondersteunt LNV dit initiatief.”

264

Van:Harry van der Sleen, Enschede [20 september 2009]
Onderwerp:Gs 20 komt terug

Hoera! Goed nieuws!

Vanavond heb ik een telefoontje gekregen van het Kadaster uit Zwolle met het fantastische nieuws dat gs 20 bij De Lutte, eindelijk teruggeplaatst gaat worden. Deze steen was in de zomer van 2007 plotseling verdwenen en heeft toen het landelijke nieuws gehaald! Later bleek dat hij door de gemeente Bentheim veilig gesteld was.
De steen wordt een aantal meters verder van de oorspronkelijke locatie geplaatst, wel op de grenslijn, door het Duitse en Nederlandse kadaster.
Duitsland is zoals bekend, bezig met het laatste jaar van een drietal, waarin zij de zorg voor de grensstenen dragen. In het kader van de afronding hiervan wordt gs 20 dus dit jaar nog teruggeplaatst. Omdat de locatie iets verschoven is wordt dit d.m.v. een infobordje op de steen vermeld zoals we ook wel bij een aantal andere stenen aantreffen.
Men heeft van de oorspronkelijke plek afgezien i.v.m. het gevaar van beschadiging door met name uitrijdende vrachtauto's. Ik ben in elk geval blij dat hij weer op de grens komt te staan, en niet in een museum verdwijnt.

Harry van der Sleen.

263

Van:Jaap Eimers, Emmen [27 september 2009]
Onderwerp:Dubbele steen 16

Hallo Aafke,

Je bent er al vlot bij, mijn relaas te lezen. Over je vraag, of er gespit en gewerkt wordt in de omgeving van steen 16? Ik heb er niks van gemerkt, zoals je (hopelijk) op bijgaande foto kunt zien. Ik ben een hele tijd aan het prutsen geweest, om de foto als bijlage mee te sturen, geloof wel dat het nu lukt. De foto is niet denderend, maar zoals je ziet is er niets aan de hand. Ik ben onlangs weer er naar toe geweest, maar kon hem weer niet vinden!!! Maar ik was met de auto en had geen zin uit te stappen. Voor ik muurvast kwam te zitten ben ik maar voorzichtig terug gereden.

Hartelijke groeten, Jaap Eimers

262

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [26 september 2009]
Onderwerp:Dubbele steen 16

Hallo Jaap,

Wat een mooi verhaal over de vondst van de tweede steen 16.
Ik ben wel benieuwd hoe het met de oude steen 16 is die op het galgenbergje staat.
De laatste berichten waren dat daar graafwerkzaamheden zouden zijn.
Staat hij nog veilig op zijn oude plek?

Vriendelijke groeten,

Aafke

261

Van:Harry van der Sleen, Enschede [20 september 2009]
Onderwerp:Grensstenen-onderhoud

Grenssteenvrienden,

Van het Duitse kadaster kreis Borken, ontving ik het goede nieuws dat er weer wat onderhoud is gepleegd aan het grensstenenbestand van de Nederlands/Duitse grens in mijn omgeving (Enschede).
Gs 839 C aan de Hegebeek (Haaksbergen) is vernieuwd, wel staat hij nu aan de Duitse kant van de beek. Gs 854 (Glane/Gronau) Nederlandse zijde, is weer uit de Dinkel gevist en teruggeplaatst. Gs 853 Duitse zijde staat weer rechtop en ook gs 858, die door de gemeente Losser opgeslagen was, is weer opnieuw geplaatst. Hiervoor is het fundament wat omhoog gehaald zodat de steen met verbindingsijzers vastgemaakt kon worden. Al deze werkzaamheden zijn gebeurd in afstemming met het kadaster Oost in Zwolle.

Harry van der Sleen.

260

Van:Hans Hermans, Heerlen [8 september 2009]
Onderwerp:Grenszuil 213 (Avantis)

Met betrekking tot grenszuil met nummer 213 (Grensoverschrijdend Bedrijventerrein Avantis) deelde het Ministerie van Buitelandse Zaken op 2 september 2009 schriftelijk mede: "Voor de aanleg van Avantis zou het destijds noodzakelijk zijn geweest een grenssteen te verwijderen. Deze grenssteen zou thans worden bewaard in de gemeente Aken." (...)

Naar aanleiding van het gestelde heb ik geschreven: "Er werden drie ojecten verwijderd: grenszuil nr. 213, grenssteen nr. 213 en grenssteen nr. 216. Het was niet noodzakelijk de objecten te verwijderen, want op die plekken werd niet gebouwd. In Aken is niet bekend waar de drie objecten zich bevinden."
Verder schreef ik in mijn brief: "Ik vind het jammer dat in Nederland zo nonchalant met het erfgoed van onze vaderen omgegaan wordt."

Mocht het Excellentie behagen hierop te reageren, dat zal ik het t.z.t. plaatsen.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

259

Van:Hans Hermans, Heerlen [29 augustus 2009]
Onderwerp:Kasteel Rimburg

Geachte mevrouw/mijnheer Peters,

Dank voor de moeite die u deed om mij op de hoogte te stellen. Ik ontving toentertijd de gegevens van iemand uit het Duitse Palenberg, maar zoals thans blijkt, waren die gegevens niet juist.
Ik zal mijn bijdrage zo spoedig mogelijk aanpassen.

Met vriendelijke groet,
hans hermans

258

Van:P.C. Peters, ? [29 augustus 2009]
Onderwerp:Kasteel Rimburg

LS

In het artikel over kasteel Rimburg van dhr. Hermans staat beschreven dat: Het kasteel na de oorlog bewoond werd door Baron Benno v. Brauchtitsch die het later doorgaf aan zijn zoon Konrad v. Br. enz.
Dit is niet juist namelijk: Op 19 april 1898 trouwde Benno v. Brauchitsch met de toenmalige eigenaresse Fraulein Johanna Wekbeker (ook wel Weckbecker geschreven). Het echtpaar bleef kinderloos en na hun overlijden is "Die Rimburg" door vererving in handen gekomen van Dr. Jur. Siegfried v. Brauchitsch de vader van de huidige eigenaar/bewoner Konrad v. Brauchitsch gehuwd met M.Hermans.
De "Geschwister Arnold en Johanna Wekbeker uit Duesseldorf" verwierven Die Rimburg bij akte van 23 juni 1879. Arnold overleed op 18 november 1882 waardoor Johanna alleen eigenaresse werd. (zie "Die Rimburg Geschichte der Burg etc." van H. Hanssen Schlosskaplan und Archivar)
Volgens mij zijn titels als Baron e.d. niet van toepassing.
In de hoop U hiermede van dienst te zijn en met vriendelijke groeten,

P.C. Peters

257

Van:Hans Hermans, Heerlen [23 augustus 2009]
Onderwerp:Gp 87 II

Beste Dick,

Een groot compliment voor jouw foto van grenspaal 87 II met de ondergaande zon. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om een goede tegenlichtopname te maken. Jou is het gelukt.
Groeten uit het Zuiden.

hans hermans

256

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [22 augustus 2009]
Onderwerp:Schoonebekerdiep

Hallo Harry,

Dank je voor je aanvullingen. Ik was na het bezoek aan de brug al op internet gaan zoeken en stuitte daarbij op de website van Peter Dirven waar een uitgebreid verslag van jullie excursie staat, inclusief foto's van de twee plaatjes op de brug. Helaas heb ik ter plekke niet goed naar de grond gekeken. Als ik er een volgende keer kom zal ik dat goedmaken. Ik vond de foto van 160-1 met het houten onderstel interessant.
Grenssteen 100 moet ooit op zo'n sokkel hebben gestaan. Helaas is daar nu niets meer van over.

Hartelijke groeten,
Aafke

255

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [20 augustus 2009]
Onderwerp:Schoonebekerdiep

Mooie reportage van je, Aafke, van de brug over het Schoonebekerdiep. Als je nog even had gekeken op het brugdek en dan met name aan de zijkanten had je de grenssteen-nummerplaatjes kunnen zien die op de brug bevestigd zitten. Die tekens op het wegdek hebben ongetwijfeld ook met de grensmarkering van doen. De grens loopt hier midden door de beek (de zgn. Thalweg). Er is veel bijzonders aan deze fraaie brug!
We hebben deze brug bezocht tijdens de Bargerveenexcursie o.l.v. Herman Posthumus.

Ad en Lenie: http://www.adenlenie.nl
Eberhard: http://www.eberhard-gutberlett.de

Groeten en suc6
Harry ten Veen

254

Van:Hans Hermans, Heerlen [15 juli 2009]
Onderwerp:Perroens

Hallo Jos Prevoo,

Dank voor je belangstelling. Wij zijn van plan om binnenkort ook soevereine stenen, zoals perroens te beschrijven. We weten inmiddels dat stadsrechten door de Rijksbisschop van Luik verleend werden en de 'goede steden' een perroensteen mochten plaatsen met vier treden. Zelfs die treden hadden een functie, op de onderste trede mocht de stadsbode iets afkondigen, op de tweede trede mocht de schout of burgemeester iets mededelen, op de derde mocht de drossaard staan en op de vierde trede weren doodvonnissen en verbanningen uitgesproken.

Met vriendelijke groet,
hans hermans

253

Van:Jos Prevoo, Vaals [15 juli 2009]
Onderwerp:Perroens

Hallo signeurs,

Tijdens wandelingen ontdek ik vaker oude grensstenen. Toen ik later ook op internet op zoek ging naar grensstenen ontdekte ik veel verschillende sites. Interessant vond (en vind) ik de grensstenen en de daaraan gekoppelde verhaaltjes op jullie site www.opdegrens.eu. Soms zie ik ook wel soevereiniteitsstenen, of heten ze vrijheidsstenen, zogenaamde perroens, in het midden van een dorp of plaats. Weten jullie signeurs ook iets over de historie van perroens en de plaatsen waar ze staan?
In afwachting van jullie antwoord òf bijdrage in Op de Grens.

Vriendelijk groetend,
Jos Prevoo, Vaals

252

Van:Edith und Roland Grimm, Kreuzau [6 juli 2009]
Onderwerp:Land der schwarz-weiss-blauen Flagge

Hallo aus Deutschland,

Ein Exta-Dank an Hans Hermans, der erneut sein umfangreiches Wissen in deutscher Sprache unter Beweis stellt! Sehr anschaulich beschreibt er die geschichtlichen Hintergründe in der Grenzregion! Und er macht uns bewusst, welche positiven Fortschritte Europa zwischenzeitlich gemacht hat! Diese Fortschritte werden durch das Vorhandensein der alten Grenzsteine sehr anschaulich dargestellt.
Wie gut, dass wir sie heute ohne Herzklopfen jederzeit umgehen können. Bleibt zu hoffen, dass es weiterhin Menschen gibt, die sich für die Überwindung der Grenzen einsetzen!
Und die sich ferner der Grenzbeseitigung in unseren Köpfen annehmen!
Nochmals danke und freundliche Grüße an das Team von "OpdeGrens".

Edith und Roland Grimm, Kreuzau

251

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [29 juni 2009]
Onderwerp:Dukdalf in de Waddenzee

Op zaterdag 27 juni 2009, zijn Ad en Lenie Rombouts, Herman Posthumus, Harry en Dick van der Sleen, Harry ten Veen en schipper Klaus Adler naar de dukdalf in de Waddenzee geweest. Tijdens de afgelopen twee grenspalenwandelingen in Overijssel kwam ieder keer ter sprake dat we de dukdalf in de Waddenzee ook maar eens moesten gaan bezoeken. Na wat informatie, gebel en ge-mail heeft Lenie iemand bereid gevonden die ons daar naartoe zou varen. Het was maar een kleine boot, vandaar we het niet op de nieuwssite hebben bekend gemaakt.

In Nieuweschans hadden we afgesproken bij de twee oude grenspalen in het centrum. In de omgeving van Nieuweschans hebben we nog enkele grenspalen gevonden in de hoge begroeiing en zijn ook naar de meest oostelijke grenspaal 196 geweest. Om 15.00 uur hadden we bij de sluizen van Nieuwe Statenzijl een afspraak met de schipper van de boot. Maar eerst zijn we nog even bezig geweest om te proberen 202V te vinden maar helaas. Wel heeft Harry van der Sleen nog wat rek- en strek-oefeningen kunnen doen bij grenspaal/steen 203. Op weg naar de boot zagen we ook nog Midas Dekkers, maar die herkende ons niet. Dan om 15.15 uur met de boot over de Waddenzee richting dukdalf, dit was op zich al een prettige belevenis, lekker weer en een fris biertje erbij, wat wil je nog meer.

En dan het hoogtepunt, de schipper kon met zijn boot bij de dukdalf komen zodat diegene die dat wilde en durfde op de dukdalf kon klimmen. Toen ik begon te klimmen kwam Harry ten Veen (natuurlijk) al meteen mij achterna. Herman deed ook een poging maar kwam niet verder dan de eerste verdieping en Harry van der Sleen kon niet mee want die moest foto's maken. Ook de schipper genoot zichtbaar en dacht dat wij al op de boot terug waren en ging er vandoor. Daar zaten we dan met z'n tweetjes, gelukkig wel hoog en droog.
Na wat geschreeuw en geroep kwam hij ons toch weer ophalen en gingen we weer door dezelfde vaargeul terug naar de sluizen, waar we omstreeks 18.00 uur weer waren. We hebben afscheid genomen van de schipper en van elkaar en omstreeks 18.30 u. is iedereen huiswaarts gekeerd. We hebben een onvergetelijke dag gehad, prima weer en een leuk gezelschap. Volgens de schipper is het mogelijk om de dukdalf ook wandelend te bezoeken. (wadlopen). Misschien proberen we in het najaar of anders volgend jaar een wadlooptocht te organiseren en dan iedereen in de gelegenheid te stellen om deel te nemen. Mocht dit zo zijn, dan zullen we dit op beide nieuwsgroepen t.z.t. kenbaar maken.

250

Van:T. Nijhuis, Lattrop [29 juni 2009]
Onderwerp:Punt van Lattrop

Hallo,

Leuke site, vooral het stukje over de punt boven Lattrop. Wat ik een beetje mis is het leuke feit, dat je op een bepaalde plek in die punt op Nederlands grondgebied de zon over Duitsland ziet opkomen, en ook weer over Duitsland ziet ondergaan! Dit alleen vermoedelijk rond de langste dag. Exacte data weet ik dus niet, maar dat zou u aan de plaatselijke bevolking kunnen vragen.

Met vriendelijke groet: T. Nijhuis, Lattrop

249

Van:Arie de Haan, Enschede [22 juni 2009]
Onderwerp:Granieten grenspaalgaten

Nee, we zijn niet gek, de gaten bovenin de granieten grenspaaltjes zijn niet bedoeld om er een schroefoog oid. in te bevestigen.
Dit gat is het middelpunt van de paal, dus het ware grenspunt. Hierin kan men een jalon (zo'n rood-witte stok) plaatsen bij het landmeten.

Groeten,
@rie

248

Van:Hans Hermans, Heerlen [22 juni 2009]
Onderwerp:Proficiat

Beste Dick,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Alweer twaalf maanden verder, maar geen 'jaartje' ouder. Jij sprankelt van ondernemingslust en dat werkt aanstekelijk. Ik zie met belangstelling de enorme uitbreiding van je webstek tegemoet en als ik weet, dat je in luttele dagen, meer dan duizend foto's geschoten hebt, ben ik overtuigd, dat we nog veel te verwachten hebben. Met jouw speurzin voor detail, ontdek je op verscholen plekjes facetten, die nooit eerder gerubriceerd werden. Die belangstelling voor de kleine dingen des levens, wens ik je ook op alle ander gebied. Natuurlijk ook een goede gezondheid, mentale en fysieke krachen, die onontbeerlijk zijn.
Maak er met mensen die je lief zijn een mooie dag van.

Hartelijke groeten,
Miriam en hans

247

Van:Hans Hermans, Heerlen [16 juni 2009]
Onderwerp:Pijnappel

Beste Dick,

Alweer een verrassing! Ik heb goede contacten met Ben Veldstra, die zich bezig houdt met symbolen. Hij schreef op zijn webstek iets over de PIJNAPPEL en vroeg aan mij of hij de foto met de pijnappel boven op de perroen mag gebruiken. Op deze manier wordt ook jouw prachtige webstek opnieuw onder aandacht van het geëerd publiek gebracht. Kijk eventueel even bij http://www.bovenlichten.net/id285.html waar de pijnappel in de belangstelling staat.

Hans Hermans

246

Van:Hans Hermans, Heerlen [24 mei 2009]
Onderwerp:Modderzelte

Modderzelte en Schele Beier, ja beste Aafke, over dat vraagstuk buigen zich legioenen. Het ligt bij Windesheim en het bordje zou van de ANWB kunnen zijn, maar sommige mensen denken daar anders over: ''Twee wandelaars die langs het bordje waren gelopen, vroegen zich af hoe dat zit. Ze hebben verder gezocht en konden ons vertellen dat de afdeling bewegwijzering van de ANWB al 6 jaar worstelt hierover. Het bordje is namelijk niet van de ANWB... Deze twee wandelaars hebben zowel bij de gemeente Zwolle als Hervormd Windesheim om een antwoord gevraagd.'' (...)
Ik ben zeer benieuwd wie of wat hier te water gelaten werd en wat ANWB betekent. Toch niet 'Alweer Nieuw Warrig Bord'?

Vriendelijke groet,
hans hermans

245

Van:Hans Hermans, Heerlen [22 mei 2009]
Onderwerp:‘Limburg op zijn smalst’

In Belgisch Limburg was al maanden bekend, dat er op zaterdag 23 mei 2009, midden op de Maas, tussen de twee palen met nummer 116, een groots opgezet verbroederend feest zal plaatsvinden. Maar vreemd genoeg was aan de Nederlandse kant, in Berg aan de Maas, geen mens op de hoogte. Het Belgisch-Limburgs provinciebestuur heeft kosten noch moeite gespaard om van het volksfeest een succes te maken. Het veerpontje HAOL EUVER, wordt omgetoverd tot een dobberende bühne. De Belgische Limburgers promoten op deze wijze het 'Limburggevoel' van de provincie, die 170 jaar geleden ongewild gescheiden werd. Van 1830 tot 1839 behoorde Limburg aan Belgie, maar in 1839 kwam een gedeelte aan de oostzijde van de Maas bij Nederland. Duizenden brieven van zorgzame Limburgers, werden als niet ontvankelijk verklaard. Voor de katholieke bewoners van Nederlands Limburg braken zeer moeilijke tijden aan. Waarschijnlijk is dat ook de reden, dat in Nederlands Limburg, tot vandaag toe, met geen woord over het verbroederingsfeest geschreven werd.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

244

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [18 mei 2009]
Onderwerp:Grenspalenwandeling Glane-Overdinkel

Zaterdag 16 mei 2009 had Harry van der Sleen een grenspalenwandeling georganiseerd vanaf Glane 851-B tot Driland naar de beroemde en beruchte Drielandsteen 862/1. Jammer dat de belangstelling wat tegenviel, 2 dames en 7 heren waren aanwezig. Wat veel goed maakte was het schitterende weer, zonnige perioden met prachtige blauwe bloemkoolwolken. Wel was het af en toe behoorlijk zoeken vanwege de weelderige begroeiing van bramen en brandnetels. We hebben in totaal 35 grenspalen gevonden, grenspaal 854 d-zijde was verdwenen en bij grenspaal 856-B konden we niet bijkomen vanwege ingezaaid roggeveld. In Overdinkel hebben we halverwege de grenswandeling het Smokkelmuseum bezocht. Daarna weer verder naar het Drielandpunt 862/1. Terug bij de auto's in Glane hebben we met toestemming van de bewoner grenspaal 851-B in zijn prive tuin kunnen fotograferen. Was voor mij de kers op de taart, want deze had ik nog niet in mijn collectie. Terug bij hotel Driland hebben we genoten van koffie en glaasje bier. Om 17.00 uur hebben we afscheid genomen en Harry en Hyls bedankt voor de organisatie. Weer een dag die ons nog lang zal heugen. Nogmaals bedankt Harry en Hyls.

243

Van:Hans Hermans, Heerlen [12 mei 2009]
Onderwerp:Spel zonder Grenzen

Gebouw Rolduc (Foto: Hans Hermans)

Inmiddels is het Land van Rode als samenwerkingsverband tussen Kerkrade in Nederland en Herzogenrath in Duitsland een begrip. In Herzogenrath wordt op zaterdag 20 juni 2009 een groots opgezet Spel zonder Grenzen georganiseerd. Vijftig teams uit de Euregio kunnen hieraan deelnemen. De organisatie wenst, dat door het evenement de Europse buren elkaar beter leren kennen en de 'angst' voor de grens overwonnen wordt. De burgemeesters van de grensgemeenten Herzorgenrath en Ubach-Palenberg in Duitsland, en Kerkrade, Schaesberg (Landgraaf) en Schinveld (Onderbanken) in Nederland, ondersteunen het project. (Opmerking van de schrijver: Het is vooralsnog onduidelijk waarom de grensgemeente Heerlen, niet genoemd wordt.)

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

242

Van:Adrie Broeren-Rip, Schiedam [8 mei 2009]
Onderwerp:De Bontepaal

De Bontepaal

De werkgroep Kethel van de Historische Vereniging Schiedam doet op dit moment onderzoek naar de voormalige grenspalen met name de Bontepaal in Kethel. De Bontepaal troffen wij aan in Alphen aan de Rijn en in Delfshaven noemde men het tolhuis Bonte Paal.
De ene Bontepaal in voormalig Kethel (nu behorend bij de gemeente Schiedam) staat nu weer in ere hersteld op zijn oude plek op de Harreweg. Vroeger was het grensgebied Kethel, Vrijenban en Hof van Delft.
Onze vraag is weet u waarom men spreekt van een Bontepaal, hij is niet bont of veelkleurig, bijgaand zend ik u een foto van onze ‘Bontepaal’ in de hoop dat u ons iets meer over de naamgeving kunt vertellen.

Met vriendelijke groet,
Adrie Broeren-Rip, werkgroep Kethel

241

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [1 mei 2009]
Onderwerp:d-nl grenspalen

Hallo grenspalenliefhebbers,

Vanaf vandaag 1 mei hebben we alle gevonden D-Nl grenspalen op de website staan. We willen binnenkort de lay-out van de website nog een beetje aanpassen, en ook andere categorieën invullen o.a. B-NL grenspalen. Er zijn af en toe vragen om de coördinaten op de website te zetten. Dit willen we eigenlijk niet doen omdat er misschien misbruik van wordt gemaakt. Wel willen wel op verzoek voor alleen diegene die zich hebben aangemeld bij onze nieuwsgroep de coördinaten toezenden per e-mail.

Vriendelijke groetjes van
Ad en Lenie.

Terug Verder