Grensforum (5)

Terug Verder

200

Van:Mark v.d. Bunt, Haaksbergen [5 januari 2009]
Onderwerp:Grenspalen vinden in Haaksbergen

Goedeavond,

Ik had een vraagje aan u alstublieft. Wij wilden is gaan proberen om alle grenspaalen te kunnen vinden in haaksbergen. Maar bestaat er een soort route beschrijving waar je moet zoeken bv of war je ze kan vinden?

Mark v.d. Bunt

199

Van:Maria Beening, Aalten [28 december 2008]
Onderwerp:Spoken in het Wooldse Veen?

Hallo grenspaalbewonderaars,

Ook ik heb al eens lopen speuren in het Wooldse Veen naar grenspalen, en al heel wat gevonden ook. Maar het blijft een gevaarlijk gebied. Er staat een groot informatiebord bij de ingang en ook ik dacht: dat lukt wel. Natte pootjes en een vriend die dacht: ik verzuip nog een keer door het zoeken naar die grenspalen!
Geluk of niet, wij spraken op die dag een man die ons de tip gaf om alleen het veen in te gaan wanneer het flink gevroren had en dan een paar dagen achtereen. Jullie begrijpen misschien dat het bij mij begint te kriebelen met de vorst, maar mijn vriend is nog niet zo enthousiast na het horen van zulke berichten. Even wachten dan maar?
Veel succes en plezier allemaal in het nieuwe jaar met het speuren naar nieuwe grensstenen. En: droge voetjes!

Groet uit Aalten, van Maria Beening.

198

Van:Dick Waanders, Almelo [26 december 2008]
Onderwerp:Gevaarlijke veengebieden?

Beste Mark,

Misschien hebt u het nieuws van vandaag gehoord, of Teletekst gelezen? Gisterenavond zijn in een Veengebied bij Winterswijk (gelijksoortig als het Haaksbergerveen) twee wandelaars verdwaald en de vrouw is tot aan haar borst vast komen te zitten in het veen. Het heeft de hulpdiensten veel tijd en moeite gekost om de slachtoffers te vinden. Vanwege de duisternis en vanwege de slechte telefoonverbinding. In afgelegen veengebieden staan geen zendmasten voor mobiele telefoons.
Berucht voor alle veengebieden zijn de zg. 'veenlijken', en zelf hebben we ervaren dat het er ook kan spoken.

197

Van:Mark v.d. Bunt, ? [26 december 2008]
Onderwerp:Gevaarlijke veengebieden?

Goedemiddag,

Ik zag een stukje over het opzoeken van grenspalen naar bijv. Haaksbergen, getiteld : Verdwenen in het veen 1 en Verdwenen in het veen 2. Nu wordt er beschreven dat het daar levensgevaarlijk is om weg te zakken en te verdrinken in het moeras. Nu is mijn vraag: is dat werkelijk zo gevaarlijk?

Mark v.d. Bunt

196

Van:Peter Dirven, Belgie [21 december 2008]
Onderwerp:Grenspaalwandeling DR/OV 20/12/2008
Gp 2Foto's van Peter Dirven

Beste grenspaalvrienden,

Ook voor mij was het een zeer leuke en interessante dag. In een (internationaal) gezelschap een gezamelijke hoby uitvoeren is steeds leuk. Harry bedankt voor de organisatie. Het is zeker voor herhaling vatbaar.

P.S. Het is uiteindelijk wel Jannis die GP10 gevonden heeft. Hij was me nog net voor. Het betekent wel dat de match tussen het zuiden en het noorden op het veld van het noorden door het zuiden gewonnen werd. De foto's tonen behalve het gezelschap ook GP 2 van de Drenthe-Friesland grens vanuit Friesland.

Met vriendelijke groeten,
Peter Dirven

195

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [21 december 2008]
Onderwerp:Grenspaalwandeling DR/OV 20/12/2008
Deelnemers zonder HarryFoto van Harry ten Veen

Beste mensen

Deze Internationale(!) grenspaalwandeling was een groot succes. Het weer werkte goed mee; het was aangenaam, vooral in het bos. We begonnen bij paal 1 het drieprovincieënpunt DR/FR/OV en pikten ook nog DR/FR 2 mee. Eindpunt van deze dag was bij paal 46 die samen met een grenssteen vlak naast de A32 staat. We ontdekten zelfs nog nieuwe grenspaaltjes. Bij grenspaal 7 zei Peter Dirven "ik zie de paal daar al", waarop ik antwoordde, "dat kan niet want hij staat ginder". Maar inderdaad op 20 mtr afstand van de 7 die in de greppel staat, staat paal 6 in dicht dennenbos. Dat was een geweldige vondst. Grenspaal 10 werd ook door Peter ontdekt. Ik wist wel hij waar had moeten staan maar ik had hem nooit aangetroffen. Nu stond hij fraai te pronken, maar een klein stukje boven het maaiveld uit, maar toch. Nog bijzonderder werd het toen we bij de bewoners van het huis vlakbij maar liefst twee palen in de tuin aangewezen kregen. Waarschijnlijk paal 9, die ik ooit nog in situ vond en waar nu allen nog de eiken funderingspaal te zien is, en paal 11. Welnu beter in de tuin dan ergens in de sloot liggen te roesten. Bij gp 43 kregen we van Harry van der Sleen nog een kruidenbittertje gepresenteerd. Dat schijnt een Twentse gewoonte bij de grenstochten te zijn. Nou, ook in NW-Overijssel smaakt zo iets voortreffelijk. Zo ben ik op eigen terrein dus nog overtroeft door dit gezelschap, overigens zeer ervaren en kundige, grenspaalzoekers. Mannen bedankt! Ik vond het gezellig en leerzaam en kijk al weer uit naar de volgende tocht.
Bijgaande foto is de enige met iedereen (behalve ikzelf) erop en toont paal 4. Op de foto ontbreekt de hond Sam want die was eventjes op jacht.....

Groeten en suc6
Harry ten Veen

194

Van:Hans Hermans, Heerlen [20 december 2008]
Onderwerp:Vaals bevrijd

Drie hoge Amerikaanse officieren op 13 september 1944 bij het Drielandenpunt in Vaals. Ik schreef erbij dat Vaals op 20 oktober bevrijd werd. Van oorlogsdeskundige Arno Lasoe uit Heerlen ontving ik het volgende bericht:
''Wat Vaals betreft werd deze plaats historisch gezien op 19 oktober 1944 bevrijd. Maar omdat op die dag de burgemeester nergens te vinden was, werd Vaals pas de volgende dag als bevrijd gebied verklaard.''(...)

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

193

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [17 december 2008]
Onderwerp:Bijbelse grenspalen

Dag Dick e.a.

Ik heb eens op internet in de online statenbijbel gekeken: http://www.statenvertaling.net/
De zoekterm landpale komt voor: 156 verzen in 62 hoofdstukken en landpalen: 71 verzen in 56 hoofdstukken. Het door Dick aangehaalde vers lijkt op Deuteronomium 19:14. De bedoelde tekst vind je ook in Spreuken 22:28 en 23:10.
Het woord landpale wordt in andere vertalingen anders gebruikt; zie hier maar: http://www.bijbelvertaling.info/bijbelboek5_19_14
Ook het woord grensteken wordt in dit vers wel gebruikt, en ook grenssteen / grensstenen.

Groeten en suc6
Harry ten Veen

192

Van:Dick Taat, Lonneker [11 december 2008]
Onderwerp:Bijbelse grenspalen

Waarde grenspaalvrienden,

Ik weet niet meer wie me al eens eerder op gewezen heeft op het feit dat de Bijbel melding maakt van een grenssteen. In de oudheid waren grensstenen of beelden die de grens aangaven, heilig. Processies langs die monumenten waren al bij de Romeinen in zwang. Hun grensstenen hadden vaak de vorm van een zuil, of een gestileerde hoge vaas.
"Voorjaarswandelingen" rondom het stadsgebied werden al gehouden in de middeleeuwen zo lang als er steden bestaan. Soms ging het (op 1 mei?) langs heiligenbeelden, landkruisen, kapellen, wind- of watermolens. Als een soort inspectie van het eigen territoir.
J.J. van Deinse wijst ons op Deuteronomium 27:17 (in zijn boek "Uit het land van katoen en heide" pag. 246 deel 1, in het artikel over de gleuven in de Plechelmuskeerk): "Vervloekt zij de man, die zijns naasten landpale verrukt."

Dick Taat.

191

Van:Arthur Cransveld, Vaals [6 december 2008]
Onderwerp:Hans Hermans

Via een stukje in de krant kwam ik op site "Op de Grens" terecht. Ik lees steeds met veel interesse alles wat door Hans Hermans wordt opgeschreven, niet alleen op deze site maar ook zijn steeds weer interessante artikelen in tijdschriften zoals o.a. de Natuurgids e.a. Zijn liefde voor zijn geboortestreek en alles wat daar mee te maken heeft blijkt steeds weer uit zijn leerzame bijdragen.
Hans ik heb vaak dingen gelezen waar ik nog niets of niet veel vanaf wist en er veel van geleerd. Chapeau.

Groeten, Arthur Cransveld - Vaals

190

Van:Guido Leenders, Vaals [28 november 2008]
Onderwerp:Noonk

Beste grenspalenliefhebbers, beste noonk Hans,

Eindelijk heb ik tijd gevonden eens een blik te werpen op deze webpagina’s. Ik moet toegeven dat ik verbaasd ben over alle wetenswaardigheden die ik hier ben tegengekomen.
Zonder anderen tekort te doen ben ik vanzelfsprekend het meest geïnteresseerd in de rubriek van Hans Hermans, niet alleen vanwege het feit dat Hans mijn Noonk (Oom) is, maar veel meer omdat de inhoud veelal te maken heeft met het gebied waar ik geboren en getogen ben. Ik ben zelf ook een fervent natuurliefhebber en doe vaak ideeën op door artikelen welke ik tegenkom op internet. Deze site biedt mij weer extra informatie langs onze wandelpaden en spoort mij weer aan onbekende gebieden te verkennen.
Iedereen die actief is met en op deze site wens ik veel succes toe. Chapeau!!

Groeten, Guido Leenders.

189

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [16 november 2008]
Onderwerp:Grenspaal B-N 193 opnieuw onthuld
Afbeelding: Plaatsing van de paalPlaatsing van de paal

Hallo allemaal,

Op vrijdag 14 november 2008 om 15.30 uur is op de grens Luyksgestel - Lommel grenspaal 193 opnieuw onthuld.
Beide burgemeesters van de Gemeente Bergeyk en Lommel hebben een kort toespraakje gehouden. Daarna zijn er zoals gewoonlijk verschillende processen verbaal ondertekend. Ook een delegatie van de grenspalencommissie en kadaster waren aanwezig. Jammer dat er maar weinig grenspalenspotters waren, alleen Eef Berns en zijn vriendin Karin, Peter Dirven en ik zelf. We hebben onder het genot van een drankje en een hapje nog een tijdje wat bijgepraat en om 17.00 uur was de ceremonie voorbij.

Groetjes
Ad en Lenie Rombouts.

188

Van:Hans Hermans, Heerlen [11 november 2008]
Onderwerp:Grenswandelroutes

Reactie op bericht 187:
Harry heeft gelijk, in Nederland is het inderdaad moeilijk om van de ene paal naar de andere te wandelen, maar (niet) toevallig staan grenspalen op de grens en gelukkig gelden er in Duitsland andere wetten. Als in Duitsland de landsgrens gelijktijdig perceelgrens is, mag je er gerust lopen, want dan is Paragraaf 49 van toepassing. Kijk daarvoor bij “Paragraaf 49” in mijn rubriek hoe alles in elkaar zit.
Tip: Wandel aan de Duitse kant van de grens!

Vriendelijke groet,
Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

187

Van:Harry van der Sleen, Enschede [9 november 2008]
Onderwerp:Grenswandelroutes

Hallo grenssteenvrienden,

Ik heb een mogelijke oplossing gevonden voor het probleem waar we vaak tegenaan lopen als grenssteenhobbyisten, namelijk de ontoegankelijkheid van veel grensstenen. Dikwijls staan deze stenen op plaatsen waarvan het ongewenst of zelfs strafbaar is deze te betreden. Er zijn zelfs al bekeuringen uitgedeeld binnen onze club.

Om een einde te maken aan dit probleem is het dus noodzakelijk om deze plaatsen, legaal openbaar te maken voor geïnteresseerden. Wat dit betreft zit de tijd ons mee! Er worden namelijk door veel gemeenten in Nederland allerlei beweeg- en beleefroutes in het leven geroepen. Dit zijn fiets- of wandelroutes met een thema. Grensstenen en commiezenpaadjes zijn als thema zeer geschikt, heb ik persoonlijk ervaren. In mijn gemeente (Enschede) heb ik een gehorig en enthousiast gehoor gevonden voor dit idee.

Ik zou dan ook hierbij iedereen willen oproepen die in of bij een grensgemeente woont, contact te zoeken met een wethouder of ambtenaar die het buitengebied in zijn portefeuille heeft. Maak een afspraak met deze persoon en kom met een voorstel dat dus inhoudt, een bij voorkeur, wandelroute over de voormalige commiezenpaden te laten aanleggen, die van grenspaal naar grenspaal gaat. Dus niet een route die zo af en toe een grenspaal aandoet. Zoek daarbij eventueel zoveel mogelijk samenwerking met andere organisaties zoals: heemkunde verenigingen aan weerskanten van de grens, de regio, de euregio, landbouworganisaties (Stawel, Dienst Landelijk Gebied), buurgemeenten e.d.

Wat ook heel belangrijk is, is uit te zoeken of je gemeente onder een Leadergebied valt. Dit is een Europees subsidieproject dat dit soort initiatieven financieel ondersteunt. Kijk hiervoor op www.leaderplus.nl. Je ambtenaar kan dan contact opnemen met mensen die leader uitrollen.

In Enschede hebben we als opzet gekozen voor een struinroute, een route die avontuurlijk is omdat er zo weinig mogelijk ingegrepen wordt in het bestaande landschap.
Ik hoop dat jullie dit bericht serieus nemen en niet alleen lezen en voor kennisgeving aannemen. Doe hier ook echt iets mee! Nu hebben we een bruikbaar middel in handen om onze belangen te behartigen. Bedenk wel dat als wij, grenssteenhobbyisten, hier niets mee doen, niemand hier iets mee doet. Het zou ontzettend jammer zijn deze kans voorbij te laten gaan! Denk niet dat je als eenling toch niets kunt bereiken want dat kun je wel, dat heb ik dus zelf ondervonden.

Veel succes!

186

Van:Hans Hermans, Heerlen [7 november 2008]
Onderwerp:'Verboden Zone'

Mijn geboorteplaats is Lemiers, onder de 'rook' van Vaals. Ik kan mij herinneren, dat na de 2e Wereldoorlog de bewoners van Oud-Lemiers, een gehucht tegen de Duitse grens aan, een pasje hadden omdat zij in de 'Verboden Zone' woonden. Dat pasje werd ook verstrekt aan boeren, die in de Verboden Zone land hadden dat zij bewerken moesten.
Een dergelijke Verboden Zone zou ook bestaan hebben tegen de Belgische grens aan. Die strook evenwijdig aan de Belgische grens, werd soms "Niemandsland" genoemd. Die term is natuurlijk fout, maar een feit is, dat sommige mensen zich die strook kunnen herinneren.
Wie weet iets meer hiervover? Tot hoe lang heeft die strook bestaan?

Historische Heemkunde Hans Hermans Heerlen

185

Van:Hans Hermans, Heerlen [4 november 2008]
Onderwerp:'Zwischen-Zeiten'

In Aken vindt thans voor de twaalfde keer het Internationale Vertelfestival met de naam ‘Zwischen-Zeiten’ plaats. Hier wordt aandacht besteed aan de meeste uiteenlopende aspecten: Wandelen langs grensstenen, bezoek aan de multireligieuze Citykerk van Aken en aan het Huis der Kunsten in Monschau bij Aken. Zeventien vertellers uit verschillende landen, die om de een of andere reden Grenspendelaars zijn, doen hun zegje over verleden, heden en toekomst.
Verdere informaties over ‘Zwischen-Zeiten’, zijn te vinden op internet http://www.maer.de en via e-mail bij reginasommer@aol.com.

Historische Heemkunde Hans Hermans Heerlen

184

Van:Hans Hermans, Heerlen [2 november 2008]
Onderwerp:Wigboldstenen

Hallo Harry,

Veel succes met jullie WIGBOLD, kijk volledigheidshalve ook even bij
https://www.opdegrens.eu/hansh/wigbold1.html


Vriendelijke groet,
Hans Hermans

183

Van:Harry van der Sleen, Enschede [31 oktober 2008]
Onderwerp:Wigboldstenen

Een tijdje terug heb ik aangekondigd dat ik met nieuws zou komen over wat er in mijn woonplaats Enschede gaat gebeuren op het gebied van het begrip WIGBOLD. Ik kan jullie nu meedelen dat er in Enschede een primeur op stapel staat. Op 1 november 2008 gaan wij, de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, onder auspiciën van de loak(grens)stenencommissie waar ik dus deel van uit maak, 6 grensstenen onthullen. Deze stenen geven het oude wigbold van Enschede aan. Dit zijn dus niet de originele stenen, die zijn helaas verdwenen, maar replica’s.
Er zijn meerdere steden die een wigbold gehad hebben, maar Enschede is de eerste stad die deze historische situatie weer zichtbaar maakt met grenspalen, zgn. wigboldpalen. Voor degenen die hier meer over willen weten, staat er op onze website het een en ander. http://www.shsel.com/?m=commissies&p=loakstenen
Ook is er een folder verkrijgbaar bij de V.V.V. Enschede met een wandelroute langs deze wigboldstenen. Al met al een heel project waar we lang mee bezig zijn geweest en erg trots en tevreden over zijn. Ik zou zeggen als je in de buurt bent, kom dan eens kijken.

182

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [31 oktober 2008]
Onderwerp:Grenswandeltocht DR/OV

Beste mensen,

Op 20 december aanstaande zijn Herman Posthumus, Rien de Schipper en yours truly van plan een tocht langs de DR/OV grens te maken, te beginnen bij gp2. Afhankelijk van hoever we willen gaan bestaat de tocht uit tochtjes per auto, een wandeling in het bos van Landgoed de Eese en stukjes in weiland en akker. Gewoon een normale grenstocht dus maar nu alleen langs al bekende palen. Voor inspiratie kijk hier:
http://home.planet.nl/~veenhh/borderland/overijssel/dr-ov.htm

Iedereen is welkom, meld je eventueel via mail bij mij aan.

Groeten en suc6
Harry ten Veen

181

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [25 oktober 2008]
Onderwerp:Grenssteen Oosterse Bos
Afbeelding: Gp 154?Gp 154?

Grenspalen liefhebbers,

Tijdens onze wandeling van het Noaberpad troffen we in het buurtschap Oosterse Bos ten westen van Schoonebeek een grenspaal aan in de tuin van de Familie Holties op nummer 17. We hebben bij Mevr. Holties aangebeld om te vragen hoe deze steen in hun tuin is terecht gekomen. Zij vertelde ons dat deze steen door de voormalige bewoner (boer) uit het Schoonebeekerdiep is gehaald tijdens de kanalisatie. Op de voorkant van de steen staat een H en aan de achterkant een N, er staat ook een nummer op, maar is moeilijk te lezen vanwege overschilderen met witte kalk. Mevrouw stond er bij en daarom wilde ik de witte kalk er niet af halen om duidelijkheid te krijgen over het nummer. We vermoeden dat het gaat om een steen met nummer 154 bij het Willemsbrugje. Tijdens het wandelen zijn we langs de vrij nieuwe granieten stenen gekomen met nummer 154 bij het Willemsbrugje. Misschien is het oud nieuws maar we zijn toch benieuwd naar meer informatie.

Groetjes Ad en Lenie Rombouts.

180

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [25 oktober 2008]
Onderwerp:Naast de Grens

Beste Hans,

Ik heb twee adviezen voor je: gebruik je gezonde verstand en accepteer dat je nooit altijd en iedereen tevreden kunt stellen.

Met vriendelijke groeten,
Aafke

179

Van:Hans Hermans, Heerlen [24 oktober 2008]
Onderwerp:Naast de Grens

Beste Aafke,

Dank voor je duidelijke reactie. Daar kunnen we verder mee. De fout ligt waarschijnlijk bij mij, omdat ik minder goed aanvoel, dat een grensoverschrijdende Springbalsemien net wel nog kan en grensoverschrijdende stoppelvelden iets moeilijker liggen. Ik hoorde van iemand dat een grensoverschrijdende trein best interessant is en van iemand anders dat zo'n trein geen boodschap heeft. Toen ik met de serie begon, was het 'recept' heel eevoudig. Bij voorkeur niet over religie en niet over politiek, want met die twee onderwerpen kan men, onbewust en ongewild, andere mensen krenken. Jouw stelling: 'Ik wil juist graag meer weten over alles wat wèl met de grens te maken heeft !' (...) - vind ik zeer uitdagend. Daarom zou ik b.v. graag van jou en andere lezers vernemen, welke aspecten grensrelevant zijn.

Vriendelijke groet,
Hans

178

Van:Henk Bakker, Hardenberg [20 oktober 2008]
Onderwerp:Eigenaar van grenspalen

N.a.v. uw artikel in GIN het volgende. Als WKPB beheerder (wet kenbaarheid publiek rechtelijke beperkingen) kwam ik ook met de vraag wie is eigenaar van de grensstenen. Deze vraag heb ik bij de Hollandse Cirkel gedropt, zie onderstaand mailverkeer. De grensstenen in de oude gemeente Hardenberg zijn thans allemaal gemeentelijk monument. Bij de oudheidkundige vereniging Hardenberg is een boekwerk met foto's van de grenspalen aanwezig.
Ik hoop dat u hier wat aan heeft, met betrekking tot onderhoud en eigenaren.

m.v.g. Henk Bakker

177

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [19 oktober 2008]
Onderwerp:Naast de Grens

Beste Hans,

Over jouw bijdragen aan Op de Grens hebben we zowel wat kwantiteit als wat kwaliteit betreft niets te klagen. Toch heb ik er wel eens bedenkingen bij. Ik vind namelijk dat de bijdragen wel degelijk iets te maken moeten hebben met de grens. En dan mag je het begrip 'grens' wat mij betreft breed zien. Twee voorbeelden: het verhaal over de springbalsemien vind ik nog net kunnen. De natuur kent geen grenzen, behalve natuurlijke barrières zoals de oceanen. Als planten door mensenhand over deze barrières gebracht worden en dan ook nog letterlijk op een grens terechtkomen dan heeft dat voldoende relevantie. De bijdrage 'Stenen tussen de Stoppels' daarentegen heeft, behalve de mooie foto, niets met de grens te maken. Ik vind de relatie met de grens in dit stukje een beetje gekunsteld.
Nogmaals, ik trek de kwaliteit van je stukjes niet in twijfel.
Persoonlijk ben ik best gek op het soort weetjes die je in je bijdragen ventileert. Ik heb misschien wel vooral last van de ladingen informatie die we in deze tijd over ons heen krijgen. Om dan Op de Grens te vullen met allerlei op zich best interessante informatie die in feite niets met de grens te maken heeft vind ik niet echt nodig. Ik wil juist graag meer weten over alles wat wèl met de grens te maken heeft. Wat mij betreft wordt er duidelijke grens gelegd als een bijdrage de vorm krijgt van een meningvormend pamflet dat op geen enkele manier gerelateerd is aan het doel van Op de Grens. Dat doel is volgens mij nog steeds het bieden van een platform voor alles wat met grenzen en grensstenen te maken heeft.

Met vriendelijke groeten,
Aafke de Wijk

176

Van:Hans Hermans, Heerlen [18 oktober 2008]
Onderwerp:Naast de Grens

Jammer vind ik, dat geen echt discussie op gang komt m.b.t. Naast de Grens. De sterkte van mijn rubriek of kolommen (subjectief!) is, dat ik niet streef naar kwantiteit, niet streef naar iedere tussenpaal, maar vooral streef naar kwaliteit. Met andere woorden, welke paal kunnen we liëren aan een bijzondere plant, een apart gebouw of een andere vermeldenswaardige toestand. Ik kan me best voorstellen dat sommige mensen niets met planten hebben en andere mensen niets met treinen. Het is dus niet mogelijk om het iedereen naar zijn/haar zin te maken.
Ik heb het momenteel druk met het onderwerp Vastenavond (niet Karnaval) voor een plaatselijke Heemkundevereniging. Daarna ga ik weer op zoek naar een bijzondere paal, die niet bijzonder is door zijn nummer, maar door zijn omgeving. Dat kan van alles zijn. Ik denk dat wij ons hierin kunnen vinden. Maar als er andere meningen zijn, leg ik mij daarbij neer.

Een fijn weekend en hartelijke groeten,
Hans

175

Van:Rita Melgert, Enschede [17 oktober 2008]
Onderwerp:Artikel in Geo-Info

Hallo Dick,

Ik heb net het artikel van jou en Aafke over de OGVC en Op de Grens in het oktobernummer van GEO-INFO gelezen. En je hebt volkomen gelijk, het is echt de moeite waard. Het zijn 6 mooie pagina's geworden, mijn complimenten.

Groetjes,
Rita Melgert.

174

Van:Erwin Gavic, Netherlands [12 oktober 2008]
Onderwerp:New forum

Hello,
I would like to introduce my new forum to you. This new forum is about border-issues in the world. This borderforum can be reached at
http:/www.borderforum.org/
You are kindly invited to register and (if you want to) participate in existing discussions (of which there are not many yet), to start new threads or simply link to it from your site. I case you might wonder: I have noticed that you have a website which is totally about borders or contains one or more documents about borders. I also have a collection of sites about borders and similair curiousities on my site http://grenzen.startpagina.nl/ (which is a linkcollection - in Dutch)
I hope I didn't bother you much with this mail (and I will delete this addressbooek imidiately after sending). But I hop that my forum can be used for people from all over the world to exchange ideas, experiences and photos concerning borders and border-issues.

Kind regards,
Erwin Gavic, Netherlands
http://www.borderforum.org/

173

Van:Dick Waanders, Almelo [12 oktober 2008]
Onderwerp:Verdwenen grensstenen

Het is inderdaad doodzonde dat er alweer een grenspaal van Almelo is verdwenen, er zijn er al te veel weg.
Was het een gelijksoortige steen als die in het stadsmuseum staat?
Dergelijke stenen horen absoluut niet in een puincontainer thuis, met alle risico's van dien. Waarschijnlijk blijft er zo weinig van over, maar met wat geluk is hij nog intact te achterhalen.
Omdat het waarschijnlijk om een monument gaat, kunt u aangifte doen bij de politie, en kunt u de gemeente waarschuwen. Welke afdeling u precies moet hebben kan ik zo niet zeggen.
Reken er ook op dat u niet veel enthousiasme zult ontmoeten. Het is jammer, maar een feit dat er geen belangstelling is van de overheid voor grensstenen.
Het beste is dat u zo snel mogelijk contact opneemt met de sloper en meedeelt dat ze een illegale actie hebben gedaan door de steen te verwijderen en als puin te beschouwen. De steen dient op zijn originele plek te blijven, of anderszins op een veilige plek te worden gestald.
Het is goed dat u ook de Historische Kring Almelo hebt geïnformeerd, misschien dat zij nog mankracht hebben om u te helpen met de eventuele veiligstelling van de steen.
Wij zijn op het moment helaas niet in staat tot daadwerkelijke actie.
Ik denk erover om een meldpunt op te zetten voor dit soort verdwijningen, want het neemt hand over hand toe.
Hou ons op de hoogte van uw verdere acties en het eventuele resultaat.

172

Van:Bert Nijkamp, Almelo [11 oktober 2008]
Onderwerp:Verdwenen grensstenen

Als geboren en getogen Almeloër en met m'n interesse voor historie, doet het me zeer dat er klaarblijkelijk erg onzorgvuldig met monumenten wordt omgegaan in onze gemeente. Er was mij al bekend dat een grenssteen van de Heerlijkheid Almelo afgelopen jaar is zoekgeraakt (heeft ook een artikel in de TC Tubantia gestaan), maar vandaag bemerkte ik dat er nog een grenssteen is verdwenen.
Aan de Jachthavenlaan, tegenwoordig een doodlopend straatje, stond voor zover ik me herinner paal nr. 20 (de zogenaamde Honbokenpaal). Toen ik er vandaag kwam bleek de steen verdwenen, samen met de boerderij die erachter stond.
Ik sprak een mevrouw aan die op het naastgelegen erf liep. Ze vertelde dat de steen in een container was verdwenen bij de sloop van de boerderij omdat ze er verder toch geen waarde aan hechtte.
Het bedrijf Maathuis & Braakhuis uit Reutum heeft het karwei geklaard, en wat er daarna met de steen is gebeurd?
Wat zal ik doen? Op eigen houtje op 'onderzoek' gaan? En kan ik de vermissing ergens melden? Gaarne advies in deze kwestie.

Met vriendelijke groet,
Bert Nijkamp

171

Van:Harry van der Sleen, Enschede [9 oktober 2008]
Onderwerp:Onderhoud markestenen

Wat ik kan aanraden in de kwestie bescherming markestenen, is om in elk geval bij de betreffende gemeente, de monumentenstatus aan te vragen voor de stenen. Dit is uiteraard geen 100% bescherming maar geeft toch enige mogelijkheden bij verdwijning om de overheid te mobiliseren. Wat ook nog wel helpt is een informatiebord plaatsen, door bijv. de plaatselijke heemkunde vereniging. Dit schrikt eventuele belagers ook nog wel eens af.

Harry van der Sleen.

170

Van:Dick Waanders, Almelo [8 oktober 2008]
Onderwerp:Onderhoud markestenen

Beste Bert,

Wat grensstenen betreft is er uiteraard wel het een en ander geregeld, zoals je misschien zelf weet, maar die regeling wordt de laatste 20 jaar niet meer door het Nederlandse kadaster nagekomen.
Ondanks vele pogingen, lukt het ons niet om ook maar een antwoord te krijgen op de vraag van wie de grensstenen zijn.

Markestenen vallen onder de gemeentes waarin ze staan, en het zijn veelal heemkundeverenigingen en musea die zich erover ontfermen. Voor zover mogelijk althans. Op hun originele plek staan ze nogal eens in de weg, en sneuvelen ze vaak of worden ze door een landeigenaar 'opgeruimd'. Het is immers niet mogelijk om ze permanent in de gaten te houden.

Wellicht dat onze markedeskundige Dick Taat hier nog iets aan toe te voegen heeft.

169

Van:Bert Koopman, Albergen [8 oktober 2008]
Onderwerp:Onderhoud markestenen

Ik heb, namens een achterneef van me die zéér geïnteresseerd is in heemkunde, een vraag over markestenen. Is er (überhaupt) iets geregeld om deze markestenen (en ook de grensstenen natuurlijk die ik als oud douaneman in mijn hart heb gesloten) te beschermen? Een wettelijke regeling of een ander soort regeling? Mijn achterneef ziet steeds meer markestenen in de verdrukking komen en wil ze graag voor het nageslacht behouden. Hij woont overigens in (de marke) Albergen. Ik zou een antwoord op deze vraag zeer op prijs stellen! Als je overigens tips hebt om deze stenen te beschermen dan hoor ik dat ook graag.
Met vriendelijke groet,
Bert Koopman

168

Van:Hans Hermans, Heerlen [7 oktober 2008]
Onderwerp:Dennenappel

In forumbericht 167 gebruiken Ad en Lenie Rombouts het begrip dennenappel voor de spitse punt van de NL/B grenspalen. Dat is niet fout, want het is een synoniem voor de pijnappel, tenslotte is pinus de oorspronkelijke wetenschappelijke naam. Zowel letterlijk (pinus) alsook figuurlijk (zaadproductie) was de pijnappel in de klassieke oudheid een fallisch vruchtbaarheidssymbool. De Kerk heeft in de loop der eeuwen deze symbolen overgenomen waarbij Ambrosius sprak over de pinus als zinnebeeld van het zich altijd vernieuwende (eeuwige) leven.
Groetjes,
hans hermans

167

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [6 oktober 2008]
Onderwerp:Grenspalen 192 en 193
Afbeelding:Gpn 192 en 193

Vanaf 30 september j.l. zijn grenspalen 192 en 193 weer teruggeplaatst op de grens van Gemeente Bergeyk en Lommel.
Grenspaal 192 schijnt in 1952 gestolen te zijn en verkocht als oud ijzer (350 kg). Er is toen een betonnen paal geplaatst.
Grenspaal 193 is in 2005 omver gereden en heeft tot nu toe op de Gemeentewerf van Bergeyk gelegen. Grenspaal 192 is een replica en beschikbaar gesteld door de permanente grenscommissie van de provincie Noord-Brabant. Grenspaal 193 is door medewerkers van Gemeente Bergeyk helemaal opgeknapt en voorzien van een nieuwe dennenappel of hoe dit ook genoemd mag worden. (Hans Hermans weet hier meer over.)

Groetjes, Ad en Lenie Rombouts

166

Van:Kees van Rijn, Buurse [2 oktober 2008]
Onderwerp:Wie kent de man op de foto?

Volgens mij is het Clemens August Bruggeman, de eigenaar van de Haarmühle.

Groeten, Kees van Rijn, Buurse

165

Van:Hans Hermans, Heerlen [2 oktober 2008]
Onderwerp:Exoten op de grens

Het forumbericht van Harry ten Veen boeide mij zeer. Hij schrijft dat Grote Waternavel een bedreiging vormt voor de Nederlandse flora. Harry heeft gelijk, maar zoals alles in het leven heeft ook dit aspect een keerzijde. Daar waar veel Grote Waternavel groeit, hebben de gevaarlijke (giftige) Blauwalgen geen kans. Zwemmen in water, waar deze algen groeien kan vervelende gevolgen hebben, zoals hoofdpijn, misselijkheid, huidirritatie, diarree en hoge koorts. Laten we zo zeggen. Tabak is slecht, maar sommige zieke mensen kunnen niet zonder nicotinezuur. Ik hoop dat veel mensen via het forum hun zegje zeggen.
Hartelijke groet,
hans

164

Van:R. Sauren, Vaals [2 oktober 2008]
Onderwerp:Ludmilla onder het Drielandenpunt

Als oud inwoonster van Vaals vond ik het stukje Ludmilla onder het Drielandenpunt bijzonder interessant. Ik ben vaak bij het Drielandenpunt geweest maar heb nooit geweten dat er in de buurt een tunnel is.
Hans Hermans ga zo door met je interessante onderwerpen, wij blijven het volgen.

R. Sauren.

163

Van:Dick Waanders, Almelo [1 oktober 2008]
Onderwerp:Exoten op de grens

Goed dat je erover begint, Harry, over wat grensgerelateerd is en wat niet. Daarover zouden we graag meer reacties van jullie ontvangen, zodat we er gezellig een boom over kunnen opzetten. Ik zal zelf een voorzet geven in mijn column “Naast de grens (2)”.

162

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [1 oktober 2008]
Onderwerp:Exoten op de grens

Het is niet helemaal grensgerelateerd, maar ook weer wel. In elk geval vond ik Hans' artikel interesssant.
Ik heb nog wel één opmerking die ik je voor wil houden: Er bestaat geen enkele aanwijzing dat uitheemse plantensoorten een bedreiging vormen voor de Nederlandse flora. Er is volgens mij één plant die wel een bedreiging vormt. Hoewel je nu misschien al weer moet zeggen vormde. Ik doel hier op de grote waternavel. Dat was wel een grote bedreiging voor onze binnenwateren. De plant werd dan ook zeer intensief bestreden.
Groeten en suc6
Harry ten Veen

161

Van:Frans Boerrigter, Mander [10 september 2008]
Onderwerp:Foto van de Dag

Geacht grensforum,

Naar aanleiding van uw "Foto van de Dag" d.d. 10 september, wil ik graag de volgende kanttekening plaatsen.
Omdat de bewuste steen in Mander staat, is het onderschrift Gp 85, Vasse mijns inziens niet juist. Vasse grenst niet aan Duitsland.

Met vriendelijke groet,
Frans Boerrigter

Terug Verder