Grensforum (4)

Terug Verder

160

Van:Hans Hermans, Heerlen [7 september 2008]
Onderwerp:Herplaatsing grenssteen in Dinxperlo/Suderwick

Het is boeiend om te lezen, dat er tussen Dinxperlo en Suderwick een grensweg ligt en dat er tussen de plaatsen een goede samenwerking bestaat. Het doet mij denken aan de Nieuwstraat, tussen de steden Kerkrade en Herzogenrath, bij mij in de buurt. Uit Grensweg, werd ‘weg grens’, zodat de twee plaatsen thans, in het kader van Eurode, prachtig samenwerken.
Op de grenssteen van Heelwegen lees ik het jaartal 1766. Op 8 maart van dat jaar werd Willem V van Oranje (1748-1806) volwassen en kon toen zijn vader, erfstadhouder Willem IV (1711-1751), als admiraal-generaal opvolgen. Maar het pad van de Oranjes liep niet over rozen, want op 16 juni 1784 verbood de Staten-Generaal het openlijk dragen van oranje. Een jaar later besnoeide men de macht van Willem V als stadhouder van Den Haag, hetgeen voor hem aanleiding was om naar slot ’t Loo te verhuizen. Later vonden er zelfs schermutselingen plaats tussen prinselijke troepen en patriotten. Willem V had geen geluk, toen in 1794 Franse troepen Holland bezetten, moest hij naar Engeland vluchten. Voorlopig zou ons landje Bataafse Republiek genoemd worden en werd een vazalstaat van Frankrijk. Op 9 april 1806 overleed Willem V in Braunschweig. Pas in 1814 werd zijn zoon Willem VI (1772-1843), met de naam koning Willem I de eerste vorst der Verenigde Nederlanden.

159

Van:Maria Beening, Aalten [5 september 2008]
Onderwerp:Herplaatsing grenssteen in Dinxperlo/Suderwick

Op Monumentendag 13 september a.s. zal er een zandstenen grenspaal uit 1766 herplaatst worden op de grens van Suderwick en Dinxperlo. De oude grenssteen is nog bewaard gebleven, maar jaartal en wapens van Gelre en Munster zijn door de verwering niet meer te onderscheiden. De oude steen staat nu nog bij een Suderwickse familie in de tuin, maar zal op de oude plek teruggezet worden. Nu staat er al een replica van deze paal, een bijzonder fraai exemplaar. We hebben hem vanmiddag bekeken en gekiekt.
Dinxperlo en Suderwick hebben de straat Heelwegen als grens. Pas in 1949 is de prikkeldraad-versperring verwijderd, en nu bijna 60 jaar later maken de buren het alsnog goed met het in ere herstellen van een stukje gezamenlijke historie.

158

Van:Roland und Edith Grimm, Kreuzau [31 augustus 2008]
Onderwerp:Deutsch

Sehr geehrter Herr Hermans,

Mit großem Interesse verfolgen wir Ihre Berichte und Recherchen zum Thema Grenzverlauf, Grenzsteine und Historie im niederländisch-belgisch-deutschen Umfeld. Leider sind wir nicht in der glücklichen Lage, Ihre Ausführungen sprachlich spontan umzusetzen, mitunter dauert es etwas länger, bevor der oft zitierte "Groschen fällt". Daher begrüßen wir es ganz besonders, nun auch in deutscher Sprache mehr über Geschichte in unserer gemeinsamen Heimat zu finden. Wir danken Ihnen für Ihr außerordentliches Engagement und wünschen weiterhin viel Erfolg bei Ihren Nachforschungen, denen Sie mit viel Fingerspitzengefühl und Sensibilität nachgehen!

Mit den herzlichsten Grüßen aus dem Kreis Düren,
Roland und Edith Grimm, Kreuzau

157

Van:Hans Hermans, Heerlen [29 augustus 2008]
Onderwerp:Opening GrenzRouten

Opening van de GrenzRouten op 31 augustus 2008 om 11 uur op het Drielandenpunt.
De gekleurde markeringen van de diverse GrenzRouten, markeren een netwerk van wandelroutes, die al het mooie van de natuur verbinden met heemkundige en historische aspecten. Op de grens bewegwijzerd, leiden de routes over het Drielandenpunt, dat nooit een Vierlandenpunt, maar wel een Viergrenzenpunt was. Ze leiden natuurlijk ook door stille bossen en passeren daarbij grensstenen uit de Bourgondische- en Habsburger tijd. Ook de Landgraben met zijn adelaarstenen en de drakentanden van de Westwall. Nooit van gehoord? Boeiende routebeschrijvingen en overzichtelijke thematische aanwijzingsborden, in drie talen, gidsen de wandelaars door de bewogen heemkundige historie van dit gebied. Natuurlijk zal er ook in Op de Grens aandacht aan besteed worden.

156

Van:Lauranne van Dijk, Eindhoven [27 augustus 2008]
Onderwerp:Weblog Lauranne

Hallo allemaal,

Wat leuk om alle berichtjes op het forum te lezen nadat ik het een en ander op de site heb gezet!
Bij deze bedankt.

Groetjes, Lauranne

155

Van:Rita Melgert, Enschede [27 augustus 2008]
Onderwerp:'Naast de grens'

Hai Dick,

Ik heb net je nieuwe rubriekje gelezen, leuk dat 'Naast de grens'. Je blijft er maar druk mee, maar volgens mij vind jij dat absoluut geen probleem.

Groetjes,
Rita.

154

Van:Hans Hermans, Heerlen [26 augustus 2008]
Onderwerp:Drie heuglijke feiten

Drie heuglijke feiten in successie:
Een nieuw konterfeitsel van onze chef, (prachtig!)
een afstudeeropdracht in spé van Lauranne (succes!)
en een Duitstalig verhaal op en over de grens (bilateraal!)
Er zit schot in en dat is heerlijk.

Hans Hermans

153

Van:Rita Melgert, Enschede [26 augustus 2008]
Onderwerp:Weblog Lauranne

Hallo Lauranne,

Wat een leuk idee om als afstudeeropdracht de Overijsselse Grens te nemen. Ik ga nu ongeveer een jaar mee op grenswandelingen en ik kan alleen maar zeggen, het werkt verslavend. Niet alleen door de oude bewerkte stenen, maar vooral de sfeer die er omheen hangt. Ik wens je heel veel succes met je project, en waarschijnlijk ben je aan het eind net zo verslaafd aan grenswandelingen als de rest van ons.

Groetjes,
Rita Melgert.

152

Van:Dick Waanders, Almelo [25 augustus 2008]
Onderwerp:Pasfoto

Middag Aafke,

Je wilt te veel. Mijn 'twinkelende' persoonlijkheid laat zich helaas niet vangen in beeld.

Dick

151

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [25 augustus 2008]
Onderwerp:Weblog Lauranne

Morgen Dick,

Leuk hoor, dat weblog van Lauranne. Ik vind het echt een aanwinst en door haar uitleg snap ik nu heel goed wat haar doel is.

Je nieuwe foto is wel goed maar een beetje ernstig. Ik mis de humoristische twinkeling die je wel vaak in je ogen hebt. Maar misschien wil ik nu wel te veel.

Dag,
Aafke

150

Van:Harry van der Sleen, Enschede [21 augustus 2008]
Onderwerp:Afstudeeropdracht

Beste Lauranne,

Misschien is het geen slecht idee om eens contact op te nemen met Michaela Weber. Zij heeft zich namelijk ook voor haar afstudeerproject in deze materie verdiept. Zie onderstaand bericht. Mocht je verder nog specifieke vragen hebben over de rijksgrens ter hoogte van Enschede, dan mag je mij altijd voor informatie benaderen.

Groeten van Harry van der Sleen.
.....
Dick Taat, Lonneker [18 april 2007]
Grenzbuch

Waarde vrienden van de grenzen,
Zaterdagavond 21 april 2007 gaat Michaela Weber haar grensboek presenteren in Gronau. Lokatie: de Wasserturm am Stadtpark. Ik hoop er te zijn. Wil iemand mee?
Michaela kreeg een Europese beurs voor studie aan de AKI in Enschede. Ze komt uit Zuid Duitsland in de buurt van Leipzig. Ze heeft de gedachten over de grens, zoals die wordt beleefd door de mensen nu, tussen Gronau en Enschede, fotografisch vastgelegd. Ze is fotografe van haar vak. Ze moest er een boek van maken. Dat is te koop. Ze is niet direct een steenfreak, maar ik heb haar wel de mooiste en enkele markante stenen getoond. Als iemand mee wil, mail me dan even svp. Anders verneem je tzt wel hoe het was/is.
Met steengroeten,
Dick Taat.

P.S. Dick Taat heeft het boek in zijn bezit.

149

Van:Hans Hermans, Heerlen [17 augustus 2008]
Onderwerp:Afstudeeropdracht

Voor Lauranne van Dijk

Afstuderen, uitsluitend op een stukje nationale grens, lijkt mij moeilijk. Het is zoals u zelf schreef: 'Onze grenzen vervagen'. Dat geldt voor de bilaterale grenzen in Nederland, maar voor alle Schengenlanden.
Het heemkundige aspect is in dit kader waarschijnlijk zeer beperkt. Als wij de historische grensstenen kunnen behouden, mogen we blij zijn. Honderden jaren lang waren de grensstenen littekens in het landschap, maar in het kader van de EU moeten wij diezelfde grensstenen als lidtekens beschouwen.
De touwtjes van de lidstaten komen bij elkaar in Brussel (sommige in Luxemburg en Strassbourg). Nu volgen een aantal adressen, waar u pakketten informatie over landen en grenzen kunt aanvragen.
Met die informatie komt u een heel eind. Veel succes!

Europese Unie
Europese Comm., Archimedesstraat 73, 1000 Brussel (0032-22953844)
Europees Parlement, Rue Wiertz, 1047 Brussel (0032-22847863)
Europese Commissie, Wetstraat 200, 1049 Brussel
Luxemburg, Place de l’Europe, 2929 Luxembourg (0035-2-43002597)
Parl. Europeen, Service Concours, 2929 Luxembourg (352/43.00.239.44)
Publicaties Boite Postale, 2985 Luxembourg
Nederland Eur. Commissie, Postbus 30465, 2500 GL Den Haag

148

Van:Lauranne van Dijk, Eindhoven [15 augustus 2008]
Onderwerp:Afstudeeropdracht

Mijn naam is Lauranne van Dijk en studeer aan de Design Academy Eindhoven, afstudeerrichting Mens en Communicatie. Momenteel ben ik bezig met afstuderen en een van mijn afstudeeropdrachten gaat over de Overijsselse grens.

Onze grenzen vervagen. Door het Schengenverdrag, kan elke Nederlander zonder identiteitscontrole zich verplaatsen naar Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Belgie, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Finland, Noorwegen, Portugal, Spanje en Griekenland. Onze bewustwording van vrijheid in het dagelijks leven wordt steeds kleiner. We kunnen vrij reizen zonder dat we er zelf bij stil staan. Globalisering en internationalisering beïnvloedt steeds meer ons leven en we lijken soms wel in een identiteitscrisis te zitten wanneer we ons nou Nederlander of Europeaan moeten voelen.
Kunnen we daarom nog wel spreken over een Nederlandse grens, of voelen wij ons meer verbonden met een europees grensgebied? Wat kenmerkt onze Nederlandse grens nog en welke waardes bepalen deze grens? Zijn dat geografische kaarten, grenspaaltjes en naambordjes of is dat het 'Wij'-gevoel wanneer het Nederlands eftal wint. We gaan tanken in Duitsland, maar als je naar de buurman wilt bellen die 50 meter verderop woont, moeten we eerst '0049' draaien.
Gaan we straks Sinterklaas vieren met onze Duitse of Belgische buurman of poten we Europese grenspalen?
In hoeverre worden we in het dagelijks leven geconfronteerd met onze grens? Wat is het verschil met het leven aan de grens, kijkend naar het verleden, heden en toekomst. Wat vinden we nog terug van de oude grensovergangen en douanekantoren en welke opmerkelijke taferelen kunnen we vinden op de Nederlandse grens?

Hoewel ik studeer in Eindhoven, kom ik oorspronkelijk uit Twente (Vroomshoop). Vanwege waarschijnlijk het grote informatie-aanbod en mijn wens juist achtergrondinformatie te winnen, zal ik mijn onderzoek richten op de grens van Overijssel met Duitsland. Graag zou ik met u in contact komen, aangezien u mij een persoon lijkt die mij meer informatie kan verschaffen of mij eventueel in contact kan brengen met andere mensen.

Met vriendelijke groeten,
Lauranne van Dijk

147

Van:Maria Beening, Aalten [11 augustus 2008]
Onderwerp:Moresnet

Hallo grenspalenbewonderaars,
Afgelopen week een dag naar Moresnet geweest. Wanneer je in het zuiden van Limburg bent ga je natuurlijk even naar het Drie(4)landenpunt om wat palen te zoeken, en nu had ik naar aanleiding van de verhalen op het forum een route van internet gehaald, een wandeling van 17 km. die je kon inkorten tot 12 km. Goed beschreven en een prachtig gebied en heel veel bijzondere grensstenen. Een aanrader voor iedereen!
De route staat op dagwandelingzuidlimburg.nl en start in Vaals bij het Drielandenpunt.

Groet, Maria Beening.

146

Van:Hans Hermans, Heerlen [6 augustus 2008]
Onderwerp:Via Belgica

In de Romeinse tijd bevond zich bij mij in de buurt een heerweg, die bekend staat als VIA BELGICA. Hij liep van Boulogne-sur-Mer (Frankrijk) via Heerlen naar Keulen (Duitsland).
In het weekend 16/17 augustus a.s. wordt er bij de grensovergang Rimburg (steen nr. 238) een Keltisch en Romeins feest gehouden. Ik ben haast zeker dat ik nadien een stukje schrijf over de Via Belgica en over de Romeinen. Misschien ook iets over het kasteel Rimburg dat aan de Duitse kant van de Worm ligt.

145

Van:Hans Hermans, Heerlen [3 augustus 2008]
Onderwerp:Verjaardag / Preusbos

Bericht aan alle Seigneurs die met een felicitatie mijn 71e verjaardag tot een onvergetelijke hebben gemaakt. Voor mij een aansporing om op spontane wijze verder te gaan.

Nu een bijzonder bericht voor Eberhard Gutberlett, m.b.t. tot Preussensteine en Preuswaldsteine. In het Drielandenbos bij Vaals, dat ook wel Preusbos genoemd wordt, staan veel verschillende grensstenen. [Vervolg in Hans' eigen rubriek.]

144

Van:Leo Junggeburt, Gulpen - Vaals [24 juli 2008]
Onderwerp:Rubriek Hans Hermans

Ik ben aangenaam verrast door het feit dat er interessante en zeer informatieve stukjes op deze website staan betreffende de grensstreek van Zuidoost Limburg. De schrijver van al deze stukjes, Hans Hermans, weet op een boeiende wijze diverse aspecten van de streekgeschiedenis in dit mooie grensgebied te belichten.
Ik kijk uit naar zijn volgende artikelen en zal in mijn heemkundekring deze website zeker aanbevelen.

Leo Junggeburt
Gulpen - Vaals

143

Van:Dick Taat, Lonneker [20 juli 2008]
Onderwerp:Verdwenen gp 46 (oud)

Bericht voor Kees van Rijn e.a.

Bedoel je de oude foto in de (voor-?) laatste 'n Sliepsteen in het artikel van Harry van der Sleen? Het jongetje (nu een man) is opgespoord. Die kaarten uit Münster zijn publicatie in Op de Grens wel waard. Archief NRW nrs A1 enz. Succes met jullie Arfgood.

Met grensgroeten, Dick Taat.

142

Van:Frans Boerrigter, ? [15 juli 2008]
Onderwerp:Gp 91 (oud)

Ik ben blij dat ik jullie toch nog iets nieuws heb kunnen mailen. De eerste de beste "grenspalen-site" was aan de beurt en blijkbaar met enig succes. Ik zou zo zeggen: iedereen mag een bakje aardbeien kopen bij Hindriksen en terloops met een schuine, afgunstige blik gratis naar een stuk van een grenspaal kijken. Hij staat aan de rechterkant van de oprit, tussen een paar andere stenen en de onvermijdelijke klompen, molentjes en tuinkabouters.
Wat ik absoluut zeker weet is, dat, gevoegd bij uw informatie dat paal 91 weg is, het een steen betreft die daar uit de buurt komt. Hindriksen kon best wel eens met een perceel tegen de grens aan liggen, dus zo vreemd hoeft het nou ook weer niet te zijn. Misschien moeten we blij zijn dat hij het stuk steen nog bewaard heeft...
Mijn eerdere suggestie dat het een brokstuk lijkt, klopt in zoverre, dat het weliswaar een deel van een steen is, maar dat deel is dan wel helemaal gaaf en niet verbrokkeld.
Overigens geloof ik niet dat ik eerder contact gehad heb met u of met "Op de grens". Ik heb gewoon wel iets met grenspalen, want ik ben geboortig uit Mander en heb daar minimaal 30 jaar rondgezworven dus dan weet je het wel. Maar er is meer in Mander dan alleen grensstenen.
Wat ik trouwens erg jammer, ja zelfs belachelijk vind, is die poppenkast daar in Losser omtrent de zgn. Drielandensteen. Immers de beste bescherming van een grenspaal is de anonimiteit. Helaas, de commercie gaat er weer mee op de loop... Ik vrees ook voor de toekomst van sommige andere Bentheimer stenen. Zo, dat moest ik hier toch nog even kwijt.
Ik hoop nog eens te vernemen hoe de aardbeien van Hindriksen smaakten. En, oh ja, hoe het met de steen afgelopen is. Ben wel benieuwd of jullie daar nog werk van maken, eventueel door de historie ervan te achterhalen.

Met vriendelijke groet, Frans Boerrigter

141

Van:Op de Grens [14 juli 2008]
Onderwerp:Gp 91 (oud)

Beste Frans,

Hartelijk dank voor de informatie over de originele grenssteen met nummer 91! Alle informatie over de grens en grenszaken is interessant voor ons, en helemaal als het over verdwenen grenspalen gaat. Bij Mander, Manderveen, Langeveen en Bruinehaar zijn er nogal wat zandstenen palen verdwenen, dus elke tip is waardevol!
Grenspalen nr. 90 en 91 zijn al jaren geleden verdwenen. Ze zijn vervangen door eenvoudige dubbele granieten palen (aan beide kanten van de sloot één). Het is goed mogelijk dat nr. 91 stukgereden is, en dat de rest nog in de grond zit. In dat geval zou het de moeite waard zijn om de steen weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.
De vraag is natuurlijk of Hindriksen e.e.a. met toestemming van het Kadaster heeft gedaan of niet, en of de steen op zijn grond heeft gestaan. Op zich hoort een grenssteen natuurlijk alleen op de grens te staan.
Nogmaals dank voor de opmerkzaamheid en de melding.

140

Van:Frans Boerrigter, ? [13 juli 2008]
Onderwerp:Gp 91 (oud)

Misschien interessant voor jullie, misschien ook niet. Maar vandaag zag ik op het erf van aardbeienkwekerij Hindriksen aan de Broekdijk te Manderveen de kop van een originele Bentheimer zandstenen grenspaal met daarop het getal 91 en een grote letter H (van Hannover?). Het leek mij een brokstuk en ik had niet de indruk dat de rest van de steen zich nog in de grond bevond. Bovendien vond ik het maar merkwaardig dat zo'n object zich als siersteen op een erf bevindt.

139

Van:Kees van Rijn, Buurse [11 juli 2008]
Onderwerp:Verdwenen gp 46 (oud)
AfbeeldingGp 46 (oud)

Foto van verdwenen grenspaal geplaatst 1756. (Uit boek Feldhaus)
Oud nr. 46; nieuw nr. 844 K, L, of M? Incl. kaarten uit archief Munster.
Foto (van Dick Taat?) met jongetje is volgens mij dezelfde steen.

Groeten, Kees van Rijn, Arfgood Buurse

138

Van:Hans Hermans, Heerlen [9 juli 2008]
Onderwerp:Wie kent de lokatie van deze grenspaal?

Met bericht 130 vroeg St. Kremer: Wie kent de locatie van deze paal?
Met bericht 133 schreef P. Dirven: Vermoedelijk grenspaal nr. 3 (NL/B)
Inderdaad, Peter Dirven heeft het bij het goede eind.
Km-steen 21 staat tegenover Home Cesar Franck in Volkerich, Km-steen 22 staat in Gemmenich, Km-steen 23 staat bij de voormalige spoorlijn 39, thans een wandelweg.
Km-steen 23,5 staat bij NL/B-grenspaal nummer 3. Voor de geinteresseerde: km-steen 00 staat op het knooppunt Battice, iets westelijk van het grote Fort de Battice.

Heemkundige Historie Hans Hermans Heerlen

137

Van:Herman Posthumus, Emmen [8 juli 2008]
Onderwerp:Commiezenpaden Schoonebeekerdiep
AfbeeldingGp 154

Zoals je wellicht weet is het Schoonebekerdiep in de naoorlogse jaren gekanaliseerd. Voorzover er sprake was van commiezenpaden, zijn die zeker toen verdwenen. Bij grenspaal 154 , bij de Wilmsbrug, staat nog een schuilhutje dat waarschijnlijk nog dateert uit de tijd dat commiezen nog veldsurveillance deden. Een foto voeg ik bij. Daarnaast een foto waarop je kunt zien dat de Marechaussee de bewaking van de grens op datzelfde punt nog wel eens nodig vindt.

Op dit moment is sprake van een herinrichting van het Schoonebekerdiep, waarbij men overweegt oude meanders weer in ere te herstellen. Ik moet nog zien wat daarvan terecht komt, omdat dat wellicht consequenties voor de grensbepaling zal hebben. Ik heb aandacht gevraagd voor de grenspalen die daar (bij bruggen over het diep) nu nog staan. Projectleider is mw. Hannah Ietswaard.

136

Van:Dick Waanders, Almelo [6 juli 2008]
Onderwerp:Kunstmanifestatie Aamsveen

De derde steen is niet op natuurlijke wijze vergaan door weer en wind, maar volledig door mensenhand opgeruimd. Evenals bijna alle andere kunstwerken, en op tamelijk grove wijze.
Helaas zijn ook de twee originele stenen behoorlijk beschadigd en bekrast. Per ongeluk of door toedoen van vandalen.
We hebben gemerkt dat er hier plekken zijn waar drugs wordt verhandeld. Op zijn minst de zg. softdrugs.
Over de beschadigde stenen volgt een reportage.

135

Van:Jan Zwiggelaar, Enschede [6 juli 2008]
Onderwerp:Kunstmanifestatie Aamsveen

Voor de goede orde, als lid van de Historische Societeit Enschede Lonneker, was ik wel degelijk op de hoogte van de kunstmanifestatie in het Aamsveen en van het plaatsen van een 'grenssteen' uit zand. Dat ik er niet gelukkig mee ben spreekt vanzelf, maar ik denk, dat deze "steen" gauw zijn tijdelijk aards besteen zal doen vergeten en tot "stof" zal wederkeren.

vriendelijke groet,
Jan Zwiggelaar

134

Van:Martine Hopman, Assen [4 juli 2008]
Onderwerp:Commiezenpaden Schoonebeekerdiep

Ik ben voor mijn werk bezig met een archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek voor een plangebied bij het Schoonebeekerdiep. Het Schoonebeekerdiep vormt de grens tussen Nl en Dld. Nu heb ik gehoord, dat er bij het Schoonebeekerdiep vroeger een kommiezenpad liep uit Wereldoorlog I en een Spanjaardspad uit de 80-jarige oorlog. Weet u van beide misschien meer, ik weet niet of u ook geïnteresseerd bent in paden. Ik kan er verder geen informatie over vinden. Het zou fijn zijn als u mij van meer informatie kunt verschaffen. Alvast vriendelijk bedankt.

Met vriendelijke groet,
Martine Hopman,
adviseur cultuurhistorie,
Grontmij Nederland bv,
Assen

133

Van:Peter Dirven, Belgie [28 juni 2008]
Onderwerp:Wie kent de lokatie van deze grenspaal?
Gp 3, Belgisch-Nederlandse grens

Dag beste mensen,

Op uw grenspalenforum heb ik een oude foto van een grenspaal gezien met de vraag welke grenspaal dit is. Aangezien het om een heuvelachtige streek gaat kan het volgens mij enkel in de Voerstreek zijn en het is langs een voor die tijd een grote doorgaande weg, getuige de kilometerpaal. Ik heb zo een vermoeden dat het hier om grenspaal 3 tussen de Belgisch-Nederlandse grens gaat.

Verders wens ik u veel succes met uw site, het zit mooi in elkaar allemaal. Blijkbaar staan er daar boven bij jullie wel heel veel verschillende grenspalen.

Peter Dirven
www.grensmarkeringen.be

132

Van:Op de Grens [27 juni 2008]
Onderwerp:Medewerker Hans Hermans

Beste Jean Haenen,

Wij zijn het helemaal met u eens: Hans Hermans is een aanwinst voor Op de Grens. Zijn bijdragen vormen tevens een perfecte overbrugging van de kloof tussen Oost-Nederland en Zuid-Limburg, en wij zijn blij om zijn kennis en enthousiasme verder te kunnen verspreiden. Overigens dank voor uw reactie! Die is voor ons allen aansporing om op deze weg voort te gaan.

Dick Waanders.

131

Van:Jean Haenen, Vaals [27 juni 2008]
Onderwerp:Medewerker Hans Hermans

Geachte redactie,

Naar aanleiding van mijn bezoek aan uw site betreffende de onderwerpen die verband houden met op de grens was ik aangenaam verrast over de onderwerpen die zijn aangedragen door dhr. Hans Hermans. Het was fijn te vernemen dat zijn kundigheid en passie voor cultuur en natuur bij deze verder uitgedragen zal worden dan alleen Zuid-Limburg en haar omgeving. Gezien het feit dat hij vooral in onze contreien een welbekende persoonlijkheid is, ga ik er vanuit dat u hem verder zult stimuleren zijn kennis en kunde op velerlei gebied via uw site wereldkundig te maken. Daarbij wens ik u en hem veel succes!

M.vr.gr. Jean Haenen.

130

Van:Stephaan Kremer, Kerkrade [17 juni 2008]
Onderwerp:Wie kent de lokatie van deze grenspaal?
Foto van militairen rond 1914Foto van militairen en grenspaal

Wie kan mij helpen met de lokatie van deze grenspaal?
De foto is van ± 1914, Zuid Limburg, Vaals, Belgie?
De militair zittend uiterst links is hoogstwaarschijnlijk mijn oudoom.
M.v.g., Stephaan Kremer, Kerkrade.

129

Van:Dick Waanders [8 juni 2008]
Onderwerp:Politie Twente verbaliseert grenswandelaars

Dat bevestigt mijn vermoeden dat je tegen de nummering inliep en dat de eigenaar van het grote perceel grond waar nr. 22-II staat, vermoedelijk de politie heeft gebeld. Ze zullen alle grenswandelaars inmiddels wel zat zijn.
Het zal de politie even tijd hebben gekost om jullie op het spoor te komen en per auto te bereiken. Vermoedelijk kennen ze de loop van de grens ook minder goed dan wij, en het zal een beetje mazzel zijn geweest dat ze je hebben kunnen staande houden.

128

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [8 juni 2008]
Onderwerp:Politie Twente verbaliseert grenswandelaars

Het doet me toch goed het medeleven over het proces verbaal in de Lutte, van diverse grenspaal-liefhebbers. Bijzonder dank aan Hans Hermans die contact heeft gehad met de Duitse politie.
Tijdens het gesprek met de politie j.l. 15 mei liep ik netjes langs de grens over een, mijns inziens, stukje niemandsland en zeker niet over gepoot land.
Maar achteraf gezien hielden ze mij al een hele tijd met een verrekijker in de gaten op grote afstand en hebben toen ook nogal wat moeite moeten doen om bij mij te kunnen komen, want nergens was er een pad om met hun jeep bij mij te kunnen komen en had ik het idee dat ze behoorlijk gefrustreerd waren.
Ik heb ondertussen het proces verbaal netjes betaald om nog meer frustraties te voorkomen voor deze in mijn ogen "flauwe" beslissing.

In de omgeving van het Lutterzand hebben we grenspalen 21, 22, 23 en 24 gevonden tot aan de Vrijdijk, tussenpalen 20-I, 20-II, 20-III, 20-IV, (20-V niet gevonden) 21-I, 21-II, 21-III, 21-IV, 21-V, 21-VI, 21-VII, 21-VIII, 22-I, 22-II,23-I, 23-II, 24-I en 24-II.
Dus in de buurt van de Lutte zijn we klaar en verwachten hier ook geen problemen meer.
Nogmaals bedankt voor de reacties en tot ziens.

Ad en Lenie Rombouts.

127

Van:Dick Waanders [7 juni 2008]
Onderwerp:Politie Twente verbaliseert grenswandelaars

Hallo Lenie en Ad Rombouts,

Op het transactieformulier van de politie staat ‘Pleeglocatie: Lutterzandweg’. Volgens mij is dat gewoon openbare weg. Ik neem aan dat jullie niet netjes op die weg liepen, maar je zou dat kunnen opvoeren om van de boete af te komen.
Hebben jullie trouwens na gp 20 nog (sub)stenen gevonden? Zo ja, welke?
Overigens voor iedereen de waarschuwing om na gp 22 erg voorzichtig te zijn. De grens loopt er overal over privé-grond, en we zijn er al eens op de vingers getikt door een boze dame van een woonboerderij aan de Nederlandse kant van de grens in het gebied Punthuizen. Vraag beter eerst om toestemming.

Dick Waanders

126

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [7 juni 2008]
Onderwerp:Haaksbergerveenwandeling

De wandeling was een groot succes. Het weer was inderdaad goed op een dreigende onweersbui na, die gelukkig langs trok. In het veen was het geweldig om daar te zoeken naar de palen. Een paal was niet te bereiken. Hiervoor wachten we op een winter met veel vorst. Een aantal andere palen was niet meer aanwezig of zou in het water liggen. "We" vonden nog een paal die Harry bij de verkenning niet vinden kon. Verder was het geweldig om door zo'n gebied te trekken. Uniek kwa natuur en bijzonder kwa grenssituatie.
En zoals altijd was het weer geweldig om bij te praten met alle grenspaal-adepten, die weer uit het hele land kwamen. Kees van Rijn is nog een stukje met ons meegefietst en liet nog het nodige zien aan documentatie en horen aan uitleg en historie. Helaas zijn Jannis en Peter halverweg gestrand in het verkeer. Het bier na afloop op de grens in Oldenkotte smaakte uitstekend.
Toen iedereen vertrokken was, ben ik nog even naar de Berkel geweest voor dat straatje grenspalen en ook nog iets verder bij gp's 822 (die de boer in wiens weiland hij staat een menhir noemde) 822A en 822B.

Groeten en suc6
Harry ten Veen

125

Van:Hans Hermans, Heerlen [6 juni 2008]
Onderwerp:Politie Twente verbaliseert grenswandelaars

Hieronder volgt het bericht dat ik op 15 september 2006, m.b.t. reen of traai ontving van de heer Berghoff, werkzaam bij de Landesjustiz Düsseldorf.
Volgens Paragraaf 49, Punt 1, van het Landschaftsgesetz NRW, mag men principieel van een Feldraine (traai of reen) gebruik maken. Jagers hebben er een hekel aan als wandelaars door ‘hun’ gebied wandelen, maar dat betekent uiteraard niet, dat ze ons kunnen verjagen.
Hieronder het Duitse bericht:

“Sehr geehrter Herr Hermans,

In Nordrhein-Westfalen ist das Betreten ("Wandern") der privaten Wege und Pfade, der Wirtschaftswege sowie der Feldraine, Böschungen, Öd- und Brachflächen und anderer landwirtschaftlich nicht genutzter Flächen zum Zwecke der Erholung auf eigene Gefahr grundsätzlich gestattet (so § 49 Abs. 1 Landschaftsgesetz NRW).

Ich hoffe, Ihnen damit weiter geholfen zu haben,

mit freundlichen Grüßen
Im Auftrag,
Berghoff”

Ik weet niet of deze paragraaf bij Nederlandse wandelaars bekend is. Ik zou zeggen, zet hem op de site. Aan het echtpaar Rombouts zou ik de goede tip willen geven: wandel in het vervolg aan de Duitse kant van de grens. Duitse ambtenaren zijn schappelijker dan Nederlandse. En de wetgeving is soepel vergeleken bij ons.

Succes en vriendelijke groet,
Heemkundige Historie, Hans Hermans, Heerlen

124

Van:Hans Hermans, Heerlen [6 juni 2008]
Onderwerp:Grenspalen Avantis bij Heerlen

Beste Frank van den Hoven,

Wat het kadaster op het grensoverschrijdend industrieterrein Avantis gepresteerd heeft is waarschijnlijk uniek (op negatieve manier) in de geschiedenis. Waar nu Avantis ligt, bevond zich ooit de historische LANDGRABEN tussen Aken en de Oostenrijkse Nederlanden. Daar was zelfs een Drielandenpunt, want het hertogdom Gulik kwam ook tot op dit punt. Er werd eeuwen geleden een grenssteen geplaatst met de naam DRIEHERENSTEEN. Het is een prachtige steen voorzien van de Duitse rijksadelaar. Sommige mensen spreken van Akense adelaar. Fout is het niet, want Aken was een vrije stad van het Duitse Rijk en voert ook thans nog de adelaar in haar wapen. Deze historische Drieherensteen die feitelijk bij de politieke grenspaal met nummer 213 zou moeten staan, staat nu in de buurt van grenspaal nummer 212. Dat is fout, want daar bevond zich nooit een Drielandenpunt.
Maar bij het kadaster kan het nog gekker. Een grote grenspaal met nummer 213 en een kleine, eveneens met nummer 213 werden ook uitgegraven. Zodat nu niemand weet, waar zich ooit het Drielandenpunt bevond. Men zegt dat de grote paal nummer 213 zich thans bevindt in een heemkundemuseum (Zollmuseum) op de grens met de naam Locht van Heerlen naar Aken. De kleine paal met nummer 213 werd waarschijnlijk bij het puin gedeponeerd.

Met vriendelijke groet,
Heemkundige Historie, Hans Hermans, Heerlen

123

Van:Op de Grens [6 juni 2008]
Onderwerp:Politie Twente verbaliseert grenswandelaars

Een kleine opmerking over de reactie van Hans Hermans.
In Twente zijn relatief veel akkers grensoverschrijdend. Voor zover ik mij kan herinneren zijn alle eigenaren Duits. Het doorkruisen van hun versgezaaide akkers zullen ze dus niet op prijs stellen.
Verder blijft het verbaliseren van grenswandelaars een unieke gebeurtenis, voor zover mij bekend. Maar het kan zijn dat het aantal wandelaars inmiddels de spuigaten uit loopt, en tot klachten van landeigenaren heeft geleid.

Dick Waanders

122

Van:Hans Hermans, Heerlen [6 juni 2008]
Onderwerp:Politie Twente verbaliseert grenswandelaars

Hallo Lenie en Ad Rombouts,

Ik was stomverbaasd toen ik las dat twee al te ijverige ambtenaren jullie op de bon geslingerd hebben. Ik begrijp het verhaal niet helemaal. Liepen jullie echt door het zaadgoed, midden over de akker? Of op traai of reen, dus de scheidslijn van de velden? Of liepen jullie op een grenspad, van steen tot steen? In het laatste geval liepen jullie eventueel op Duits gebied en waren jullie niet in overtreding. Let wel! In Duitsland mag men niet over een veld lopen dat ingezaaid of ingeplant werd. Maar in Duitsland mag men overal gebruik maken van traai (ook traay) of reen (ook rein). Dat betekent dat men op de perceelsgrens tussen b.v. een aardappelveld en een bietenakker mag lopen. Omdat de akkers in een grensgebied zelden grensoverschrijdend zijn, dus er zich tussen de NL akker en de Duitse akker een pad bevindt, mag dat pad gebruikt worden. Ook als dat pad zeer smal is of als dat pad slechts een traai of reen is.
Hebben jullie een Rechtsbijstandverzekering? Zo ja, dan zou ik de bekeuring aanvechten. Ik probeer nu aan de weet te komen welke paragraaf van een Duitse wet, m.b.t. tot traai of reen, hier bedoeld wordt. Ik meen paragraaf 49 van het Landschaftgesetz. Als jullie op een reen of traai liepen moeten jullie een foto van de situatie maken. In ieder geval niet betalen voordat de kwestie duidelijk is.

Succes en vriendelijke groet,
Heemkundige Historie, Hans Hermans, Heerlen

121

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [5 juni 2008]
Onderwerp:Politie Twente verbaliseert grenswandelaars
Afbeelding: Proces Verbaal LutterzandProces Verbaal Lutterzand

Hallo allemaal. Op 15 mei j.l. hebben we d-nl grenspalen gezocht in de omgeving van de Lutte. Een prima dag hebben we samen gehad tot op het laatste moment, kort bij de beruchte grenssteen no. 20. Daar werden we staande gehouden door politiemensen c.q. jachtopzieners. Het schijnt verboden te zijn te lopen over gepoot land (liep langs het gepoot land) en in natuurgebied Lutterzand. Ik heb uitgelegd dat we een bijzondere hobby aan het uitoefenen waren, maar hier wilde men niets van weten. Ik vroeg of dit een proces verbaal kon opleveren, maar ze konden me dit niet vertellen, er was overleg nodig met de districtscoördinator. Ik zou hier over enkele dagen bericht van ontvangen of anders zou ik hier niets meer van horen. Wat schetst mijn verbazing, vandaag een proces verbaal van € 60,--.
Vandaar deze mail om een proces verbaal te voorkomen als andere liefhebbers in deze omgeving d-nl grenspalen willen gaan zoeken.

Groetjes Ad en Lenie Rombouts.

Terug Verder