Grensforum (3)

Terug Verder

120

Van:Frank van den Hoven, Oosterwijk gem. Leerdam [26 mei 2008]
Onderwerp:Grenspalen Avantis bij Heerlen

Aan Hans Hermans, betreft grenspalen Avantis bij Heerlen.

Beste Hans,

Een late reactie op je bericht d.d. 31-12-2007:
Heb je enig idee of die drie verwijderde grensstenen bij Avantis te Heerlen, nog wel ergens bewaard zijn gebleven? Ik neem aan dat het niet zulke cultuurbarbaren zijn dat ze de stenen met het grof vuil hebben meegegeven? Wat mij betreft is deze actie een daad van “zinloos geweld” geweest; Avantis kan dan wel een grensoverschrijdend terrein zijn, dat is toch nog geen reden om de grensstenen dan ook maar te verwijderen… De grens blijft ter plekke immers nog steeds gewoon de grens…

Gegroet, Frank van den Hoven

119

Van:Harry van der Sleen, Enschede [23 mei 2008]
Onderwerp:Haaksbergerveenwandeling

Nog even een herinnering voor de mensen die het wel van plan waren maar vergeten zijn zich aan te melden en uiteraard voor iedereen die dit nu voor het eerst leest.
Zaterdag 31 mei vindt de Haaksbergerveenwandeling plaats. Verzamelen om 13.00 u. De tocht duurt ± 3 uur en is behoorlijk ruig. (schitterende omgeving!)

Opgeven bij: goldenstones@home.nl.

Groeten van Harry.

118

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [23 mei 2008]
Onderwerp:Nieuwe grenssteen nr. 20

Om problemen te voorkomen: de zwarte cijfers 20 heb ik via de PC zelf op de steen gezet. Dus als je naar de steen wilt gaan kijken zul je geen 20 aantreffen.
Overigens wil ik bij deze ook nog even vermelden dat het verboden is om in de omgeving van Lutterzand grenspalen te gaan zoeken als je op ingezaaid land loopt of door het bos. Vorige week ben ik staande gehouden door twee beëdigde jachtopzieners, heb me moeten legitimeren en kan misschien binnenkort een proces verbaal ontvangen.

Groetjes, Ad en Lenie Rombouts

117

Van:Op de Grens [20 mei 2008]
Onderwerp:Nieuwe grenssteen nr. 20

Beste Ad en Lenie Rombouts uit Bladel,
Een schitterende vondst hebben jullie daar gedaan op de plek van grenssteen nr. 20. Dit wisten wij nog niet. Ik zal onmiddellijk alle betrokkenen op de hoogte stellen van het grote nieuws, en ik zal er ruime aandacht aan besteden in Op de Grens. Ik neem aan dat de foto gepubliceerd kan worden en dat ik het bericht op het Grensforum kan zetten.
Zulk geweldig nieuws kunnen we natuurlijk onze clubleden en bezoekers niet onthouden. Het kan zijn dat jullie ook nog vragen krijgen van de wereldpers, zodat we elk detail van jullie bezoek aan de plek te horen zullen krijgen. Bedankt voor de informatie!

116

Van:Ad en Lenie Rombouts, Bladel [20 mei 2008]
Onderwerp:Nieuwe grenssteen nr. 20
Nieuwe grenssteen nr. 20Foto

Ik weet niet zeker of ik het goede adres heb, maar we hebben een vraag over grenssteen 20 in de buurt van de Lutte. Vorige week zijn we in de omgeving geweest om d-nl grenspalen te zoeken en kwamen uit bij de grenssteen 20. We hebben best het e.e.a. gehoord en gelezen over deze bijzondere steen, maar we vragen ons af of op deze plek tijdelijk een andere steen is geplaatst. Als bijlage zal ik een foto bijvoegen van de gevonden steen.

115

Van:Jan Raatgerink, Ootmarsum [20 mei 2008]
Onderwerp:Boek: "De grens tussen Graafschap Bentheim en Twente"

Ik word graag lid van de OGVC. Voor uw informatie. De werkgroep Geschiedenis van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum heeft in 1987 een boekje uitgegeven met de titel "De grens tussen Graafschap Bentheim en Twente". Dit boekje is een verslag van de tocht langs de grens. Het boekje is uitverkocht en we zijn bezig met een herziene uitgave. Alle grensstenen zijn destijds ook door ons gefotografeerd. In de herziene uitgave worden de foto's van de grensstenen opgenomen.
Met vriendelijke groeten,
Jan Raatgerink, Voorzitter

114

Van:Op de Grens [10 mei 2008]
Onderwerp:Grenspatrouilles

Beste Joop Karssenberg. Hartelijk dank voor de interessante reactie.
Helaas kunnen wij niet reageren op berichten die gestuurd zijn via GMAIL (Google Mail). Klik hier voor een verklaring.

113

Van:Joop Karssenberg, Hardenberg [10 mei 2008]
Onderwerp:Grenspatrouilles

Mijn vader heeft in 1921 gediend bij de politietroepen aan de grens met Duitsland in Hardenberg. Een schrift met zijn patrouilles is overgebleven. Zoals uit bijgaand afschrift van een bladzijde blijkt werd regelmatig bij de beschrijving van de patrouilles gebruik gemaakt van de grenspalen. Ik dacht dat dit werkelijk jullie belevenissen in de buurt van Hardenberg met belangstelling gelezen gebruik van grenspalen interessant voor je zou kunnen zijn.

Hartelijke groet, Joop Karssenberg

112

Van:Harry van der Sleen, Enschede [19 april 2008]
Onderwerp:Haaksbergerveenwandeling

Hallo grenspaalvrienden,

Het is weer hoog tijd voor een gezamenlijke grenswandeling, dacht ik zo. Een fraai jaarlijks terugkerend gebeuren hier aan de oostgrens. Dit keer noem ik hem de Haaksbergerveenwandeling, want dit veengebied drukt het grootste stempel op de route. Mensen die vorig jaar hebben meegelopen met de Haarmühletocht, weten dat we geëindigd zijn bij de “boom met de telefoon” ofwel bij gp 834 A. Hier pikken we het spoor weer op en lopen dan (één rechte lijn) naar het geografische eindpunt van Overijssel, tevens het beginpunt van Gelderland. Dus eigenlijk een soort drielandenpunt, hier staat dan ook een steen nummer 1 in de oude nummering (nieuw nummer 832). Ook wel de “Jurisdictiepaal” genoemd.
Negentien stenen gaan we bekijken.
De datum is zaterdag 31 mei. Het tijdstip van verzamelen is 13.00 uur. De tocht duurt ± 3 uur en na afloop hoop ik onder het genot van een glaasje nog even na te praten, op een bijzondere plek.
Ik hoop op veel aanmeldingen via goldenstones@home.nl

Groeten van Harry van der Sleen.

111

Van:Dick Waanders [10 april 2008]
Onderwerp:Speuren in Tubbergen

Nee, en onze contactpersoon bij de gemeente Tubbergen heeft er zelfs niet over gekikt.
Bovendien hadden de heren (en dames) kunnen weten dat gp 97 er niet meer staat. Daar is door mij nota bene nog aangifte van gedaan bij de politie van Tubbergen!

110

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [10 april 2008]
Onderwerp:Speuren in Tubbergen

http://www.tubbergen.tctubantia.nl/246066/
speuren_naar_oude_grensstenen


Ben je niet meegevraagd, Dick?

Groeten en suc6
Harry ten Veen

109

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [9 februari 2008]
Onderwerp:Boekje: Op de Grens van Overijssel en Duitsland

Bedankt voor alle complimenten. Fijn dat jullie zo enthousiast zijn. Nu ga ik serieus denken over een groter boek. Ik heb nog genoeg bruikbare foto's.

Hartelijke groeten,
Aafke de Wijk

108

Van:Maria Beening, Aalten [8 februari 2008]
Onderwerp:Boekje: Op de Grens van Overijssel en Duitsland

Aafke, wat een leuk boekwerkje heb je er van gemaakt, proficiat! Hoop dat veel grenspaalbewonderaars een boekje hebben gekocht, hoort zeker bij mijn verzameling boeken over de grens en zijn prachtige stenen!

Maria Beening.

107

Van:Joop Schuite, Deventer [8 februari 2008]
Onderwerp:Dick Taat Erelid OGVC

Gefeliciteerd Dick!
Erelid worden van een vereniging of een club word je niet zomaar. Ik volg de OGVC activiteiten langs de zijlijn via de mails van Dick Waanders, met heel mooie bijdragen als b.v.het interview met Co Bieze.
Tot ziens op de eerstvolgende zaterdag van die andere mooie club waar we samen lid van zijn.

Joop Schuite.

106

Van:Rita Melgert, Enschede [7 februari 2008]
Onderwerp:Boekje: Op de Grens van Overijssel en Duitsland

Hallo Aafke,

Ik heb net je boekje ontvangen en mijn complimenten, het ziet er prachtig uit. De mooie foto's maken dat het bij mij alweer gaat kriebelen, wat grenswandelingen betreft. Net als de schrijvers voor mij, ben ik van mening dat het overwegen van een groter en dikker boek zeker de moeite waard is. Maar je kleine uitgave is als 'collector's item' zeer geslaagd. Proficiat.

Groetjes,
Rita Melgert.

105

Van:Harry van der Sleen, Enschede [6 februari 2008]
Onderwerp:Boekje: Op de Grens van Overijssel en Duitsland

Ook ik heb het fotoboekje van Aafke ontvangen. Mijn complimenten, ziet er heel goed uit, mooie foto's. Ik zou zeker overwegen om het in uitgebreidere vorm uit te geven met meer tekst.
Als Enschedeër mis ik natuurlijk wel de mooiste steen van Enschede, namelijk de enige wapensteen die Enschede nog rijk is, nummer 844 B. Maar ik begrijp dat er een selectie gemaakt moest worden, dus er blijven altijd wensen over. Dus al met al vind ik het boekje heel erg geslaagd. Weer een stap verder in de promotie van deze waardevolle cultuurhistorische landschapselementen.

104

Van:Dick Taat, Lonneker [6 februari 2008]
Onderwerp:Boekje: Op de Grens van Overijssel en Duitsland

Geacht grens-forum,

Aafke, proficiat! Het is een kleinood, dat grensboekje. Van de bovenste plank. Klein maar fijn. Ik kan het voor 95% zien, begrijpen en verklaren. Alleen al het idee is goud waard! Maar de inhoud is ook een veel GROTERE uitgave waardig. Of worden mijn ogen slechter?

Met grensgroeten,
Dick Taat.

103

Van:Rita Melgert, Enschede [25 januari 2008]
Onderwerp:Dick Taat Erelid OGVC

Hallo Dick Taat,

Bij deze wilde ik je nog feliciteren met de benoeming tot erelid van de OGVC. Het moet een goed gevoel geven als je inzet op zo'n speciale manier beloond wordt.

Groetjes,
Rita Melgert.

102

Van:Hans Hermans, Heerlen [31 december 2007]
Onderwerp:Verantwoordelijk voor grenspalen

Hallo Gerard Beukeveld,

Een compliment voor jouw mooie site. Het daaraan gekoppelde forum is handig. M.b.t. verwijderde grensstenen kan ik uit eigen ervaring schrijven, dat zich in Nederland geen enkel ministerie, geen enkele politieke partij en geen enkele instantie hiervoor verantwoordelijk voelt.
Op het grensoverschrijdend bedrijvenpark Avantis, op de grens Heerlen (NL) - Aken (BRD), werden door het Nederlandse Kadaster drie grensstenen verwijderd. Ik heb toen enige malen gevraagd de historische waarde in acht te nemen, maar boekte geen resultaat.
Daarna heb ik bij de Kamers en Staten geprobeerd om de nog bestaande grensstenen te nomineren als beschermd cultuurmonument. Het antwoord is even vreemd als raadselachtig. Lees goed:

“De aanvraag om een grenssteen te nomineren als cultuurmonument, kan alleen door de eigenaar van die grenssteen geschieden.” (...)

Als er mensen zijn die dat kunnen uitleggen, zijn we een stap verder.
Vriendelijke groet,
Heemkundige Historie, Hans Hermans, Heerlen.

101

Van:Harry Kuipers, Geesteren [28 december 2007]
Onderwerp:Boek: “Wat een grens bepaalt”

Beste mensen,

Het boek “Wat een grens bepaalt” is nog op onderstaande adressen te koop:
Boekwinkel Heinink, Grotestraat 55a, Tubbergen. Tel. 0546 623429
Supermarkt v/d Aast, Molenbergstraat 30, Langeveen. Tel. 0546 681204

Vriendelijke groet,
Stichting Heemkunde Langeveen,
Harry Kuipers.

100

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [22 december 2007]
Onderwerp:Driland

http://www.tctubantia.nl/regio/losser/article2279530.ece


Interessant!

Alvast Prettige Kerstdagen en een goed en gezond 2008 en verder.

Groeten en suc6
Harry ten Veen

99

Van:Op de Grens [22 december 2007]
Onderwerp:Boek: “Wat een grens bepaalt”

Het boek kan worden besteld bij Harry Kuipers in Geesteren. Vraag ons even om het adres.

98

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [8 december 2007]
Onderwerp:Boek: “Wat een grens bepaalt”

Kan iemand, bijvoorbeeld Harry Kuipers aangeven of, en zo ja hoe dit boek besteld kan worden?

Groeten en suc6
Harry ten Veen

97

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [3 december 2007]
Onderwerp:Gp 20: wat nu?

Ik wil best mijn naam onder de brief zetten, maar is het niet beter de brief naar de directie te sturen? De klantenservice lijkt me niet de aangewezen afdeling voor dit soort vragen. En wat dachten jullie van Monumentenzorg? Deze steen is een rijksmonument, dan kan er toch niet zomaar naar eigen goeddunken mee gehandeld worden? Overigens is gemeente Losser al in gesprek met Bad Bentheim over de Drielandsteen. Misschien kunnen ze het in een moeite door over steen 20 hebben. Heeft iemand connecties met de betrokken ambtenaren of met de gemeenteraad?

96

Van:Dick Taat, Lonneker [2 december 2007]
Onderwerp:Gp 20: wat nu?

Samen een goed plan maken en uitvoeren is inderdaad het beste. Wat niet verhinderen mag, dat ieder via eigen netwerken al vast iets kan doen. De Historische Vereniging "De Dree Marken" wil op 21 februari 2008 op een actieve manier gezamenlijk concreet iets aanpakken. Er is dan een bijeenkomst voor alle mensen met belangstelling voor grensmarkeringen. Reken er op, dat ik die dag vrij houd voor dat doel. We zullen er nog wel meer van horen.

Vr. gr., Dick Taat.

95

Van:Harry van der Sleen, Enschede [2 december 2007]
Onderwerp:Gp 20: wat nu?
Voorbeeldbrief aan Kadaster ZwolleVoorbeeldbrief

Langs deze weg wil ik iedereen bedanken die mij een verjaardagsmailtje gestuurd hebben. Heel erg leuk!

Ik wil meteen even gebruik maken van de gelegenheid en een voorstel doen m.b.t gp 20. Het is misschien wel een goed idee om eens aan de bel te trekken bij het kadaster in Zwolle. Nederland en Duitsland hebben afwisselend om de 3 jaar de zorg voor de gemeenschappelijke rijksgrensstenen. Nederland is nu bezig met z’n beurt en uitvoerende partij hierbij is dus het kadaster. Als we gezamenlijk een verzoek indienen bij het kadaster, dus met zo veel mogelijk namen erop van grenspaalhobbyisten, om met de gemeente Bentheim in gesprek te gaan en een besluit over gp 20 te nemen, komt er hopelijk weer wat schot in de zaak.

In de bijlage een ontwerp van mij voor deze brief. Graag op- en/of aanmerkingen van een ieder om de inhoud te verbeteren/aan te passen.

Groeten van Harry.

94

Van:Op de Grens [30 november 2007]
Onderwerp:Gp 20: wat nu?

Je bent niet de enige die zich afvraagt wat er gaat gebeuren met grenssteen 20.
Ook Dick Taat heeft geen uitsluitsel kunnen krijgen, en is van mening dat er zo veel mogelijk diplomatie moet worden betracht.
We kunnen wel van alles gaan verzinnen, maar feit is dat hij onbereikbaar ergens in Bentheim ligt en dat we hem moeilijk weer op eigen houtje kunnen gaan terugbrengen naar zijn plek of naar elders. Kortom, we zijn tamelijk machteloos in dit geval.
Wat we wel kunnen gaan doen is om met alle belanghebbenden tezamen een brief te sturen naar de gemeente Bentheim waarin we om opheldering en naar de bestemming van de steen vragen.
Ik denk zelf dat de steen Duitsland niet meer zal verlaten, en inderdaad zullen er nog meer stenen 'spoorloos' verdwijnen.
En hoewel de steen in feite ontvreemd is, zal Justitie zich zeker niet willen bemoeien met dit "grensconflict".
Of is er voldoende animo voor een massale grensoverschrijdende protestdemonstratie?

93

Van:Harry van der Sleen, Enschede [30 november 2007]
Onderwerp:Gp 20: wat nu?

Weet één van jullie wat er nou afgesproken is met de gemeente Bentheim m.b.t. gp 20? Ik vind het akelig stil geworden.
Ik vraag dit mede naar aanleiding van een brief die ik heb ontvangen van de Historische Vereniging "De Dree Marken" (Beuningen, Berghuizen en De Lutte). Zij zijn van plan om ook een grensstenenwerkgroep op te richten naar voorbeeld van mijn groep bij de Hist. Soc. Enschede-Lonneker.
In dit kader vragen zij zich het volgende af: "Na het bericht in de krant van 29 augustus j.l. dat de verdwenen steen is teruggevonden was, is het weer stil geworden. Maar vraag niet waar de steen is teruggevonden (op de opslagplaats van de gemeentewerken van Bentheim). Ondertussen zijn we wel onze grenssteen kwijt en bijna niemand maakt zich er nog druk over. En er zijn nog meer grenspalen, die ernstig bedreigd worden. Moeten we blijven stilzitten tot mensen van de andere kant van de paal ook deze stenen 'in Schutzhaft' nemen?" Wat is jullie reactie hierop, wat kan ik antwoorden?

Groeten van Harry.

92

Van:Harry Kuipers, Geesteren [29 november 2007]
Onderwerp:Boek: “Wat een grens bepaalt”

Beste mensen,

Enkele weken geleden is door de Heemkunde Vereniging Langeveen een boek uitgegeven met de titel: “Wat een grens bepaalt”.
Hierin staat niet alleen de geschiedenis over het grenstraject: paal 93 t/m 99 beschreven, maar is ook aandacht geschonken aan de verdwenen stenen.
Het geeft een goed gevoel dat meer mensen zich bekommeren om de historische waarde van deze monumenten

Vriendelijke groet,

Harry Kuipers, lid van bovengenoemde vereniging.

91

Van:Harry van der Sleen, Enschede [15 november 2007]
Onderwerp:Interview

Hallo Thomas,

Als het zover is dat je vader e-mail heeft, dan heb ik zeker nog wel wat vragen voor hem. Dus ik wacht nog even in spanning af. Altijd een goede zaak als zich mensen aanmelden met kennis over de grens(palen)!

90

Van:Thomas Stegemann [15 november 2007]
Onderwerp:Interview

Guten Tag,

Mit Begeisterung habe Ich Ihre Webseite angesehen.
Ich kenne vielleicht einen interessanten Interviewpartner. Mein Vater war Vermessungsingeneur am Kreis Borken und kennt die Grenze, seine Grenzsteine wie kaum ein anderer. Er hat einen Großteil der Grenze im Kreis Borken neu vermessen und kennt sicherlich einige Interessante Geschichten.
Leider verfügt er derzeit noch nicht über eine eMail Adresse, aber dies wird sich in wahrscheinlich 4-5 Wochen ändern.

Viele Grüße,
Thomas Stegemann

89

Van:Dick Waanders, Almelo [25 oktober 2007]
Onderwerp:Gp 20: wat nu?

Voor mij persoonlijk is alleen herplaatsing op de grens acceptabel. Ik zal er niet voor naar een plek ergens in Duitsland rijden.
Ik heb wel een goede suggestie: de parkeerplaats van de snelweg, aan de Duitse kant. Naast het gebouw van de politie, daar staat hij mooi veilig. En daar zijn alle faciliteiten voor recreatie aanwezig.
Verder is het aan de gemeente Bentheim en de overheden wat er mee gaat gebeuren. We kunnen gp 20 moeilijk nogmaals 'ontvoeren'.

88

Van:Dick Taat, Lonneker [25 oktober 2007]
Onderwerp:Gp 20: wat nu?

Waarde vrienden,

Wat staat ons te doen inzake de verplaatsing van Gp 20?
We kunnen ons niet neerleggen bij een simpele oplossing naar een opslagplaats. Mijn optie is een plek in de kapel van het Kasteel Bentheim. Het zandsteenmuseum moet ik nog voor de eerste keer gaan zien.
Graag uw suggestie.

Groet van Dick Taat.

87

Van:Herman Posthumus, Emmen [16 oktober 2007]
Onderwerp:Gp 186
Foto's van Gp 186Foto's

Al verschillende malen had ik gelezen dat grenspaal 186 liggend was aangetroffen. Gisteren ben ik ter plekke gaan kijken. Welnu, hij staat weer keurig rechtop. Maar niet op dezelfde plek. Zie bijgaande foto's. Nog in 2002 stond hij op zijn oorspronkelijke plek. Dat was midden in een akker. Dat vond de eigenaar kennelijk te lastig. De paal is nu herplaatst aan de rand van het perceel, bij de sloot, zodat de combine die het mais komt oogsten er geen last van heeft. Laten we maar zeggen: de op één na beste oplossing.

Het is een bijzondere paal, want hij staat op het drielandenpunt, tussen Groningen, het bisdom Munster en het graafschap OostVrieslandt. Het is niet meer de oorspronkelijke steen met de RBF-EPM inscriptie, want volgens het verdrag van Meppen was die steen in 1824 al "gezonken" en moest dus vervangen worden, naar ik aanneem door deze steen. Het is vanuit het zuiden gezien ook de eerste steen met een zwart geverfde band, kenmerkend voor de stenen langs de OostFriese grens.

Herman Posthumus

86

Van:Eef Berns, Eindhoven [29 september 2007]
Onderwerp:Gp 95 / Gp 100 / e.a.

Even laten weten dat mijn maandelijkse update op het web staat. Voor Op de Grens is vooral interessant de pagina http://www.grenspalen.nl/webdoc8.html
omdat jullie daarvoor materiaal hebben aangeleverd of daar anderszins in geïnteresseerd zijn.

Vriendelijke groet, Eef Berns
Website: de grenspalen van Nederland: www.grenspalen.nl

85

Van:Jaap Eimers, Emmen [25 september 2007]
Onderwerp:Gp 95 / Balderhaar

Over paal 95, nou ja paal...!? Het is wel dezelfde als op de foto van Arjen Salverda, daar is het trouwens nog minder. Daar lijkt het een vogelnest op de grond. Bij mij is het nog een stompje, ik heb destijds achter op de foto gezet, dat het plaatje met nr. 95 er aan zat. Helaas nam ik in het allereerste begin niet altijd foto's van die nummers.
Maar de opmerking, dat ie in de weg verdwenen was, kan wel aardig kloppen. Ik kan het me niet meer herinneren, maar op de foto is duidelijk te zien, dat de steen praktisch in een karrespoor staat of beter gezegd zit. Ik heb geprobeerd de foto te scannen, dat is ook wel gelukt, ik heb hem een naam gegeven (grenspaal 95), maar kan hem nergens meer terugvinden!
Bij het stukje "Langeveen" met foto's van Aafke de Wijk hadden ze de steen helemaal niet gevonden, geloof ik. Heb jij die artikelen geschreven en ook die tochten gemaakt? Er staan verder geen namen bij. Dat is zo lastig, onder het tikken kun je niet steeds even teruggaan naar het artikel waar je over praat. Zal misschien wel kunnen, maar ik kan het in ieder geval niet. Toen hebben ze steen 96 ook niet gevonden, die kon ik in 1996 ook niet vinden. Ik zag wel dat jij een foto van paal 95 in dat stukje had, maar dan een modernere paal. Ik mis daar overigens meer nummers, vlieg van nr. 87 naar 95 - 97, 98 enz. tot 103. Steeds een paar nummers er tussen uit.

Nog even iets over die stenen bij Balderhaar. Op nr. 103-III hebben ze van de N van Nederland een stiepelteken gemaakt, in feite een Andreaskruis. Ik heb het wel eens meer gezien, weet zo geen voorbeelden ervan. Het kan zijn, dat per ongeluk de eerste N verkeerd geslagen is en door een dwarse streep de N er weer goed op kwam, maar het kan ook een speciale bedoeling gehad hebben, zoals bij het stiepelteken: heidense en christelijke symbolen. Ergens heb ik hierover ooit eens iets gelezen, maar weet niet meer waar. Of zoek ik het nu te ver?

Inderdaad, op jouw foto van steen 95 is wel te zien, dat de Mönkesbelt een berg(je) was. Op mijn foto is het niet te zien, omdat ik meer op de grond gericht had.

84

Van:Maria Beening, Aalten [25 september 2007]
Onderwerp:Herstel grenspalen
Foto van Gp 753-BFoto van Gp 753-B

Gisteren lukte het mij niet om de foto door te sturen, maar een beetje oefenen heeft hopelijk succes.
Is waarschijnlijk door dezelfde klusjesman gedaan! Maar deze staat bij Nederlanders achter het huis, waar bijna nooit iemand komt. Behalve wij dan. Ik ga het toch nog maar eens navragen bij de gemeente.
Groetjes, Maria.

83

Van:Harry van der Sleen, Enschede [25 september 2007]
Onderwerp:Grensstenen 103 sub
Kaartje van Gpn 103Kaartje van Gpn 103

In aanvulling op het bericht van Bernard Geertman heb ik nog wel enige informatie.
Toen in 1824 het grenstraktaat gesloten werd tussen Nederland en Hannover, werd ook bepaald dat er zo min mogelijk door schuren en tuinen gegaan zou worden. De grens werd er omheen geleid. Heel mooi kunnen we dit zien op bijgevoegd kaartje. Het geeft de situatie weer zoals die in 1824 was. In rechte lijn gaat het van paal 102 naar paal 103. Hier stond het bakhuis van Hermen Baldehaar, paal 103 stond op de hoek hiervan. Op de andere hoek van het bakhuis werd paal 103-I gezet, de haag van Balderhaars tuin liep verder naar steen 103-V en vervolgens verder naar 104. Zo is de grillige grenslijn hier ter plaatse ontstaan. Steen 103 moet voorzien geweest zijn van het Bourgondische kruis. Vandaag is er bijna niets meer op te vinden, zeer vaag is het kruis nog te onderscheiden. Steen 103 is een van de zeer oude grensstenen in ons gebied.

(bron: Rondom den Herdenbergh)

82

Van:Op de Grens [24 september 2007]
Onderwerp:Herstel grenspalen / Balderhaar

Beste Jaap,
De Nederlandse overheden doen weinig tot niets meer aan het onderhoud van grensstenen. Alles wat er nog gebeurt, en dat is toch nog redelijk veel, gebeurt door de Duitsers. Omdat de grensstenen daar onder het Kadaster vallen, moeten het de Kadasterambtenaren zijn.
Kun je je nog herinneren waar gp 95 precies stond? Op de site van Arjen Salverda staat ook nog een klein stompje, maar volgens een Ned. bewoner van het Duitse douanehuis zou de originele steen in de grond verzonken zijn midden in het zandpad.
De Mönkesbelt is aan Nederlandse kant nog goed zichtbaar (ongeveer 4 meter hoog) en aan Duitse kant helemaal afgegraven.
Alle originele stenen langs dat deel van de grens bij Langeveen zijn nu verdwenen. Je kunt er makkelijk met een auto komen. Ook nr. 96 is al lange tijd weg, en is vervangen door een kleine granieten steen.
Bij Balderhaar staan er geen stenen meer in het weiland. Alleen nummer 103, met een Bourgondisch kruis (of was het Maltheser kruis?) staat er nog, een beetje ongelukkig langs de openbare weg. Het wapen was nog goed herkenbaar een paar jaar terug, inmiddels niet meer.

81

Van:Jaap Eimers, Emmen [24 september 2007]
Onderwerp:Herstel grenspalen / Balderhaar

Eerst even over je laatste foto van steen nr. 95. Je hebt het over een splinternieuw nummerplaatje, maar wie verzorgt dat eigenlijk? Aan de ene kant krijg je de indruk dat de overheid niks meer doet aan grenspalen: een afgelopen zaak, maar dat zou in strijd zijn met "jouw" nieuwe nummerplaatje. Overigens heb ik nr. 95 nog als een heel oud brokje bemoste steen gefotografeerd. Ik heb er destijds bij vermeld, dat hij op de Muntjesberg staat, zo wordt hij in 1900 beschreven. Van een berg was destijds (1996) niet veel te bekennen. Steen 97 stond er toen ook nog, met het woord "Overijssel" erop. Dus die is inmiddels ook al verdwenen?

Dan nog even over de reactie van de heer Geertman uit Ebbenbroek. Die stenen 104, 105 en 106 heb ik destijds niet kunnen vinden. Was altijd nog eens van plan ze te zoeken, maar dat is al weer elf jaar geleden en het is er nooit van gekomen. Maar om op die wei met veel stenen terug te komen, ik heb een foto waar vier stenen te zien zijn, vooraan nr. 103. Er staan in totaal in twee weilanden zeven stenen (stonden!)
Die steen 103 had oorspronkelijk een Bourgondisch en een Bentheims wapen, maar door het vele schuren van de varkens die daar liepen zouden deze uitgeslepen zijn, heb ik op twee plaatsen gelezen! O.a. in een Bentheimer Jahrbuch, helaas heb ik het jaartal er niet bijgezet, ik denk 1958 of 1959. Er staat ook nog een foto van steen 103 erin, met vlak achter de steen de woning van de landbouwer Groote Balderhaar. Ik bezocht in 1996 en later nogal eens de bibliotheek in Nordhorn, daar waren al die Bentheimer Jahrbücher in te zien en zelfs te lenen, toen nog voor niks!

Nog een PS. Die artikelen in Bentheimer Jahrbuch zijn van de Enschedese heer H. Krul. Zouden die artikelen ook in het Nederlands bestaan? Leeft die heer Krul nog en heeft hij nog meer over grensstenen geschreven?

Terug Verder