Grensforum (2)

Terug Verder

80

Van:Op de Grens [24 september 2007]
Naar foto van Gp 826 F
Herstel grenspalen

Beste Maria, bedoel je misschien zoiets als op bijgaande foto? Dat ziet er knap primitief uit en het is geen gezicht.
Het lijkt inderdaad op het werk van een hobbyïst (826-F staat trouwens bij Rekken/Oldenkott) maar het zal toch waarschijnlijk wel iemand van de overheid zijn geweest. En dan van de Duitse overheid, want in Nederland hebben we nooit iemand kunnen vinden die zich nog verantwoordelijk wil stellen voor de grensstenen.
Zoals je op de website kunt zien heb ik zaterdag een nieuw plaatje op de nieuwe gp 95 (voorheen 132) gezien, dat plaatje zat er eerder nog niet op, maar deze is wél volgens de regels bevestigd.
En omdat deze steen alleen vanuit Duitsland is te bereiken, moeten het wel de Duitsers zijn geweest die dat hebben gedaan.

79

Van:Maria Beening, Aalten [24 september 2007]
Onderwerp:Herstel grenspalen

Even een vraagje over de grenspalen. Weet jij wie de nieuwe nummerplaatjes aanbrengt op de grenspalen? In Aalten is een echte doe-het-zelver aan het werk geweest! Grenspaal 753-B heeft een nieuw plaatje gekregen, niks met schroefjes of zo, nee hoor, gewoon een fikse klodder kit (lijkt wel stopverf) op het plaatje en dat druk je dan op de paal. Geen gezicht, en wat wil het geval? Het plaatje ligt er los boven op, het hecht voor geen meter!
Is dat iemand van de gemeente wie ik daar over aan kan spreken, of iemand van het kadaster? Wie doet dat soort werkjes eigenlijk?
Groeten van Maria Beening.

78

Van:Op de Grens [21 september 2007]
Onderwerp:Grensstenen 103 sub

Beste Bernard,

De 5 grenspalen in het weiland bij de grensovergang Balderhaar zijn al geruime tijd weg. Ik heb ze zelf nooit gezien, toen ik er voor het eerst was (2004) waren ze al verdwenen. Ze moeten een schuur of woning hebben gemarkeerd die anders in Nederland zou hebben gestaan. Dat vermoed ik op grond van het feit dat zo'n situatie elders ook voorkomt of voorkwam.
Grenssteen 103 staat nu direct naast de grensovergang op een niet zo'n goede plek (het is een erg oude steen), en van de overige 4 hebben wij er 2 teruggevonden: die staan bij de grensovergang De Poppe (snelweg) om de nieuwe grensloop daar te markeren.
Daaruit maken wij op dat ze niet door de grondeigenaar zijn verwijderd, maar door de Duitse of Nederlandse overheid.
Officieel zijn rijksgrensstenen van de Nederlandse en Duitse overheid, maar die hebben ondertussen nog maar weinig interesse in de stenen.
Zelf meen ik twee van de substenen 103 te hebben zien staan onder de schuur van de Duitse landbouwer direct rechts van de grensovergang Kloosterhaar/Balderhaar.
Misschien kunt u daar eens goed gaan kijken, om te zien of het werkelijk om oude grensstenen gaat?

77

Van:Bernard Geertman, Ebbenbroek [21 september 2007]
Onderwerp:Grensstenen 103 sub

Mijn complimenten voor de leuke site!!
Ik woon zelf tegen de Duitse grens aan bij Ebbenbroek (grenssteen 105).
Tot mijn verbazing zijn er een aantal grensstenen bij Balderhaar (een groene grensovergang) door de grondeigenaar verwijderd. In een weiland daar stonden ongeveer 5 grenstenen op een heel klein stukje grond bij elkaar, alleen grenssteen 103 is blijven staan. Ik weet zo niet wat de nummers waren van de stenen die zijn verwijderd, waarschijnlijk waren dat de nummers 103/1 t/m 103/4.
Weet u misschien of de grondeigenaren het recht hebben om deze stenen te verwijderen?
Hopelijk kunt u mij daar een antwoord op geven.

Met vriendelijke groet,
Bernard Geertman

76

Van:Jaap Eimers, Emmen [21 september 2007]
Onderwerp:Nieuw lid

Ik zag dat ik een grote vergissing heb gemaakt. Ik had gezegd, dat ik in 1975 begonnen was met mijn grensstenen-hobby. Helaas was dit een tikfout, het moest zijn 1995! Dat scheelt nogal wat! Jammer, dat ik niet 20 jaar eerder begonnen ben, toen waren er vast nog meer dan nu. Er verdwijnen steeds meer stenen, zoals nu weer steen nr. 20. Laat ik nu kort daarvoor, één of twee weken, nog een paar foto's van die steen gemaakt hebben. Ik had er al wat van, maar nu mooier. Trouwens, jullie waren er nog later denk ik, om het gras om de steen weg te knippen.

Mijn eerste grenssteenfoto was overigens pas in februari 1996, heb ik vandaag nagekeken, van steen nr. 1/862 bij Driland/Losser. Die steen had kennelijk nogal indruk op me gemaakt, ik weet het niet eens meer.
Over verdwenen stenen: weet je dat de originele steen nr. 37 (oud nummer 7) langs de Rammelbeek in de tuin van het Palthehuis-museum in Oldenzaal staat? Ik heb er wel foto's van, maar ik zie geen kans die mee te sturen.

Ik heb net diverse interviews zitten lezen (de meeste had ik al gelezen), erg interessant, zoals trouwens de hele website. Ik las dat één van je favoriete stenen nr. 64 was, bij Lage, Vader en Zoon. Dat kind moet dan wel na 1996 geboren zijn. In maart '96 heb ik de vader genomen, maar het kind was er toen nog niet!

Ik had de foto van grenspaal 34 ooit eens naar de heer Bieze gestuurd (in 1998), die heeft hem kennelijk doorgestuurd. Mijn naam stond erbij, dat was al leuk genoeg. Ik heb nog eens die oude brieven nagelezen, zo had ik de heer Bieze gevraagd naar steen 25, bij Holt, of hij die had. Dat moest een oude steen zijn met wapen, ik had er een fotootje van uit Bentheimer Jahrbuch van 1959 en hij werd vermeld in een oud boek uit 1900, waarin alle toen bestaande stenen vermeld staan (helaas zonder nummer!). Bieze schreef toen, dat hoewel de steen ooit erg beschadigd was, hij opgeknapt in juni 1986 weer herplaatst was. Hij was er zelf bij aanwezig. Maar hoe ik ook zoek, niks gevonden. Ik zag wel bij jullie(?) foto's steen 25 aan het begin (of eind) van de Vrijdijk, vrij nieuw. Volgens Bieze moest de steen uit 1548 zijn.

Zo, het is nog een heel epistel geworden. Veel succes met je website, ik hoop er nog veel plezier aan te beleven. 'k Sta steeds weer verbaasd, dat je zo vaak met een nieuwe foto begint.

Met hartelijke groeten,
Jaap Eimers.

75

Van:Jaap Eimers, Emmen [20 september 2007]
Onderwerp:Nieuw lid

Sinds kort ben ik in het bezit van een computer en daar ik al jaren (vanaf ca 1975) bezig ben met grenspalen te zoeken en te fotograferen vond ik het erg leuk diverse websites over grenspalen te vinden, o.a. naast uw programma ook "Grenspalen NL/Virtueel langs de Duitse grens" en "Grenspalen tussen Overijssel, Drenthe en Graftschaft Bentheim" van Arjen Salverda.
Zijn er misschien nog meer sites over grenspalen? Ik heb nog wel een paar Duitse namen gevonden.

De laatste jaren heb ik niet veel aan deze hobby gedaan (ik heb er eigenlijk teveel!), daardoor mis ik nogal wat grenspaalnummers en ben van plan na het lezen van diverse nieuwtjes er weer eens achteraan te gaan. Momenteel ben ik bezig met omgeving Coevorden, daar zijn veel palen vaak moeilijk te vinden. Mijn bedoeling is vanaf paal nr. 1 bij Losser tot in de Dollard alle palen te vinden en een eindje terug richting Gelderland.

Ik was aangenaam verrast mijn naam met een foto van grenspaal 34 te vinden bij de website "Virtueel langs de Duitse grens".

74

Afzender:Harry ten Veen, Steenwijk [19 september 2007]
Onderwerp:CTD-markering

Dag Dick, je hebt me uitgedaagd over de betekenis van CTD. Nou, ik weet het natuurlijk niet zeker, maar het zou wel eens Cultuur Technische Dienst kunnen betekenen.
Even gegoogeld, maar er is niet veel over te vinden, maar wel dit:

“Landinrichtingsdienst - tot 1978 Cultuurtechnische Dienst in Nederland; een overheidsdienst die zich bezighoudt met landinrichting en cultuurverbetering van het platteland.”

Waarschijnlijk is het een peilmerk voor hoogtemetingen, zoals ook bekend van de NAP-punten.

Groeten en suc6,
Harry ten Veen

73

Van:Joost Loomans, Bleiswijk [15 september 2007]
Onderwerp:Holtheme 1

Op genoemde pagina, met grensovergang bij Holtheme, verbaast u zich dat fietsers worden gewezen op een route naar Engeland. Dit is niet zo verbazingwekkend: ik ben hier zelf in augustus binnen 1 uur van Duitsland (grensovergang Holtheme) naar Engeland gefietst!
Niks geen Noordzee, want het betreft het gehucht Engeland, dat achter Gramsbergen en Ane verstopt ligt, vandaar.
Voor de rest: complimenten voor uw interessante website.

Met vriendelijke groet,
Joost Loomans

72

Van:Bert Roelofs, Schoonebeek [8 september 2007]
Onderwerp:Holtheme 1

Via een familielid werd ik gewezen op deze site en dan met name op het artikel over Holtheme. In dat artikel is sprake van de Poffershut en een mannelijk figuur met wit haar.
De Poffershut is mijn geboorteplek en de man met het witte haar is mijn oudste broer. Inmiddels woont mijn broer daar niet meer, hij wordt nu verzorgd in zorgcentrum Het Welgelegen in Gramsbergen.
Een paar opmerkingen nog over het artikel: De oorspronkelijke Poffershut stond niet op dezelfde plaats, maar iets verder naar het zuiden in een bocht van het riviertje de Slinge (door u sloot genoemd). Dat riviertje is in 1959 gekanaliseerd en breder gemaakt. Vlak bij de tegenwoordige Poffershut is een zgn zandvang gemaakt, waar het slib dat het riviertje meevoert kan bezinken.
De grensstenen 123-1 tm 123-4 zijn niet allemaal meer te vinden omdat in de 50-er jaren van de vorige eeuw, mede door de kanalisatie van de Slinge een grenscorrectie heeft plaatsgevonden.
Eén van de grensstenen is ook te vinden voor café Bolte te Gramsbergen.

Met vriendelijke groet,
Bert Roelofs

71

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [7 september 2007]
Onderwerp:Kruisen op de weg als grensmarkering

Meer kruisen op de weg (Foto: Harry ten Veen)

Ik heb zonet even je Rekken/Oldenkott bekeken. Weer interessant en goed gemaakt! (Dat lukt niet met Word..)
Je schrijft o.a. “Het gebruik van hetzelfde symbool als op plattegronden (het plusje) is een goede vondst.”
Ik ben dat natuurlijk met je eens. Maar weet je dat Baarle Nassau/Baarle Hertog vol staat met kruisen?

Groeten en suc6,
Harry ten Veen

70

Afzender:Dick Taat, Lonneker [3 september 2007]
Onderwerp:Wie is de eigenaar van grensstenen?

Bij alle commotie over de bedreigde steen 20 en het afvoeren naar een “quarantaine-oord”, alsof er geen andere bescherming mogelijk was, blijft de hamvraag: “Wie is eigenaar van de grensmarkeringen tussen twee Europese staten?”

Dick Taat

69

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [30 augustus 2007]
Onderwerp:Verdwijning grenssteen nr. 20

Hallo Harry,

Vorige week zaterdag heb ik foto's gemaakt. Er staat er een op de site van Dick, zie het GP 20 dossier. Ik had een gapend gat verwacht maar het zag er allemaal netjes gladgestreken uit.

Groetjes,
Aafke de Wijk

68

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [30 augustus 2007]
Onderwerp:Verdwijning grenssteen nr. 20

Heeft nu niemand een foto gemaakt van de lege plek die achterbleef toen gp20 verdwenen bleek te zijn?

Groeten en suc6,
Harry ten Veen

67

Van:Dick Taat, Lonneker [29 augustus 2007]
Onderwerp:Grenzstein 20 ist sichergestellt

Liebe Grenzfreunde,

Stadt Benheim hat Stein 20 sichergestelt. Das freut uns. An Ort und Stelle war er in grozser Gefahr. Jetzt wollen wir mahl sehen wie es weiter geht.

Mit Grenzgrüsse,
Dick Taat

66

Van:Eberhard Gutberlett, Kerken (D) [24 augustus 2007]
Onderwerp:Verdwijning grenssteen nr. 20

Hallo Grenzsteinfreunde,

Das Problem des Internets trägt natürlich bei, das solche Grenzsteine besonders bekannt werden.
Aber wenn jemand die Absicht hat einen Stein zu stehlen, macht er das auch ohne Internet. Wir machen dennoch weiter. Wir können halt nur die Augen aufhalten. Das gilt auch für beide Seiten der Grenze.
Sobald wir einen Grenzstein im fremden Garten finden, der da nicht hingehört, sollten wir die Behörden einschalten.
Ich werde auch auf meiner Startseite den Diebstahl veröffentlichen. Vielleicht hilft auch das auch weiter. Ich denke wir sollten das alle machen.

Met vriendelijke Groeten / Mit freundlichen Grüßen,
Eberhard Gutberlett

65

Van:Harry van der Sleen, Enschede [23 augustus 2007]
Onderwerp:Verdwijning grenssteen nr. 20

Ook ik ben me rot geschrokken toen ik dit vreselijke bericht over grenssteen 20 las. Laten we hopen dat hij door een ambtelijke instantie weggehaald is met de bedoeling hem terug te plaatsen op een veiligere manier. Ik hoop niet dat dit de zoveelste grenssteen is die verdwijnt.
Laten we onze oren en ogen goed open houden en inderdaad hopen op een goede afloop.

Groeten van Harry.

64

Van:Rita Melgert, Enschede [23 augustus 2007]
Onderwerp:Verdwijning grenssteen nr. 20

Het is toch te erg voor woorden, een steen die zomaar 'verdwijnt'. En dan niet zomaar een steen, maar wel de oudste grenssteen die er nog was. Elke steen die al verdwenen is is een verlies, maar vooral het verdwijnen van steen nr. 20 is een groot verlies. Net nu die door zoveel mensen met de nodige zorg werd omringd en er voor zijn behoud en bescherming van alles in het werk werd gesteld. Wij zijn er eind juli nog geweest, mijn eerste kennismaking met deze steen, en hij heeft grote indruk op mij gemaakt, vooral door zijn kwetsbaarheid. Laten we hopen dat hij met 'goede bedoelingen' tijdelijk is verwijderd en over een poosje, weer op zijn plek, of een iets veiliger plek dicht in de buurt, staat.

Groetjes, Rita.

63

Van:Paul Oeinck, Enschede [23 augustus 2007]
Onderwerp:Verdwijning grenssteen nr. 20 (Nieuwsbrief augustus)

Toen ik gisteravond het uiterst slechte nieuws las van de verdwenen grenssteen nr. 20, kon ik het gewoon niet geloven en moest mezelf van deze misdaad overtuigen. Ik ben er vanochtend naartoe gereden: Hij is inderdaad weg! Ongeveer drie weken geleden stond hij er nog!

Wie doet nou zo iets!? Kan het zijn dat Duitse instanties hem "ter bescherming" weggehaald hebben, omdat wij er nogal bang voor waren dat hij daar aan de straatweg beschadigd zou kunnen worden?

Of hebben wij met onze waarschuwingen soms ergens slapende honden wakker gemaakt?
Misschien weten ze in Zwolle wel meer. Het zou toch doodzonde zijn voor dit oeroude en mooie historische grensmonument als het niet toch ergens weer zou opdagen. Ik hoop nog op een goede afloop.

Beste groeten van,
Paul Oeinck

62

Van:Eberhard Gutberlett, Kerken (D) [23 augustus 2007]
Onderwerp:Verdwijning grenssteen nr. 20 (Nieuwsbrief augustus)

Das sind ja schreckliche Nachrichten, wenn das verschwinden nicht positiv sein sollte. Ich hatte es schon in der Op de Grens gelesen. Hoffentlich nimmt das noch ein gutes Ende. Wir können doch nicht alle wertvollen Steine mit Betonblöcken sichern.

Met vriendelijke Groeten / Mit freundlichen Grüßen / Best regards,
Eberhard

61

Van:Aafke de Wijk, Zwolle [22 augustus 2007]
Onderwerp:Verdwijning grenssteen nr. 20 (Nieuwsbrief augustus)

Verdorie, het is me wat, zo'n steen die daar de eeuwen heeft getrotseerd, zomaar weg. Bah. Dat doet me echt iets. Hopelijk komt het niet doordat onze acties zoveel ergernis hebben veroorzaakt bij de medewerkers van de zandafgraving dat ze de steen er uitgetrokken hebben. Ik denk dan met name aan het ijzeren object dat we daar hebben neergelegd. Het zou me niet verbazen als de steen ergens bij die zandafgraving verstopt ligt. Hopelijk is er een onschuldiger verklaring en ligt hij veilig bij een of andere instantie.
Sorry, ik kan het even niet laten: op je website zou je ook de foto's van Paul Oeinck moeten plaatsen. Nu lijkt het net of je verwijst naar de stenen langs de Zuidergrensweg.
Fijn dat je zo snel een nieuwsbrief hebt verspreid.

Dag,
Aafke

60

Afzender:Jannis Deeleman, Eindhoven [22 augustus 2007]
Onderwerp:Grenspalenwandeling Putte

Beste allemaal,

Op zaterdag 6 oktober wil ik weer een fraaie grenspalenwandeling organiseren, nu rond Putte (NL-B).
Een mooie wandeling die begint in de polder onder Ossendrecht en vervolgens door het bos naar Putte voert. Een unieke gelegenheid om samen met Frans Meeus de tussenpaaltjes tussen gp 259 en 260 te aanschouwen, om in Putte bij de horeca bij te tanken en om vervolgens de door Frans zelf gefabriceerde replica-grenspalen te aanschouwen en om tenslotte de grenspalen 252 t/m 255 die zich op afgesloten privéterrrein bevinden te bezoeken. Over dat laatste ben ik nog bezig, ik heb goede hoop dat we toestemming krijgen.
Al met al een mooie en afwisselende wandeling, het precieze programma en de details werk ik de komende weken nog uit.

Vraag is nu even: wie heeft er zin mee te gaan? Afhankelijk van het programma wordt het een wandeling van 10 tot 15 kilometer, geen zwaar terrein.
Enerzijds een mooie gelegenheid om als grenspalenliefhebbers elkaar weer eens te zien en bij te praten, anderzijds een unieke gelegenheid de moeilijk vindbare (tussen)palen en de replica's bij Frans te bewonderen. En tenlotte: een mooie wandeling in een bijzonder fraai en bosrijk gebied.
In afwachting van jullie reacties,
vriendelijke groet,

Jannis Deeleman
jc.deeleman@planet.nl

59

Van:Jaap in 't Veld [21 augustus 2007]
Onderwerp:Ver. Natuurmonumenten

Ik heb geen bezwaar tegen plaatsing op uw website.
Overigens zijn adviezen voor onderhoud van harte welkom.

58

Van:Jaap in 't Veld [20 augustus 2007]
Onderwerp:Ver. Natuurmonumenten

Geachte heer Waanders,

Ik heb uw mail omtrent de grensstenen van het Witte Veen ontvangen.
De grens- en markestenen hebben wel degelijk onze aandacht en zijn inmiddels ook bij de gemeente Haaksbergen weer geheel onder de aandacht, dankzij de inzet van de heer Ooink, werkzaam bij de gemeente Haaksbergen.
Ik begrijp uit uw bericht, dat deze stenen meer onderhoud nodig hebben, deze opmerking zal ik meenemen naar het volgend overleg bij de gemeente Haaksbergen, zodat deze klus professioneel kan worden uitgevoerd.
Toevallig is vorige week bij het Haaksbergerveen nog een oude grenssteen herplaatst, die de Duitsers wilden vervangen door een stalen pijp, er is dus wel degelijk aandacht voor binnen deze gemeente.
Mocht u meer info nodig hebben, dan hoor ik dit graag van u.
Met vriendelijke groeten,
Jaap in 't Veld
Beheerder Zuid Twente
Vereniging Natuurmonumenten
053-4281527

57

Afzender:Op de Grens [15 augustus 2007]
Onderwerp:Ver. Natuurmonumenten

Geachte heer, mevrouw,

In uw blad "natuur|behoud" van november 1996 (het is even geleden) staat een artikel "Palen waar je niet omheen kunt". Het gaat over grenspalen die steeds meer in de verdrukking komen o.a. doordat ze in de weg staan, en de schrijver noemt ze "eenzame monumenten" en "historische palen".
Daar kunnen wij - van de "Overijsselse Grenspalen Verzamelaars Club" - ons geheel bij aansluiten.
Vooral de laatste zinnen van het artikel zijn hoopvol: "Wat er nog resteert, is te boeiend om te verwaarlozen. Natuurmonumenten steekt daarom ook veel werk in het behoud van deze historische palen."

De praktijk is momenteel helaas anders, de mooiste grensstenen worden grotendeels geheel verwaarloosd en raken steeds meer in verval.
Mocht Natuurmonumenten nog steeds geïnteresseerd zijn in het behoud van oeroude en prachtige grensmarkeringen, dan zouden wij willen wijzen op bijv. de oudste rijksgrensteen op de grens met Duitsland, nummer 20 nabij grensovergang De Poppe, die dringend aandacht en bescherming vereist. Dit om te voorkomen dat de steen definitief verloren gaat.
De steen staat niet in een gebied van Natuurmonumenten, maar ook bijv. de grensstenen in het Witte Veen worden niet meer onderhouden.

Wij vernemen graag van u in hoeverre Natuurmonumenten nog interesse heeft in het in stand houden van de, veelal unieke, grensmarkeringen.”

56

Van:Harry van der Sleen, Enschede [15 augustus 2007]
Onderwerp:Grenssteen 832 B

Ik wil even melding maken van het heugelijke feit dat grenssteen 832 B, in de gemeente Haaksbergen, na ruim een jaar, onlangs weer herplaatst is. Hij staat ± 1 meter verder Duitsland in om te voorkomen dat hij weer voorover in de grenssloot valt. Bovendien is hij een stukje kleiner dan voorheen. In elk geval is door reacties van enkele van ons grensstenenhobbyisten, voorkomen dat hij vervangen werd door een ijzeren pijp.

Groeten van Harry van der Sleen.

55

Van:Dick Taat, Lonneker [6 juli 2007]
Onderwerp:Grenssteen 20, de oudste van Nederland, loopt gevaar!

Door de passerende grote vrachtwagens geladen met zand, of door een te actieve landbouwer, of vandalen, is beschadiging voor deze bescheiden erfenis van het verleden niet ondenkbaar.
We zullen moeten wijzen op de noodzaak van bescherming, zoals de voorlichting op Nederlands gebied inzake het natuurschoon (door het Overijssels Landschap en anderen) en met de grensoverschrijdende fietsroutes ook wordt gedaan. Enige aandacht voor dit stukje cultuurgoed is gewenst. Volgens de pionier Cor Bieze is dit een van de mooiste stenen van Nederland. Documentatie is er voldoende. Onder anderen in het boek van Olde Meijerink: Monumenten van Losser. Hij schat de leeftijd op minstens vijf eeuwen!
Ik werk aan een plan ter bescherming. Om niemand te passeren verzamel ik alle namen en adressen van aanpalende grondeigenaren, instanties en "Behörden", provincie en gemeenten en particulieren, zoals Prins Oscar, Fürst zu Bentheim und Steinfurt, Denkmalschutz en Dienst Monumentenzorg.
Graag uw reacties aan Dick Taat of aan www.opdegrens.eu

Dick Taat, Lonneker

54

Van:Gerard Beukeveld [25 juni 2007]
Onderwerp:De soevereine staat Beukeveld

Het doel van mijn lange relaas (zie Speciaal: De Vrijstaat Beukeveld) is bekendheid aan de merkwaardige situatie rondom de grenspalen 142 tot en met 144 te geven en om een vraag te mogen stellen of jullie weten waar wij oude kadastertekeningen van dit gebied kunnen vinden zodat wij onze aanname over een soevereine staat verder kunnen onderbouwen.

53

Afzender:Dick Taat, Lonneker [16 juni 2007]
Onderwerp:Herplaatsing grensstenen Aamsveenweg

Sorry, op de foto bij het krantenbericht is duidelijk te zien, dat Harry en Jan Zwiggelaar hun plichten wél zijn nagekomen, het geestrijk vocht vloeit rijkelijk over de stenen. Pet af voor deze grote organisators!

Dick Taat.

52

Van:Dick Taat, Lonneker [16 juni 2007]
Onderwerp:Herplaatsing grensstenen Aamsveenweg

Beste Overijsselse grenssteenvrienden,

Het was vandaag (16 juni 2007) een reuze-happening, de herplaatsing van twee op miraculeuze wijze teruggevonden rijksgrensstenen. Een beetje bleekjes (met een erg gele tint, maar dat wordt met het weer wel anders) staan de zandstenen stukken erfgoed op een mooie plaats.

Met veel tamtam, enkele prominente hotemetoten (per autobus aangevoerd) en blaasmuziek werden ze ten overstaan van zo'n honderdvijftig mensen "onthuld". De stenen 44 en 43 naast elkaar, onder een mooie grote waterwilg met een picknicktafel ernaast. Ga maar eens kijken aan de Aamsveenweg 325.

Drijvende krachten: Historische Societeit Enschede en Heimatverein Ahaus / Alstaete.

Na afloop werden de stenen nat van de stortregens, maar men heeft verzuimd om er een drupje geestrijk vocht over te plengen. De toeschouwers gingen te voet met muziek voorop terug mooi naar de Knalhutte voor een vrije lafenis.

Met steengroeten van getuige,
Dick Taat.

51

Afzender:Harry van der Sleen, Enschede [15 juni 2007]|
Onderwerp:Interview op Radio Oost

Hyls Heeringa, lid van de Grensstenencommissie van de St. Hist. Sociëteit Enschede-Lonneker, heeft een interview gegeven op Radio Oost over de historische grensstenen die zaterdag 16 juni officieel onthuld worden aan de Aamsveenweg in Enschede. Dit interview is op internet te beluisteren op de volgende link:
http://www.tvoost.nl/media/?uitz=38112&id=19
doorscrollen naar tijdstip 37.00.
Tot zaterdag.

50

Van:Op de Grens [5 juni 2007]
Onderwerp:Aanmelden voor interview

Jan Meijer doet een suggestie voor de rubriek “Interviews”, en dat is een prima idee. Iedereen die meent dat een grensliefhebber - zij het expert of novice - hoognodig moet worden ondervraagd voor die rubriek, kan dat melden.
Ook als het om jezelf gaat. Hou er alleen rekening mee dat een interview tijdrovend is voor ons en dat het dus even kan duren voordat we contact met je opnemen.

En wat Harry ten Veen betreft, die staat al lange tijd hoog op de lijst, en kan zich dus alvast schrap zetten voor een grensverhoor!

49

Afzender:Jan Meijer, Heerenveen [5 juni 2007]
Onderwerp:Nieuwe grensexpert

Binnen de huidige grensexperten ben ik "nieuw". Ik ben eigenlijk al vanaf 1972/1973 geïnteresseerd in vooral provinciegrenzen. Ik ben er dus al heel wat langer mee bezig dan de meeste mensen op dit moment. Door een andere hobby (genealogie) is dit wat op de achtergrond geraakt. Toen al was bijvoorbeeld de twee drieprovinciepunten tussen Fr/Ov/Dr en Gr/Fr/Dr opzoeken de moeite waard. Ik heb toen ook al foto's gemaakt, maar waar die zijn (ik denk bij mijn vader) weet ik niet. Toen stonden er nog alle grenspalen die tegenwoordig zo zoetjes aan verdwijnen, omdat men er tegenwoordig geen waarde meer aan hecht.

Afgelopen week zaterdag heb ik dus met een hele leuke club de Haarmühle-wandeling gedaan. Ik ben met Harry ten Veen meegereden en toen jouw bladzijde ter sprake kwam over die interviews zei Harry dat die nog nooit geïnterviewd was en dat die dat wel eens wilde. Dus mijn vraag is: zou jij Harry ten Veen eens willen interviewen?

Jan Meijer.

48

Van:Jan Meijer, Heerenveen [3 juni 2007]
Foto van de Haarmühlewandeling (Jan Meijer)
Haarmühlewandeling

Op 2 juni 2007 is dan eindelijk de weersvoorspelling goed (de wandeling zou al op 12 mei zijn, maar is vanwege het slechte weer verschoven) en na ietsepietsie organisatorische probleempjes een gigantisch mooie wandeling gemaakt. Harry van der Sleen heeft de wandeling "gecoördineerd".
Grenspaal nr. 836 zou op de plaats gestaan hebben bij een deur waar twee dwarse stenen als markering liggen op een buitenterrein van een groothandel in levensmiddelen, maar dit is waarschijnlijk nr 835-D, want dat nummer komt er het meest voor in aanmerking. Met wat roepen wordt het hek open gedaan (het magische woord grensexperts doet wonderen) en lopen met een medewerker naar een steen met een kruis erop. De oorspronkelijke plaats van de grenspaal (vermoedelijk 836) zou in het magazijn geweest zijn en zou in de weg gestaan hebben. De steen met het kruis zou als markering een paar meter verder op geplaatst zijn. Onderweg wordt ons allerhande lekkere dingen toegestopt. Ik ben er voor de eerste keer bij en heb verschillende erg leuke mensen ontmoet. Na de wandeling even nageborreld bij de Haarmühle.

Jan Meijer.

47

Van:Harry ten Veen, Steenwijk [18 mei 2007]
Onderwerp:RD-steen in Beerze

Dag Dick. RD betekent RijksDriehoeksmeting. Hier staat een plaatje van een andere RD-steen:
http://home.planet.nl/~veenhh/borderland/meetpunten/meetpunt.htm
Op die oude pagina klopt de verwijzing naar het RD niet meer.

Groeten en suc6,
Harry ten Veen.

46

Afzender:Harry van der Sleen, Enschede [13 mei 2007]
Onderwerp:Uitnodiging voor onthulling 2 historische grensstenen

In een gezamenlijk project willen de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker en de Heimatverein Alstätte, twee bij de afbraak van een oud bakhuis weer ontdekte historische grensstenen uit het jaar 1792, herplaatsen en voor het publiek toegankelijk maken. Wij nodigen u daarom van harte uit aanwezig te zijn bij de officiële onthulling door wethouder Jelmer van der Zee van de gemeente Enschede en de burgemeester van Ahaus Felix Büter op:

Zaterdag 16 juni 2007, 14.00 uur
Aamsveenweg 225 in Enschede

Vanwege de beperkte parkeergelegenheid hier, verzoeken wij u om 14.00 u. op de parkeerplaats van restaurant Tenhagen-Sandersküper aanwezig te zijn. Van hieruit rijdt een pendelbus naar de plaats van onthulling.
Aansluitend nodigen wij u uit voor een drankje bij restaurant Tenhagen-Sandersküper aan de Knalhütteweg bij de grensovergang.

Groeten van Harry.

45

Afzender:Harry van der Sleen, Enschede [10 mei 2007]
Onderwerp:Haarmühlewandeling

Helaas moet ik i.v.m. de slechte weersvooruitzichten, de Haarmühlewandeling verzetten naar zaterdag 2 juni 2007. Hopende dat het dan wel droog is.
Wel graag (opnieuw) aanmelden! (goldenstones@home.nl).

Groeten van Harry van der Sleen.

44

Van:Op de Grens [9 mei 2007]
Onderwerp:Broekheurne

Beste Lidy,

Dat is een mooi en interessant gebied, rond Broekheurne. En vooral het laatste deel van de Arendsweg, waar vroeger de goederenspoorlijn naar Ahaus liep, ziet er 'exotisch' uit.

Groeten van Dick.

43

Van:Lidy Brugge, Enschede [9 mei 2007]
Onderwerp:Broekheurne

Erg leuk om iets te lezen over de grensgebieden. Zelf heb ik tot mijn zevende jaar gewoond aan de Arendsweg 108 in Broekheurne. Daarbij is de stamvader van mijn moeders kant afkomstig van de Haarmühle zo rond 1400.

Groetjes,
Lidy Brugge.

42

Van:Harry van der Sleen, Enschede [2 mei 2007]
Onderwerp:Haarmühlewandeling

Ik stuur nog even een herinnering voor de mensen die het wel van plan waren maar vergeten zijn zich aan te melden.
Zaterdag 12 mei vindt de Haarmühlewandeling plaats. Verzamelen om 13.00 u. op de parkeerplaats van het restaurant.
Opgeven bij: goldenstones@home.nl.

Groeten van Harry.

41

Afzender:Harry van der Sleen, Enschede [1 mei 2007]
Onderwerp:Kattestaartpaal

De “Katte(n)staartpaal” is een oude markepaal. Zelfs een driemarkenpaal, d.w.z. hij gaf het punt aan waar de marken Usselo - Honesch - Buurse elkaar ontmoeten. De paal die hier staat is echter niet de originele, oorspronkelijk stond hier een driekantige paal, volgens het proces-verbaal. Jarenlang was hier geen paal meer aanwezig, tot er opeens weer een rechthoekige Bentheimer-zandstenen paal stond. Hij lijkt nog het meest op een zandsteenplint van een boerderij. Hij geeft nu de gemeentegrens van Enschede met Haaksbergen aan.

Groeten van Harry.

Terug Verder