Grensforum (1)

Dit is de eerste pagina Verder

40

Afzender:Maria Beening, Aalten [29 april 2007]
Onderwerp:Kattestaartpaal

Vandaag aan de wandel geweest in Buurse en vond daar een prachtige paal met een bordje er bij: dit is een kattestaartpaal. Kan iemand mij vertellen wat dat is?
Vandaag ook weer schitterende grenspalen gevonden, dus mijn dag kan niet meer stuk!

Groeten van Maria Beening.

39

Afzender:Dick Taat, Lonneker [23 april 2007]
Onderwerp:Grenzbuch

Waarde grensgangers,

De presentatie van Michaela's boek in de Wasserturm van Gronau was sober maar gezellig, in het Duits. Met dia's.
Het boek is tweetalig (Nederlands en Duits). Spelling is helaas minder, vertaling is wel goed.. Maar "wat betekend dat?" staat zo raar. Dat krijg je zonder gezworen 'Dolmetchers'!
De foto's en de onderwerpen zijn zeer gevarieerd. Dat maakt het tot een kostbaar bezit (35 euro). Bovendien zijn er maar elf exemplaren gemaakt, waarvan een speciaal in een documentendoos. Er zijn ook losse flinke grote foto's bij. En die zijn stuk voor stuk juweeltjes vooral voor Enschede en Gronau.
Als iemand het boek van mij wil inzien, kan hij of zij hier terecht:

Dick Taat, Demmerskamp 29, Lonneker, telefoon 053-4356083.

38

Afzender:Op de Grens [20 april 2007]
Onderwerp:Grenzbuch

Beste Dick en Harry,

Veel plezier bij de presentatie van het Grensboek! We zien uit naar een mooi verslag van een van jullie voor Op de Grens, liefst met foto van de maakster van het boek.

37

Afzender:Harry van der Sleen, Enschede [20 april 2007]
Onderwerp:Grenzbuch

Hallo Dick (Taat),

Ik wil graag met je mee maar ik kan pas na 14.00 u. omdat ik 's morgens meedoe met het onkruidvrij maken van een kluunplaats in het Aamsveen.
Dus misschien kun je me nog even laten weten hoe laat dit gebeuren in Gronau plaatsvindt. Groeten van Harry.

36

Afzender:Op de Grens [19 april 2007]
Onderwerp:Markepaal Buurse

De informatie van Harry van der Sleen over de Buurser markepaal zal binnenkort samengevat te vinden zijn op Andere stenen: Markepaal in Buurserzand.

35

Afzender:Harry van der Sleen, Enschede [18 april 2007]
Onderwerp:Markepaal Buurse

Hallo Dick,

Ik heb nog wat informatie opgezocht over de Buurser markepaal waar je om vroeg. Deze informatie komt uit een fietsroute-boekje en uit "Merkstenen uit onze cultuur" van de Historische Kring Haaksbergen.

Groeten van Harry.

34

Afzender:Dick Taat, Lonneker [18 april 2007]
Onderwerp:Grenzbuch

Waarde vrienden van de grenzen,

Zaterdagavond 21 april 2007 gaat Michaela Weber haar grensboek presenteren in Gronau. Lokatie: de Wasserturm am Stadtpark. Ik hoop er te zijn. Wil iemand mee?

Michaela kreeg een Europese beurs voor studie aan de AKI in Enschede. Ze komt uit Zuid Duitsland in de buurt van Leipzig. Ze heeft de gedachten over de grens, zoals die wordt beleefd door de mensen nu, tussen Gronau en Enschede, fotografisch vastgelegd. Ze is fotografe van haar vak. Ze moest er een boek van maken. Dat is te koop. Ze is niet direct een steenfreak, maar ik heb haar wel de mooiste en enkele markante stenen getoond. Als iemand mee wil, mail me dan even svp. Anders verneem je tzt wel hoe het was/is.

Met steengroeten,
Dick Taat.

33

Afzender:Harry ten Veen [15 april 2007]
Onderwerp:Grenspaal in Martinustoren in Losser

Dag mensen, op TV Oost zag ik laatst een programma waarin iemand met wichelroedes leylijnen meende te kunnen aantonen in de Martinustoren in Losser. Wat ik interessant vond is dat er in die toren op de grond een grenssteen lag. Als ik het goed zag stond er een H op en No 7. Wie weet hier meer over?

Groeten en suc6,
Harry ten Veen

32

Afzender:Harry van der Sleen, Enschede [9 april 2007]
Onderwerp:Haarmühlewandeling

Ja, dat lezen jullie goed! Het is weer eens tijd voor een gezamenlijke grenswandeling, dacht ik zo. Dit keer noem ik hem de Haarmühlewandeling want hier is het startpunt, bij grenssteen 837D. De Haarmühle is een prachtige historische watermolen met restaurant op Duits gebied. Het eindpunt is de Zendvelderweg, beter bekend als de plek waar een telefoon buiten aan een boom bevestigd is, bij grenssteen 834A. Twintig stenen gaan we bekijken. De datum is zaterdag 12 mei. Het tijdstip van verzamelen is 13.00 uur. De verzamelplaats is dus de parkeerplaats bij de Haarmühle, te bereiken via de grensovergang Besslinghook bij Buurse gemeente Haaksbergen, een paar honderd meter links na de grensovergang de eerste afslag nemen, dit wordt duidelijk aangegeven. De tocht duurt ± 3 uur en na afloop hoop ik onder het genot van een glaasje nog even na te praten. Ik hoop op veel aanmeldingen via goldenstones@home.nl

Groeten van Harry van der Sleen.

31

Afzender:Harry van der Sleen, Enschede [31 maart 2007]
Onderwerp:Onbekende Duitse stenen bij Alstätte

Wat betreft je vraag of iemand iets meer weet van de onbekende Duitse stenen bij Herker-Orthaus, kan ik misschien een tipje van de sluier oplichten maar helaas niet veel. Een tijdje terug heb ik hierover contact gehad met Paul Oeinck, hij wist het ook niet maar hij is toen bij de boerderij geweest en heeft navraag gedaan naar de beide stenen.
Hij trof daar de dochter of schoondochter aan die direct de boer erbij haalde. Helaas wist dhr. Herker-Orthaus net zo weinig over de betekenis van de letters op de paal als wij. Maar hij wist wel heel zeker dat beide palen ooit op een andere plek stonden, maar waar, dat was hem niet bekend. Zijn opa had een paal ergens op het erf gevonden en misschien wel 100 jaar geleden en daar bij de ingang geplaatst. De andere steen heeft hijzelf gevonden, ook op hun grond en hij heeft hem toen vele jaren geleden (hij is niet meer de jongste) - een stuk verder weg - ook op hun bezit - neergezet.

Groeten van Harry.

30

Afzender:Dick Waanders [30 maart 2007]
Onderwerp:Graafschapspad

Het Graafschapspad in Twente is ongeveer 113,5 kilometer korter dan het pad dat jij gelopen hebt. Hoeveel dagen heb je er over gedaan om die 115 kilometer af te leggen?
Bij de VVV van Losser zal wel een beschrijving zijn van het pad, want het is de enige plek tussen Losser en De Lutte waar de Dinkel overgestoken kan worden. En dan alleen maar door fietsers of wandelaars. En dan alleen maar als de Dinkel niet buiten zijn oevers getreden is.

29

Afzender:Maria Beening, Aalten [30 maart 2007]
Onderwerp:Graafschapspad

Het Graafschapspad dat ik heb gelopen is een LAW-pad en loopt van Zutphen naar Ruurlo en dan naar Doetinchem en van daaruit weer naar Zutphen, en is 115 km lang.
Wanneer ik dan het boekje van het Twente-pad doorlees en de foto's zie dan lijkt het wel op de beschrijving die jullie geven van "jullie" pad! Is er van jullie pad ook een officiële route? Ben wel nieuwsgierig geworden hoe dat dan loopt.

Zonnige groeten uit Aalten en morgen weer lekker op sjouw!

28

Afzender:Dick Waanders [29 maart 2007]
Onderwerp:Graafschapspad

Hallo Maria,
Misschien bestaat er nóg een Graafschapspad en is dat het pad dat jij gelopen hebt. “Ons” Graafschapspad tussen Losser en De Lutte is een grensoverschrijdend pad en loopt ook een eindje parallel aan de grens. Grenspaal 11 staat vlakbij het pad, evenals de vier ongenummerde Verzekeringsstenen. In Historisch/De Verzekeringsstenen staat een kaartje waarop je precies kunt zien hoe het pad loopt.

27

Afzender:Maria Beening, Aalten [29 maart 2007]
Onderwerp:Graafschapspad

Hallo Dick,
Ik heb een vraagje over het verhaal van het Graafschapspad. Deze heb ik zelf ook gelopen, maar die komt niet zo kort langs de grens. Hebben jullie misschien bij het Twentepad of Naoberpad deze palen gezien? Of een ander pad dat dicht langs de grens loopt?

Groeten uit Aalten van Maria.

26

Afzender:Eberhard Gutberlett, Kerken (D) [24 maart 2007]Gp 9 + 10
Onderwerp:De Verzekeringsstenen

Hallo Dick,

Ein Ausschnitt einer alte Karte von 1900 zeigt auch die Steine Nr. 9 & 10 links der Dinkel.

Mit freundlichen Grüßen,

Eberhard

25

Afzender:Eberhard Gutberlett, Kerken (D) [19 maart 2007]
Onderwerp:Grenzstein 847

Von: h.kroschner@kreis-borken.de [mailto:h.kroschner@kreis-borken.de]
Gesendet: Montag, 19. März 2007 09:12
An: gutberlett@t-online.de
Betreff: Grenzstein 847

Sehr geehrte Grenzsteinfreunde,

Der Grenzstein BG 847 wurde am 15.03.2007 vom Kadaster Overijssel mit Unterstützung der Gemeinde Enschede auf die richtige Stelle gesetzt. Das Schild wird noch erneuert.

Mit freundlichem Gruß,
Met vriendelijke groeten,
Heinz Kroschner

24

Afzender:Harry van der Sleen, Enschede [16 maart 2007]
Onderwerp:Kommiezenpaadjes

De opmerking van Dick betreffende het in ere herstellen van kommiezenpaden en of stroken niemandsland, is mij uit het hart gegrepen. Zelf heb ik ook vaak deze wens geuit. Om dit betaalbaar te maken is het misschien geen gek idee om de gehele grensstrook, of een zo groot mogelijk deel hiervan, aan te geven door een fietspad welke opgenomen kan worden in de plaatselijke officiële fietsroutes. Goed voorbeeld is de Flamingo-route.

Ik vind dat de grensstrook of een deel hiervan, nooit particulier bezit mag worden daar dit de toegankelijkheid erg belemmert.

23

Afzender:Dick Waanders [15 maart 2007]
Onderwerp:Grenssteen 20

Voor de duidelijkheid: De OGVC is géén voorstander van het verplaatsen van grensstenen! Mochten ooit alle grensstenen in een museum belanden, dan zullen wij daar niet vaak vertoeven. Grensstenen zijn voor ons alleen interessant in hun “natuurlijke habitat”.
Verder sluit ik me aan bij hetgeen Aafke zegt over infobordjes, paaltjes en richtingwijzers. Al die dingen halen het “ongecultiveerde” van oeroude grenspalen in hun eigen omgeving volledig weg.

Het enige waarvoor ik eventueel zou willen pleiten is om de vroegere en bestaande (kommiezen)paden langs de grens te herstellen of in stand te houden. Hetzelfde geldt voor de strook niemandsland die nog grotendeels aanwezig is, maar die ook maar al te vaak is ingepalmd door grensbewoners of landeigenaren. Die ons er dan weer op moeten wijzen dat wij zonder toestemming op hun grond aan het rondbanjeren zijn.

22

Afzender:Aafke de Wijk, Zwolle [14 maart 2007]
Onderwerp:Grenssteen 20

Grensstenen horen op de grens, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar een bescherming voor deze steen is wel noodzakelijk. Hij is erg laag en staat op een hoek van een weg waar vrachtwagens langsrijden. Misschien moet hij ook verankerd worden zodat niet de een of andere malloot hem mee kan nemen.

Van informatiebordjes ben ik geen fan. Gezien het groeiende aantal websites lijken de grens en de grensstenen een populaire hobby te worden. Toch heb ik de indruk dat de meeste mensen die met grenspalen bezig zijn, daar mee begonnen zijn zonder te weten dat er meer mensen zijn met dezelfde interesse. Het speuren en zoeken en ontdekken maakt deze liefhebberij juist leuk. Het is geen echte ontdekking meer als er een bordje met uitleg bij een grenssteen staat. Bovendien is Twente de laatste jaren al overspoeld met informatieborden en wegwijzers. Zelfs op kaarsrechte wegen waar in de verste verte geen zijweg te bekennen is, staan pijlen die je vertellen dat je rechtdoor moet lopen. Al die bordjes en wegwijzers maken dat je het gevoel krijgt dat je in een openluchtmuseum loopt.

21

Afzender:Harry ten Veen [11 maart 2007]
Onderwerp:Grenssteen 20

Goed idee om grenssteen 20 te beschermen en voor de toekomst te bewaren.
Ik vind echter dat de steen moet blijven liggen waar hij nu ligt!
Zo'n steen hoort niet in een museum maar óp de grens!
Misschien moet er wel iets gedaan worden aan bescherming met paaltjes of zo om beschadiging door verkeer of maaiwerkzaamheden te voorkomen.
Is het wellicht een idee om er een infobord bij te zetten?

Groeten en suc6,
Harry ten Veen

20

Afzender:Dick Waanders [3 maart 2007]
Onderwerp:Grenssteen 20

Het idee van Dick Taat om grenssteen 20 veilig(er) te stellen en wat meer aanzien te geven, heeft onze volle steun!
Wie steunt het nog meer en ziet zelfs kans om werkzaamheden ter plekke te verrichten?
Natuurlijk alles in overleg met kadasters en gemeentes.

19

Afzender:Dick Taat, Lonneker [2 maart 2007]
Onderwerp:Grenssteen 20

Laten we in samenwerking met de Graaf van Bentheim zsm de steen 20 veilig stellen. Het is de oudste van Nederland. Betrek ook het Drilantmuseum en eventueel Archivaris Dickel daarbij.

18

Afzender:Harry van der Sleen, Enschede [1 maart 2007]
Onderwerp:Ongenummerde stenen langs de Dinkel

Ik kwam in het kwartaalblad "Oet dorp.....en marke" van de St. Hist. Kring Losser, uitgave 2002-4, één en ander tegen over grensstenen 8 tot en met 11 bij de Dinkel. Misschien is dit stukje een aanvulling op de kwestie zoals die in de rubriek Historisch staat. Het staat op pagina 9 en 10.

17

Afzender:Aafke de Wijk, Zwolle [28 februari 2007]
Onderwerp:'De Landmeter' van Paul Reinerink

Ik kwam nog een interessant stukje tegen over de plaatsing van het kunstwerk langs het Graafschapspad.
“De Landmeter is een kunstwerk waarmee een landmeetinstrument uitgebeeld wordt. Het is een combinatie van staanders van Gildehauser zandsteen met gesmeed ijzer. Er is gekozen voor dit ontwerp vanwege de in de nabijheid gelegen verzekeringsstenen. In de directe omgeving liggen vier van deze zogeheten verzekeringsstenen. Deze stenen dienden in het verleden als vaste punten ten behoeve van het bepalen van de landsgrens. Vroeger bevonden zich aan beide zijden van de landsgrens twee van dit soort stenen. Vanwege grenscorrecties liggen alle vier stenen nu op Nederlands grondgebied. Uit het oogpunt van cultuurhistorie is dit een interessant gegeven. Met het ontwerp wordt bewust gekozen om het eigene van de plek te benadrukken.”

16

Afzender:Dick Waanders [27 februari 2007]
Onderwerp:DINN|D plaatje op Gp 841-C (Foto: Dick Waanders)

Een uitstekende verklaring, Eef!
Ik vroeg me steeds al af wat die Duitse norm met zo'n grensplaatje te maken kon hebben.
Ook langs de Zuidergrensweg bij Enschede zit iets dergelijks. Daar is grenspaal 841-C twee meter in Duitse richting verplaatst en zit er bovenop de steen nu een zilvermetalen plaatje met daarop “N|D” en “<— 2.0 m”.

15

Afzender:Eef Berns, Eindhoven [27 februari 2007]
Onderwerp:DIN

Ik ken die aanduiding ook bij de grensovergang Vaals-Aken. Dacht lang dat dit DIN moest zijn in de betekenis van DIN-normen. Totdat ik me soortgelijke aanduidingen herinnerde langs de DENL-grens. Het zijn de twee letters D (Duitsland) en N (Nederland) gescheiden door een verticale streep. Het geeft dus aan dat op dat precieze punt de grens ligt tussen D en N.

14

Afzender:Dick Waanders [27 februari 2007]
Onderwerp:Gp 11-I

Pasgeleden hebben wij daar ook nog weer eens onderzoek gedaan, en intensief gezocht naar Gp 11-I. En ook nu niet gevonden.
Wel zijn we tot de conclusie gekomen dat het verhaal rond de vier ongenummerde stenen nog lang niet compleet is, en zoals het in de rubriek Historisch staat misschien zelfs deels onjuist.
Op oude kaarten is te zien dat de grens daar een rechthoekige uitstulping in Nederland vertoont, en dat dat stuk grond - misschien met bebouwing - nog bij Duitsland moest of wilde horen. Later is die uitstulping verdwenen en is dat gebied Nederlands geworden. We onderzoeken het verder.

13

Afzender:Paul Oeinck, Enschede [27 februari 2007]
Onderwerp:Gp 11-I

Hallo Dick,
Verleden week was ik ik weer bij de grens in de Bardel om nog eens te kijken naar die beiden palen zonder nummer en inscriptie rechts van de Dinkel. Toen ik de grenslijn terugliep vanuit steen 11 II in de richting van 11, miste ik de grenssteen 11 I, want die had ik eigenlijk nodig, omdat ik de indruk had, dat die beide "naamloze" palen niet op de grenslijn staan. Hoewel de grens rechtlijnig verloopt van nr. 11 tot nr. 11 III, kun je toch vanaf nr. 11 steen 11 II niet zien, maar misschien wel vanuit 11 I. Als die er maar was...
Met Eberhard Gutberlett had ik het hier ook over, maar hij en Rob Vaessens hebben de steen 11 I vorig jaar oktober hier ook al niet gevonden. Weet jij iets meer van deze verloren grenssteen?

12

Afzender:Dick Taat, Lonneker [26 februari 2007]
Onderwerp:Drielandensteen Twente/Salland/Bentheim

Kennen jullie mensen die de grens Twente-Salland 'op de rol' hebben? Vraag is urgent voor mij (ons)! Niet voor de regiobureaus maar historisch.
Bij de "drieland-steen" Twente/Salland/Bentheim" moeten mensen zijn die daar meer weet van hebben! Ik bedoel van kadaster, gemeente of heemkundigen. In Hardenberg ook!
Zet de woorden Twenthe en Benthem eens onder elkaar. Wat krijg je dan in het midden gemeenschappelijk? ENTHE. Juist! Nou die Alting van 1695 en Halma van 1725 wisten dat al veel eerder dan wij: "Twente komt van Bende" = "los lopende hoop volk".

Met steengroet.

11

Afzender:Harry van der Sleen, Enschede [26 februari 2007]
Onderwerp:Dit bericht is overgenomen van www.shsel.com

Opsporing verzocht: De grenspalencommissie is op zoek naar informatie over een rijksgrenspaal die oorspronkelijk op de grens bij de camping aan het Lappenpad gestaan heeft. Hoe hij verdwenen is, is niet bekend. Is er iemand die hier iets over weet? Het gaat om de op één na laatste wapensteen van Enschede met het nummer 46 en jaartal 1756, die gestaan heeft op de plaats van de huidige vervangingspaal nummer 844 J. Misschien zijn er mensen die nog foto’s of schetsjes van deze verdwenen steen hebben, of er verhalen over weten.

10

Afzender:Gerrit Baas, Deventer [25 februari 2007]
Onderwerp:Provinciegrenzen

Als er langs provinciegrenzen mooie grensstenen staan, dan moet daar natuurlijk ook aandacht aan besteed worden. Ik ben het er wel mee eens dat landsgrenzen over het algemeen spannender zijn.

09

Afzender:Jan Friesland, Harlingen [24 februari 2007]
Onderwerp:Provinciegrenzen

Dat ben ik dus - en met mij meerdere mensen - niet met je eens, dat er minder over te vertellen en te laten zien is. Als mooi voorbeeld de grenspalen tussen Fryslân en Groningen. 't Zijn 25 bijzondere palen waar een heleboel over te vertellen en te zien is.

08

Afzender:Dick Waanders [24 februari 2007]
Onderwerp:Provinciegrenzen

Dat de nadruk op de grens met Duitsland ligt, is voor de hand liggend, omdat het een échte grens is (geweest) die duidelijk is afgebakend en een groot verschil met het andere land aangeeft. Dat is met provinciegrenzen minder het geval. Die worden wel aangegeven langs wegen, maar niet door een lange keten van grensstenen. Vandaar dat we er ook minder aandacht aan besteden, er is gewoon minder over te vertellen en te laten zien.

07

Afzender:Dick Waanders [24 februari 2007]
Onderwerp:DIN

De schrijfster van de rubriek “Historisch” wist inderdaad niet waar de letters DIN voor stonden, dus bedankt voor de informatie!

06

Afzender:Jorg Bierings, Nijmegen [24 februari 2007]
Onderwerp:DIN

Hoi Dick,
In je 3e artikel over Vaals heb je het over een zgn. Messpunkt wat op de grote doorgaande grensovergang tussen Vaals en Aken te vinden is. Hierop staat de afkoring DIN, waarvan de betekenis je zo te zien ontgaat. Nu weet ik dat de afkorting staat voor "Deutsche Industrie Norm". Dit is een algemene norm die wordt gebruikt in berekeningen. Zo is het ons alom bekende A4-tje waarschijnlijk een van de bekendste voorbeelden van DIN. De exacte afmetingen van A4, A3 etc. zijn volgens de normen van DIN bepaald. Wellicht dat de afkorting DIN op het door jou gevonden Messpunkt daarmee te maken heeft ? Overigens mijn complimenten met je site, deze ziet er zeer goed uit !

Met vriendelijke groet, Jorg.

05

Afzender:Aafke de Wijk, Zwolle [23 februari 2007]
Onderwerp:Aangeboden documentatie

Beste Dick Taat,
Op het grensforum las ik over je dozen met informatie over de grens. Ik schrijf voor Dick stukjes over de geschiedenis van de grens en heb zelf ook al het een en ander aan boekjes en dergelijke, maar ik ben erg benieuwd naar de informatie die jij hebt verzameld. Mijn huis is niet groot dus of ik alles wil en kan hebben dat valt nog te bezien. Ik weet ook niet of je alles wilt verkopen of dat je vooral wilt zorgen dat het in goede handen komt. Misschien kan ik binnenkort een keer komen kijken?

04

Afzender:Dick Waanders [22 februari 2007]
Onderwerp:Provinciegrenzen

Enige tijd geleden ontvingen we een bericht van een anonieme persoon uit Friesland die zich erover beklaagde dat er op de grenssites zo weinig aandacht is voor provinciegrenzen en bijbehorende grenspalen.
Wat is jullie mening hierover?

03

Afzender:Dick Taat, Lonneker [22 februari 2007]
Onderwerp:Documentatie aangeboden

Hier ben ik vandaag voor de tweede keer. Inmiddels heb ik al weer zo veel in Op de Grens gelezen, dat ik voorlopig wel verder kan. Ik ontdek er steeds meer in.
Ik heb nog dia's van de zestiger jaren van de groene grens en zo in mijn kast. Ze staan naast de projector klaar om te bekijken op mijn zolder. Verder heb ik een probleempje met mijn sinds 1989 verzamelde documentatie op papier. Mijn "Markegrenzenonderzoek" is opgegaaan in de Historische Kaart van Twente van 1500, uitgegeven door de Oudheidkamer. Vooral Jan Oude Nijhuis (uit Losser) en Hennie Engelbertink (uit Rossum) hebben daar nog veel meer inbreng in gehad. Want "een kaart met alleen maar markegrenzen is zo leeg", vonden ze. Vandaar dat er meer op staat. Kasteeltjes, boerenerven, watermolens en bedehuizen (kerken en kerkjes). Maar mijn probleem is nu wat te doen met de drie bananendozen vol paperassen, boeken en boekjes over de grens en de grensstenen.
Als iemand geïnteresseerd is, zou ik dat leuk vinden. Het is niet iets voor Marktplaats.

02

Afzender:Dick Taat, Lonneker [22 februari 2007]
Onderwerp:Grensbelangstelling

Al in 1960 bezocht ik de groene grens met Duitsland. In 1989 in m'n eentje (wel vergezeld van een parapluie en een fotocamera) deels per auto, stukjes te voet. Aanleiding was een lezing over steenkruizen in het Munsterland, die ik aanhoorde in het Rijksmuseum bij de Oudheidkamer Twente. Ik dacht: ook de grensstenen zijn stukken "kulturgut". Ze hadden mijn belangstelling, hoewel ik de grensoverschrijdende contacten van Twentse mensen (van musea enz.) met het Duitse grensgebied (toen: Dinkelland), met Bentheimse en Munsterse Heimatvereeine nog meer waardeerde. Eens per maand kwamen we toen "Dies- und Jenseits der Grenze" bijeen. Nu eens te gast bij een Duitse plaatselijke groep, dan weer ergens in Twente bij een heemkundevereniging. Twente-Dinkelland-Noaberschop noemden we dat, afgekort TDN. Met een contactpersoon (Geschaftsfuhrer) aan beide kanten. Zo'n tien jaar heeft dat bestaan. Door een te grote toeloop is het opgeheven. Veel moet je overlaten aan anderen als het eenmaal loopt. Overigens, kort na de bevrijding was de toenadering nogal "besmet" volgens critici. Maar ik heb er veel geleerd. En vooral markestenen waren toen nog geen gemeengoed.

01

Afzender:Op de Grens [22 februari 2007]
Onderwerp:Welkom bij het Grensforum!

Dit openbare Grensforum is voor ál jullie mededelingen, oproepen, reacties, vragen, opmerkingen, correcties, aanvullingen, belevenissen, discussies en meningen. Het mag over álle grenzen in de wereld gaan: landsgrenzen, provinciegrenzen, stadsgrenzen, markegrenzen, enz. enz.
Maak er gebruik van!

Er zijn een paar regels:

• Een bericht moet voorzien zijn van je naam én woonplaats.
• In een bericht mag alleen een link naar een eigen website worden vermeld.
• Berichten worden eerst gecontroleerd en zonodig bewerkt voor betere leesbaarheid.

Dick Waanders.

Dit is de eerste pagina Verder