Van 4 tot 4

Gp 4 (Foto: Dick Waanders)

Van gp 3-II naar gp 4 is nog maar een klein eindje. Doordat hier verharde wegen zijn waarop zich redelijk veel verkeer verplaatst, is de sfeer een stuk anders dan op het voorgaande traject.

Gp 4 met LaGa-zuil (Foto: Dick Waanders)

Omdat we hier al vaker geweest zijn, valt het ons op dat er enkele dingen zijn veranderd. Zo is de LaGa-zuil die er nog lang heeft gestaan, inmiddels opgeruimd. De nieuwe unieke banken zijn gelukkig nog geheel aanwezig en intact.

Gp 4 met secondanten (Foto: Dick Waanders)

Ook de twee grotere “secondanten” van grenspaal nr. 4 zijn nog steeds aanwezig. Van de achterzijde lijken deze twee palen een wapen bezeten te hebben. Alle inscripties zijn echter ruw verwijderd. We krijgen uiteraard de indruk dat het hier wel eens om twee voormalige grenspalen zou kunnen handelen, maar daar kunnen we geen bewijs voor vinden. Zij het dat er kaarten zijn waarop twee grenspalen met nr. 4 ingetekend zijn. De granieten grenspaal met het nummerschildje 4 is van recentere datum dan de hogere palen.

Gp 4 plus hek (Foto: Dick Waanders)

Ook hier is weer een oud toegangshek aanwezig, zoals we voorheen ook al hebben gezien. Ooit is dit misschien een bewaakte doorgang naar Duitsland en naar Klooster Bardel geweest.

Straatnaambord (Foto: Dick Waanders)

De kleine bordjes met een groene G, een fiets en een wandelaar erin, zijn nu ook niet meer aanwezig.

Ontmoetingsplek (Foto: Dick Waanders)

Dit merkwaardige bord (waarop nog een mogelijke toevoeging ontbreekt) is eveneens niet meer bevestigd aan de boom.

Hoefijzers gp 4 (Foto: Dick Waanders)

Daarvoor in de plaats is dit bord gekomen, en het hoefijzer heeft er een tweede bij gekregen.