Van 1 tot 2

Gp 862/1 (Foto: Dick Waanders)

De Drilandsteen staat op het Drielandenpunt tussen Overdinkel en Gronau. Het is tevens het eindpunt van een serie grenspalen die in Schengen (Luxemburg) begint.
Een nummerplaatje op de driekantige steen vermeldt: 862;1 en een tweede plaatje: 1. Want we zijn hier nog niet aan het eind van Nederland en Duitsland. De steen is tevens het beginpunt van een nieuwe serie grenspalen.

We gaan op wandeltocht langs de grens in Noordelijke richting, beginnend bij deze grenspaal. Gaat u mee?

Bij 00 zit een bocht in de grens (Foto: Dick Waanders)

De boom en het weiland erachter is Nederland, wij staan dus in Duitsland. De Drilandsteen staat links buiten beeld, en de grens maakt een bijna haakse bocht.
Aan de Duitse kant van een lange rechte sloot ontmoeten we substeen 1-I.

Gp 1-I.jpg (Foto: Dick Waanders)

Het enige opvallende aan deze kleine granieten steen is het nummer.
Een paar honderd meter verder staat een gelijke substeen. Gp 1-II zal niet altijd makkelijk te vinden zijn, vanwege de begroeiing langs de sloot.

Gp 1-II (Foto: Dick Waanders)

Het weer wordt plotseling zonniger dan verwacht en we krijgen het dan ook enigszins warm. We zoeken een rustplekje, maar op een bank hoeven we hier natuurlijk niet te rekenen. Wat we niet weten is, dat we gewoon over de sloot hadden moeten springen en de lege akker aan de linkerkant (Nederlandse) hadden moeten oversteken, om de gewenste bank te vinden. Nu zijgen we neer langs een Duitse akker.
Hier ervaren we een drietal opvallende dingen. Allereerst een mysterieuze nylon draad die strakgespannen en doelbewust is aangebracht, maar waarvan het doel ons ontgaat.
Clublid A moet eigenlijk vanavond een vergadering leiden, maar geeft er de voorkeur aan om langs de grens te wandelen. Ze belt op naar een collega om te melden dat ze in Duitsland zit (!) en dat ze haar absentie moet melden. Ze houdt het gesprek kort omdat ze via een Duits netwerk belt.
De aanwezigheid van teken die zich aan mijn lichaam tegoed willen doen, verdrijft ons weer van onze rustplaats.

Gp 2 (Foto: Dick Waanders)

Grenssteen nr. 2 leunt een beetje tegen een boom aan, of de boom leunt tegen de grenssteen aan. Dat moeten we even van dichtbij bekijken. Waarschijnlijk is de steen ouder dan de boom en in elk geval is hij mr beschadigd. Hoe jammer toch. Wie schiet er nou op een steen? Dat kunnen Nederlanders geweest zijn, die de Duitsers wilden tegenhouden, maar dat kunnen ook Duitsers zijn geweest die uit ergernis tijdens hun aftocht dit grenssymbool aan flarden wilden schieten. Enfin, het is hun bijna gelukt.

Gp 2 (Foto: Dick Waanders)

Over oorlog gesproken, we krijgen toch hopelijk niet weer een wereldoorlog? Er zoemt zo hinderlijk een gevechtsvliegtuig boven onze hoofden. Een grensoverschrijdend vliegtuig. Nou ja, kan natuurlijk ook gewoon een lijndienst zijn. In elk geval verdwijnt hij naar Duitsland. Of komt hij nou it Duitsland? Nee, de zon gaat onder in het westen, het vliegtuig vliegt naar het zuiden, dan moet hij nu al in Duitsland zijn.

Vliegtuig boven gp 2 (Foto: Dick Waanders)