Van het Kadaster-intranet

ďGrenspalen herplaatst

Een speciale wettelijke taak van het Kadaster is om de rijksgrens in stand te houden met BelgiŽ (op basis van een overeenkomst van augustus 1843) en met Duitsland (op basis van overeenkomst van oktober 1980). Regelmatig zijn grenspalen beschadigd, staan schuin, zijn omgevallen of zelfs geheel verdwenen. Taak van de Kadasters aan beide zijden van de grens is om te zorgen dat de grenspaal weer op de juiste plaats komt. Dit doen wij door de coŲrdinaten weer in het terrein te markeren. In overleg met de betrokkenen vindt vaak een feestelijke bijeenkomst van de officiŽle herplaatsing waarbij belangstellenden en de pers aanwezig is.

In maart zijn twee bijzondere herplaatsingen geweest. In de grens met Duitsland is de oudste grenspaal (nummer 20) herplaatst. Het verkeer kreeg steeds meer last van deze grenssteen in de bocht van een verbrede weg. Na enkele jaren opgeslagen te zijn geweest bij onze oosterburen is de grenssteen enkele meters verder op een veilige plek gezet. In de grens met BelgiŽ is een nieuwe grenspaal (nummer 224) herplaatst omdat de oude was afgebroken. Hiervoor is speciaal een nieuwe grenspaal gegoten in een ijzergieterij.

Grenspaal 224 Zundert

In de (lokale) media wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de grenspalen. Zie hiervoor een van de volgende internetpagina's:
http://www.tctubantia.nl/regio/twente/6387340/Neerlands-oudste-in-volle-glorie-terug.ece
https://www.opdegrens.eu/
http://www.bndestem.nl/regio/breda/6414633/Grenspaal-als-nieuw.eceĒ

Dick Taat
[3 april 2010]