De Witte Paal is niet meer wit

De Witte Paal (Foto: Rita Melgert)

[15 juli 2010]

De bekende kruising De Witte Paal tussen Ommen en Hardenberg is sinds kort een dubbelstrooks rotonde, er is een nieuwe carpoolplek aangelegd (waar niet gestrooid wordt!) en een tunnel om de parallelweg in de richting van Hardenberg te bereiken. En natuurlijk is er de nieuwe weg om het verkeer in Ommen te ontlasten.

De nieuwe rotonde (Foto: Dick Waanders)

De kruising dankt zijn naam aan de Witte Paal, een grenssteen met historische betekenis. De steen stond altijd op de plek waar nu de nieuwe weg loopt, en moest ongeveer een jaar lang het veld ruimen. Na het gereedkomen van de rotonde heeft men hem enige maanden geleden feestelijk herplaatst, midden op de rotonde. Na de plaatsing zag de paal er nogal gehavend uit, en was de rotonde nog te rommelig om er mooie foto's te kunnen maken.

Wit is oranje geworden (Foto: Dick Waanders)

Nu we vandaag toch in Junne en Ommen zijn, gaan we even langs om de nieuwe situatie eens rustig te bekijken. Van de Witte Paal schrikken we: die is weer eens oranje geverfd. Ook in 2006 is dat al een keer gebeurd, en dat heeft toen voor veel publiciteit gezorgd.
Bij nadere beschouwing lijkt de paal wel eerst weer keurig netjes wit geschilderd te zijn geweest, om daarna door een vandaal of andere grappenmaker grotendeels oranje gemaakt te zijn. Door de houten stokken eromheen met daaraan oranje vlaggetjes zou je bijna gaan denken dat de firma die de rotonde en de nieuwe weg heeft aangelegd, en waarvan de reclameborden nog storend aanwezig zijn, hier de hand in heeft gehad. Zo niet, dan zullen de verkeersbewakingscamera's de daders van deze onzin toch wel hebben vastgelegd.

(Foto: Dick Waanders)

Wat de gek die dit doet bezield mag hebben is ons niet duidelijk. We vermoeden dat het fanatieke aanhangers van de monarchie zijn. In elk geval is de Witte Paal niet meer wit, en dat betekent beschading van andermans eigendommen en kosten voor de gemeente die voor het herstel moet zorgen.


[2 augustus 2011]

Aafke meldt dat de Witte Paal weer - zoals het hoort - wit is.